Vágólapra másolva!
Spanyolország az elmúlt egy hétben a koronavírus-járvány másik nagy európai gócpontjává vált Olaszország mellett. A vírus nem kímélte a sportolókat sem. Futballisták, edzők, kézilabdázók és korábbi sportvezetők is pozitív tesztet produkáltak az elmúlt napokban. A szereplők a bizonytalan folytatás, és a csapataik számára várható hatalmas gazdasági veszteség ellenére is pozitívak tudnak maradni.

A sors furcsa fintora, hogy a labdarúgó-Európa Liga nyolcaddöntőjében két spanyol-olasz párharcot is rendeztek volna. Azonban a szervezők mind a Sevilla-Roma, mind az Inter-Getafe mérkőzéseket elhalasztották a március 12-i játéknapon.

A Real Madrid edzőközpontjának fontos szerepe volt a cselekmények alakulásában Forrás: Mundo Deportivo

Szintén ezen a csütörtökön derült ki, hogy a Real Madrid egyik kosárlabdázója pozitív koronavírus-tesztet produkált. Mivel a kosarasok ugyanabban a valdebebasi edzőközpontban töltik hétköznapjaikat, mint a futballisták, ezért mindkét szakosztályra kéthetes karantén várt.

Ez nagy hatással volt a spanyol szövetség azon döntésére, hogy félbeszakítsák a La Ligát.

Az eredeti tervek szerint a márciusi fordulókat is megtartották volna az Ibériai-félszigeten, csak zárt kapuk mögött. Ez nyilván ellehetetlenült azzal, hogy a Real játékosai karanténba kényszerültek. Az utolsó mérkőzés, amit megtartottak, az egy Eibar-Sociedad találkozó volt, még március 10-én.

Már az is érdekes, hogy miért maradt el a két baszk csapat összecsapása. A hivatalos indoklás szerint mérgező vegyi anyagok kerültek a levegőbe február 6-án Eibarban, amikor egy helyi hulladéklerakó összeomlott. A balesetben két munkás eltűnt, valamint az összegyűlt szemét egy része kigyulladt. Ennek az égésnek a következménye az, hogy a levegő minősége alkalmatlanná vált mindennemű sporttevékenységre a régióban. Spanyolországban sem könnyű a 2020-as esztendő.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a bajnokságot április 3-ig egészen biztosan szüneteltetik. Tekintve, hogy milyen ütemben szedi áldozatait a járvány az országban, szinte biztosan további halasztások várhatóak.

Ha esetleg az amúgy elnökválasztás előtt álló szövetség úgy dönt, hogy nem rendeznek több fordulót, és kihirdetik a Barcelonát bajnoknak, az egy újabb mélypont lehet a Real Madrid számára napjainkban.

Ködbe burkolózik a spanyol bajnokság jövője is Forrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Ami a fertőzések számát illeti, a spanyol futball szenvedi meg eddig leginkább a koronavírust. Több csapatnál is súlyos gondok merültek fel.

A Valencia március 10-én az olasz Atalantával játszott a Bajnokok Ligájában, és esett ki 8-4-es összesítéssel. Az ellenfél a járvány első európai gócpontjából, Lombardia tartományból érkezett a Mestallába – nem kellett volna.

A Valencia játékosainak 35 %-a produkált pozitív tesztet az elmúlt napokban.

Ez óvatos becslések szerint is legalább tíz embert jelent.

Hiába az Atalanta elleni zárt kapus BL-mérkőzés, a Valencia sem úszta meg a fertőzést Forrás: AFP/Jose Jordan

Március 18-án érkezett a hír, hogy

a tabella utolsó helyén álló Espanyol hat játékosánál szintén kimutatták a fertőzést a tesztek.

A kisebb barcelonai klub neveket nem tett közzé, csak annyit, hogy a Valenciához hasonlóan a stábtagok között is vannak betegek.

