Vágólapra másolva!
A Premier League-ben történelmi hónap lehetett volna a március, ugyanis a Liverpool lehetett volna a bajnokság történetének első csapata, amely április előtt megnyeri a bajnoki címet. Azonban a koronavírus-járvány miatt az Angliában futballozó játékosok még nem állhattak díszsorfalat a liverpooli hősöknek, és az is elképzelhető, hogy nem is fognak. Megnéztük, mi a helyzet a szigetországban a világjárvány miatt, milyen forgatókönyvek vannak a bajnokság befejezésére, és mely csapatok fogják a legtöbb meccset játszani, ha május elején újra elindul a Premier League.

Nincs itt semmi látnivaló! Vagy mégis...?

A koronavírus 2020. március 11-én, szerdán jelent meg a Premier League-ben azt követően, hogy az Európa-ligában az Olympiakosz ellen pályára lépő Arsenal játékosai kapcsolatba kerültek a görög klub tulajdonosával, Evangelosz Marinakisszal, akiről később kiderült, hogy fertőzött.

Ez idő tájt Nagy-Britanniában már 456 koronavírus-fertőzött embert regisztráltak (Angliában 387, Skóciában 36, Észak-Írországban 18, Walesben pedig 15), azonban a világ legjövedelmezőbb focibajnokságát mégsem állították le, csak az aznapra kiírt Manchester City–Arsenal rangadót halasztották el.

Evangelosz Marinakisz csapata kiejtette az Európa-ligából az Arsenalt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Másnap este a liga kiadott egy közleményt, amely dióhéjban annyit tartalmazott, hogy nincs itt semmi látnivaló, a meccseket ugyanúgy megtartják, legfeljebb egy kicsit jobban ügyelnek majd a szurkolók egészségére.

A kiadott közleményt azonban néhány perc múlva kidobhatták a kukába, ugyanis nem sokkal éjfél előtt robbant a bomba:

az Arsenal edzője, Mikel Arteta és a Chelsea angol válogatott támadója, Callum Hudson-Odoi elkapta a koronavírust.

A fővárosi klubok edzőközpontjait azonnal lezárták, a futballisták és az edzők 14 napos önkéntes karanténba vonultak, a Premier League pedig kiadott egy újabb közleményt, amelyben tudatta, hogy április harmadikáig felfüggesztik a bajnokságot.

A betegek jobban vannak

Az orvosszakértők szerint a koronavírus elsősorban az idősebb emberekre, és a krónikus betegekre veszélyes, az erősebb immunrendszerrel bíró fiatalok sokszor észre sem veszik, hogy megfertőződtek.

Ibuprofent és Paracetamolt szedett, és tudott dolgozni, azaz valóban nem volt semmi komoly baj. Egy kis fejfájás, egy kis láz, ez volt minden" – írta az Instagramon Arteta felesége, Lorena Bernal, aki azt is elárulta, hogy a férje jelenleg is dolgozik, meccseket elemez, és folyamatosan taktikáról, edzéstervekről beszél a kollégáival.

Mikel Artetával az Arsenal még nem vesztett bajnoki meccset 2020-ban Forrás: AFP/Ben Stansall

Szerencsére Hudson-Odoinak sincs komoly baja. A 19 éves támadó a közösségi oldalára feltöltött egy videót, amelyben elmondta, hogy jól van, de néhány napig karanténban kell maradnia. A munkából persze ő sem akart kiszakadni, már gőzerővel készül a Premier League folytatására.

A következő meccsre azonban még jó ideig várni kell, mert bár újabb fertőzött futballistáról nincs tudomásunk, a koronavírus már olyan világjárvánnyá nőtte ki magát, hogy március 19-én bejelentették, hogy az angol élvonal küzdelmeit április 30-ig felfüggesztik.

Bajnok lesz a Liverpool?

A koronavírus mellett a szurkolókat leginkább az foglalkoztatja, hogy a Liverpool csapata hogyan fogja ünnepelni fennállása 19. bajnoki címét. Vagy egyáltalán, ünnepelheti-e?

