Tíz évvel ezelőtt éppen E.T.-hez hasonlították Lionel Messit

- Square Horizontal PORTRAIT FOOTBALL RAISED FINGER
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi celebrates after scoring during their Spanish League football match Barcelona against Zaragoza on October 23, 2010 at Romareda stadium in Zaragoza. AFP PHOTO/ LLUIS GENE (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Barcelona labdarúgócsapatának sztárjára, Lionel Messire már tíz évvel ezelőtt, 2010. március 22-én sem lehetett jelzőket találni. A katalán klub elnöke előbb minden idők legjobb futballistájának nevezte Messit, aztán visszavonta ezt az állítását. Tíz évvel ezelőtt ez volt a sportvilág legnagyobb sztorija.

A magasztos jelzők megfogalmazásának az egy nappal korábban, 2010. március 21-én Zaragozában lejátszott spanyol bajnoki meccs adott okot. Ezen a találkozón katalán csapat 4-2-re nyert. Meg is mutatjuk ennek a mérkőzésnek az összefoglalóját.

Az újságok egy nappal később is áradoztak, akik viszont nem kedvelték Lionel Messit, azok csak csendben hümmögtek. Tegyük hozzá, hogy akkoriban Messi sokkal kevésbé osztotta meg a futballvilágot, mint manapság.

írta 2010. március 22-i számában a Nemzeti Sport. A La Vanguardia című napilap ezt írta: "Hihetetlen. Utolérhetetlen. Utánozhatatlan. Lenyűgöző. Csodálatos. Ragyogó. Elképesztő. Zseniális."

Lionel Messi 1990-ben a Zaragoza ellen mutatott zseniális játéka után Forrás: AFP/Lluis Gene

A Barcelonában megjelenő Sport című lap a következőket írta:

"E.T. Rosarióban született és a Barcelonában futballozik."

Aztán Joan Laporta, a Barcelona elnöke első blikkre minden idők legjobb futballistájának nevezte az argentint. Később ezt a nyilatkozatát annyiban módosította, hogy Messi mellé odatette még Maradonát és Johann Cruyffot is. A Barcelona edzője, Josep Guardiola pedig annyit mondott a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy ő már mindent elmondott Messiről, beszéljenek inkáb az újságírók. A Zaragoza mestere, Jose Aurelio Gay meg azt mondta: "Ezen az estén Maradona játszott ellenünk." Ander Herrera, a Zaragoza irányítója pedig ezt: "Nem vagyok biztos abban, hogy Messi emberi lény." Álljon itt végül egy angol újságíró korabeli véleménye:

Lionel Messi 2020-ban is a Barcelona játékosa. Hogy mi lesz vele, hogy a koronavírus hogyan alakítja a sorsát, azt most még nem lehet tudni.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.