Félrehívta Mészölyt, lemondta a válogatottságot, majd az apjával hazament

Petry Zsolt akció egész alakos fotó FOTÓ FOTÓTÉMA kapus KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY Budapesten, 1996. április 24.
Petry Zsolt, a magyar válogatott kapusa ment az osztrák támadók elől a Magyarország-Ausztria válogatott mér
Budapesten, 1996. április 24. Petry Zsolt, a magyar válogatott kapusa ment az osztrák támadók elől a Magyarország-Ausztria válogatott mérkőzésen Budapesten a Népstadionban. A végeredmény 0:2. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
1990. március 20-án a magyar labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzésen Budapesten 2-0-ra legyőzte az Egyesült Államok csapatát. Egy nappal a meccs után derült ki, hogy a magyar együttes egyik kapusa, Petry Zsolt az edzőtáborban megsértődött és otthagyta a csapatot. Most a 30 évvel ezelőtti történéseket idézzük fel.

A magyar válogatott amerikaiak elleni összecsapásán a kapuban Brockhauser István állt. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány tehát neki szavazott bizalmat. A meccsen Brockhauser nem kapott gólt, a magyar együttes Petres Tamás és Limperger Zsolt góljával 2-0-ra nyert az Üllői úton megrendezett barátságos összecsapáson.

Egy nappal később robbant a bomba.

A Nemzeti Sport adta hírül, hogy az edzőtáborban a magyar válogatott keret másik kapusa, Petry Zsolt lemondta a válogatottságot.

Az újság arról számolt be, hogy a győzelem ünneplése közben senkinek nem tűnt fel, hogy a Videoton-Waltham kapusa, Petry Zsolt nincs ott a többiekkel, sőt, a mérkőzésen a stadionban sem jelent meg. Az újság szakírója megkérdezte Mészöly Kálmán szövetségi kapitányt, hogy mi történt. Ekkor közölte Mészöly, hogy Petry lemondta a válogatottságot. "Hétfőn este a Stadion szállóban ismertettem a kezdőcsapatot.

Ezért úgy döntött, hogy nem ül le a kispadra. Próbáltam győzködni, de hiába. Közben megjelent egy úr, aki hangoskodni kezdett majd azt mondta: <> Kiderült, hogy Petry apja volt az. Nem tehettem mást, mondtam Zsoltnak, hogy adja le a szerelését."

Petry Zsolt, a magyar válogatott kapusa ment az osztrák támadók elől a Magyarország-Ausztria válogatott mérkőzésen Forrás: MTI/Földi Imre

Az újságírónak sikerült telefonon elérnie Petryt, aki a következőképpen látta az esetet. "A hétfő esti taktikai értekezlet után szóltam a szövetségi kapitánynak, Mészöly Kálmánnak, hogy szeretnék beszélni vele. Amikor kettesben maradtunk elmondtam neki, hogy nem ülök le a kispadra az amerikaiak elleni találkozón. Azzal érveltem, hogy cseppet sem tartom magam rosszabb kapusnak annál, aki most véd. (Petry Zsolt 23 éves volt - a szerk.)

Én nem haragszom sem Brockhauser Istvánra, sem Mészöly Kálmánra, de a válogatottba csak akkor jövök, ha nem a kispadra hívnak. Az apám úgy keveredett ebbe az ügybe, hogy rendszeresen felhívom és elmondom neki a történteket. Amikor a telefonban közöltem vele, hogy nem én védek, rögtön azt tanácsolta, hogy csomagoljak és utazzak haza."

A Népsport 1990. március 22-i számában adott hírt Petry Zsolt döntéséről Forrás: Arcanum

A lemondás nem rengette meg a magyar futballvilágot és Mészöly Kálmán szövetségi kapitányt sem. Hat hónappal az események után 1990. szeptember 5-én a törökök elleni 4-1-es győzelemmel végződött barátságos mérkőzésen már Petry Zsolt állt a magyar kapuban.

Így kezdtünk a törökök ellen

Petry Zsolt - Aczél Zoltán - Garaba Imre, Limperger Zsolt - Mónos
Tamás, Kozma István, Bücs Zsolt, Marozsán János, Szalma József -
Kiprich József, Kovács Kálmán

Ettől fogva a fiatal kapus 5 éven át kirobbanthatlan volt a magyar nemzeti tizenegy kapujából. Ezen a szeptemberi találkozón pedig az a Mészöly Kálmán volt a szövetségi kapitány, akit Petry márciusban faképnél hagyott.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.