Virgil van Dijk, a Liverpool holland védője attól tart, hogy a járvány terjedése miatt a szurkolók nem lehetnek majd ott az Anfielden, amikor a Liverpool harminc év után ismét bajnok lesz.

– mondta Van Dijk a De Telegraaf nevű holland lapnak.

Van Dijk tavaly a BL-trófeát már magasba emelhette Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia

Mások szerint viszont kérdéses lehet a Liverpool bajnoki címe. Jürgen Klopp csapata 29 lejátszott meccs után 25 pontos előnnyel vezeti a Premier League-et, és ha nincs a járvány, akkor a Pool lehetett volna a bajnokság történetének első csapata, amelyik már április előtt bebiztosítja a bajnoki címét. A Liverpool előnye behozhatatlan, de papíron még hat pontra lenne szüksége a bajnoki címhez, ez pedig kérdéseket vet fel a folytatással kapcsolatban.

A The Sun szerint három lehetséges forgatókönyv van a folytatásra:

  • Mivel az Európa-bajnokságot elhalasztották, a járvány elmúlásával lesz idő befejezni a bajnokságot.
  • Az egész bajnokságot érvénytelenítik, és nem hirdetnének bajnokot az idei szezonra. A The Sun értesülése szerint a 20 klubból ezt legalább 14-nek el kellene fogadnia. Ha ez összejönne, akkor még nagyobb lenne a gyász Liverpoolban, mint 1970 áprilisában, amikor feloszlott a The Beatles.
  • Lezárják a bajnokságot a mostani formájában, és a jelenlegi állás lenne a bajnokság végeredménye. Ezzel a Liverpool megnyerné a megérdemelt bajnoki címét, azonban a BL-szereplésért harcoló csapatok – Manchester United, Wolverhampton, Sheffield United és a Tottenham – hatalmasat buknának, nem is beszélve a három kiesőről.

A Liverpool az idei szezonban letarolta a Premier League teljes mezőnyét, és valószínűleg akkor is bajnok lenne, ha elvesztené a soron következő összes bajnoki mérkőzését.

A Liverpool már minden nagyobb trófeát megnyert, csak a bajnoki cím hiányzik Forrás: Anadolu Agency/Metin Pala

A Premier League-ben 260 gólt lövő, ezzel az örökranglista élén álló Alan Shearer úgy gondolja, ha nem folytatódik a bajnokság, a Liverpool nem lehet bajnok.

„Tudom, hogy rendkívül keményen hangzik, de ha nem játszottad le az összes meccset, akkor nem lehetsz bajnok, ahogyan nem is eshetsz ki.

Hihetetlen, hogy pont a Liverpoollal történik ez, de azt gondolom, igazságtalan lenne a ligára nézve, ha megkapnák a trófeát, még akkor is, ha ekkora különbséggel vezetnek a tabellán" – mondta a Newcastle United legendája.

Hasonló véleményen van Paul Merson, az Arsenal korábbi angol válogatott középpályása is.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de matematikailag nem nyerték meg a Premier League-et. Tudom, hogy szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy bárki beéri őket, de akkor sem ugyanolyan, mintha száz százalékig biztos lenne a bajnoki címük. Nem érezném helyesnek, ha a Liverpool bajnoki címet kapna" – mondta Paul Merson, aki a Liverpool mellett kitért a kiesés elleni harcra és a BL-helyekért folytatott küzdelemre is.

Paul Merson két bajnoki címet nyert az Arsenallal Forrás: Twitter

„Azzal, hogy nem ugyanannyi meccset játszottak a csapatok, a kisebbekkel tolnak ki.

Ha az Aston Villa megnyerné a Sheffield United elleni elhalasztott bajnokiját, már nem lennének kiesőhelyen, ha pedig a Sheffield győzne, akkor ötödikek lehetnének, ami BL-indulást jelenthetne a Manchester City kizárása miatt.

Ilyen fontos kérdések után hogyan lehet tiszta lelkiismerettel azt mondani, hogy most legyen vége a bajnokságnak?" – tette hozzá a Sky Sports szakértője.