Szintén a szerdai napon derült ki, hogy

a Deportivo Alavés csapatánál összesen 15-en fertőződtek meg a koronavírussal:

a játékosok közül hárman, a szakmai stáb és a háttérstáb tagjai közül heten, a klub további alkalmazottjai közül pedig öten.

A Deportivo Alavés járt a legrosszabbul Forrás: AFP/Ander Gillenea

A legfrissebb kimutatás alapján Olaszországban az első 2003 halálos áldozat átlagéletkora 79,5 év volt. Ez aggasztó lehet a 76 éves Lorenzo Saez számára.

A Real Madrid korábbi elnökét kritikus állapotban szállították kórházba.

A járvány nem válogat. Lehet az sportoló vagy bármilyen másik foglalkozású, futballista vagy más sportot űző egyén. Gedeon Guardiola, a német Rhein-Neckar Löwen spanyol kézilabdázója, minden idők egyik legjobb védekező-specialistája is elkapta a koronavírust. Ez sajnos aligha meglepő, miután löweni csapattársáról, a szintén világ- és Európa-bajnok dán Mads Mensah Larsenről is kiderült korábban, hogy koronavírusos. Mint mondjuk, a járvány nem válogat.

Egy ilyen helyzetben a gazdasági vonzat elhanyagolható, de azért érdemes megnézni, milyen hatásai lehetnek egy világjárványnak a szórakoztatóipar ezen részére.

Az öt legerősebb európai labdarúgó-bajnokság legalább 3,4 milliárd eurót veszíthet a koronavírus-járvány okozta kényszerleállások miatt

- állítja tanulmányában a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

A legtöbbet - 1,25 milliárd eurót - a Premier League bukhat, a spanyol La Liga 950 millió, a német Bundesliga 750 millió, az olasz Serie A 650 millió, a francia Ligue 1 pedig 400 millió eurós veszteséget szenvedhet el.

A hatalmas deficitet a tévéközvetítések hiánya, a szponzorszerződésekben foglaltak meghiúsulása, a jegybevételek és a mérkőzések során a nézőknek nyújtott különféle szolgáltatások elmaradása okozza.
Sportesemények hiányában és a helyzet konszolidálására várva a sportolóknak készen kell állniuk a folytatásra. Így nemcsak a szurkolók, hanem ők is tűkön ülnek, és próbálják fenntartani formájukat az újraindulásig.

Valaki ezt olyan komoly eszközökkel teszi, mint a domború futópadon száguldó Sergio Ramos, valaki pedig a mindennapi eszközöket is felhasználva szórakozással próbálja feledtetni a gondokat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Teletrabajo. // Teleworking. ‍♂ ‍♂ #YoEntrenoEnCasa #ITrainAtHome

Sergio Ramos (@sergioramos) által megosztott bejegyzés,

Utóbbi kategóriába tartoznak a spanyol kézilabdázók, akik egymást hívják ki az alábbi játékkal. A legújabb őrületet a kétszeres Európa-bajnok Ángel Fernández kezdte el, majd később csatlakozott hozzá a veterán kapus Silvia Navarro és a MOL-Pick Szeged játékosa, Jorge Maqueda is.

  • A játék neve: "Találd el a vécépapír-gurigát" kihívás
  • A játék célja: Egyik gurigával eltalálni a másikat
  • A játék nyertese: Mi, akik jól szórakozunk a főszereplők unaloműző játékán

Irigyeljük a spanyolok életfelfogását, hogy egy ilyen nehéz helyzetben is ennyire lazák és felszabadultak tudnak lenni. Az Athletic Bilbao a 2021-re halaszott Európa-bajnokságra felújított stadionjának az oldalán köszönte meg azoknak a személyeknek a munkáját, akik valamilyen formában segítik a járvány megállítását.

- mondta Lionel Messi, a Barcelona hatszoros aranylabdás játékosa. Egy ennyire sötét időszakban minden pozitív gondolatra és cselekedetre szükség van.