A Liverpool helyzete annyiban speciális, hogy a 25 pontos előnye példátlan, már ha az öt európai top bajnokságot nézzük. Márpedig, ha egy csapattól ilyen helyzetben elvennék a bajnoki címet, az a labdarúgás megcsúfolása lenne. Persze, a legendás játékosok nyilatkozataiban is bőven van igazság, hiszen a Premier League nem csak a Liverpoolról szól. Pont ezért a legtisztább az lenne, ha a fent említett forgatókönyvekkel nem kellene foglalkozni, és a pályán dőlnének el a legfontosabb kérdések.

Őrült hajrája lehet a manchesteri csapatoknak

Március 17-én, az UEFA koronavírus-járvány miatt tartott videokonferenciáján kiderült, hogy a Bajnokok Ligája döntőjét május 30. helyett június 27-én, míg az Európa-liga döntőjét május 27. helyett június 24-én rendezik.

Ha sikerül megfékezni a járványt, május elején folytatódhatna a Premier League, a csapatoknak pedig két hónapjuk lenne lejátszani kilenc bajnoki mérkőzést. Ez egy esetleges szerda–szombat ritmusban nem is lenne túlságosan megterhelő – ráadásul a kéthónapos kényszerszabadság után valószínűleg a játékosok is örülnének, hogy végre a pályán lehetnek, és nem a karanténban kuksolnak.

Azonban három csapatnak még komoly esélye van arra, hogy az európai kupaporondon is maradandót alkosson.

A parádés szezont futó Wolverhampton Wanderers nyolcaddöntős az Európa-ligában. Ha túljut az Olympiakosz elleni párharcon, és úgy számolunk, hogy meg sem áll az El-döntőig, akkor Nuno Espírito Santo csapata két hónap alatt hat El- és kilenc bajnoki mérkőzést fog játszani.

A Wolves a legjobb 32 között kiütötte az Espanyolt az Európa-ligából Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Szintén komoly meccssorozatba szaladhat bele a Manchester City, amely a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén 2–1-re nyert a Real Madrid otthonában.

Ha City kiejti a Realt, és úgy számolunk, hogy bejut a BL-döntőbe, akkor hat BL-meccs és tíz bajnoki vár a manchesteri csapatra. Ráadásul Pep Guardiola együttese az FA-kupa negyeddöntőjében is érdekelt, és ha ott is eljut a fináléig, az még plusz három meccset jelent.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a világ legrégebbi labdarúgó versenysorozatában döntetlen esetén újrajátszás következik – az elődöntőt és a döntőt már semleges pályán, a Wembley Stadionban rendezik, ott már nincs újrajátszás –, így ha a City a negyeddöntőben ikszelne a Newcastle ellen, akkor még egy plusz meccsen pályára kéne lépnie – vagyis május 1. és június 27. között húsz meccset kellene lejátszania.

Pep Guardiola csapata a Bajnokok Ligája nagy esélyese lenne, ha kiejtené a Real Madridot Forrás: Anadolu Agency/Burak Akbulut

Hasonló helyzetben van a Manchester United, amely nyolcaddöntős az Európa-ligában, és szintén bejutott az FA-kupa negyeddöntőjébe. Az Arsenal és az Ajax kiesése után Ole Gunnar Solskjaer csapata – amely 11 mérkőzés óta veretlen – az El első számú esélyese, a hazai kupában pedig a PL-ben utolsó Norwich Cityt kellene kiejtenie.

Ha a United esetében is úgy kalkulálunk, hogy az El-ben és az FA-kupában is eljut a döntőig, akkor szűk két hónap alatt minimum 18 meccset kell játszania, de egy FA-kupa újrajátszás miatt ez akár 19 is lehet.

A koronavírus-járvány rendesen felborította az európai focinaptárt. Az utóbbi hetekben a sorozatokon és az énekes vetélkedőkön kívül nincs mit nézni a televízióban, de ha egyszer eljutunk oda, hogy újra elindul a világ legerősebb focibajnoksága, annyi meccset fognak rendezni, hogy felkelni sem akarunk már a tévé elől.