Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége - a hatóságok döntésével összhangban – hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a szövetség valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, beleértve az NB I-es mérkőzéseket is. A döntést követően arra voltunk kíváncsiak, hogyan élik meg a döntést és a nem mindennapi helyzetet az élvonalbeli klubok, a vezetők, játékosok.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője hétfőn a szervezet Facebook-oldalán közzétett videoüzenetben elmondta, hogy az MLSZ vezető testülete "valamennyi labdarúgó-mérkőzés lejátszását felfüggesztette, beleértve az NB I-es mérkőzéseket is.

„Azt kértük a kluboktól, hogy ebben az időszakban tekintsenek el az edzések megtartásától és látogatásától,

teremtsék meg a feltételeit annak, hogy a játékosok, stábtagok otthon maradhassanak. Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a járvány ne terjedjen tovább. Ebben kérjük a megértését a játékosoknak, az edzőknek és természetesen a szurkolóknak is" - mondta Sipos Jenő.

Sipos Jenő szerint meg kellett hozniuk ezt a döntést a járványhelyzet miatt Forrás: Koncz Márton

De hogyan élik meg a döntést és a nem mindennapi helyzetet az élvonalbeli klubok, a vezetők, játékosok. Erre kerestük a válaszokat.

Az első helyen álló Ferencváros a megkeresésünkre elmondta, hogy

az FTC hivatalos álláspontja a koronavírus-ügyben, hogy mindenben követi és betartja a hatósági előírásokat.

A zöld-fehérek közleményt adtak ki az intézkedésekről.

„2020. március 16., hétfői naptól kezdődően az FTC-MVM Sportközpont területére kizárólag a sportolók, sportszakemberek, sportvezetők és az FTC alkalmazásában munkavállalók léphetnek be. Sem szülő, sem nagyszülő, sem egyéb hozzátartozó, sem megbízott felnőtt kísérő, sem vendég nem léphet a sportközpont területére. Kizárólag azok a sportolók, sportszakemberek, sportvezetők és az FTC alkalmazásában álló munkavállalók léphetnek be, akik átesnek egy testhőmérséklet mérésen. Az ellenőrzést az FTC által megbízott személyek végzik. Kizárólag 06.00 órától 22.00 óráig tart nyitva, ettől eltérő időszakban a belépés nem lehetséges. Az FTC-MVM Sportközpont területére kizárólag 60 év alattiak léphetnek be.

A telep területére 60 év felettiek nem léphetnek be. Az az edzések látogatásáról minden versenyző és sportszakember, valamint sportvezető esetében az adott szakosztály vezetője dönt.

A klub vezetése egyeztetett minden szakosztály vezetésével. Az adott szakosztály vezetése értesíti a sportolóit és sportszakembereit arról, ki vesz részt és mikor az edzéseken. Az edzések látogatását a klub vezetése nem teszi kötelezővé. Akik távol maradnak, azok részére a tagdíjfizetés önkéntes. Akik a távolmaradás mellett döntenek, és mégis tagdíjat fizetnek, azoknak az FTC köszöni, hogy a nehéz időkben ilyen módon is támogatják a klubot."

A Ferencváros szurkolói most egy ideig nem láthatják a kedvenceiket Fotó: Koncz Márton - Origo

A Budapest Honvéd játékosa, Gazdag Dániel az Origónak elmondta, nem érte váratlanul az MLSZ döntése, hiszen az elmúlt hetek, napok történései miatt lehetett erre számítani, főleg mert egyre több külföldi országban is felfüggesztették a bajnokságot.

„Jó, hogy meghozták ezt a döntést, hiszen

rossz lenne zárt kapuk mögött játszani, ráadásul a fertőzés kockázata meglenne, mivel adott esetben egymástól is elkaphatjuk a vírust. Örülök, hogy így döntöttek.

Aki jó formában volt, annak rossz lehet a leállás, aki viszont nem annyira, annak akár jól is jöhet, lehet, hogy nekünk is. Azt viszont nem lehet most megmondani, hogy a bajnokság végkimenetelét hogyan befolyásolja ez a döntés – mondta a kispesti játékos.

Gazdag Dánielt örül az MLSZ döntésének Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Eddig jól viselem, de

míg az erősítő programot kint a teraszon, illetve a lakásban is el tudom végezni" – tette hozzá Gazdag.

Dr. Világi Péter, a DVTK kommunikációs- és marketing igazgatója az Origónak nyilatkozva elmondta, hogy egyetértenek az MLSZ döntésével, és mindenki megpróbál felelősségteljesen viselkedni a klubnál ebben a nehéz helyzetben.

„Egyáltalán nem ért minket váratlanul a döntés, hiszen az MLSZ az utánpótlás bajnokságokat már a múlt hétvégén felfüggesztette, így várható volt, hogy a Magyar Kormány döntéseivel összhangban a felnőtt bajnokságokat illetően is ez a döntés születik.

Egyetértünk a döntéssel. Sajnos eljött az a pont, amikor nem a futball, nem a sport a legfontosabb,

hanem a játékosaink, sportolóink, edzőink, dolgozóink, szurkolóink, szüleink, nagyszülőink, hozzátartozóink egészsége. Nem tartunk közös edzéseket a sportolóinknak, e helyett egyénileg készülnek otthonaikban. Ehhez szakmai stábjaink minden segítséget megadnak. Sportolóinkat, edzőinket arra kértük, hogy maradjanak otthon. Dolgozóink nagy része is átállt az otthoni munkavégzésre.

Természetesen senki sem boldog a kialakult helyzettől, de a sportolóink felelősségteljesek, ők is próbálnak példát mutatni. Kis videókban a DVTK közösségi média felületein ők is arra szólítanak fel mindenkit, hogy maradjanak otthon és vigyázzunk egymásra. Vezetőink pedig otthonaikból is azon dolgoznak, hogy a DVTK család tagjai minél kevésbé legyenek veszélynek kitéve, és ha ez a helyzet véget ér, a klub élete minél hamarabb visszatérjen a normális kerékvágásba."

Tóth László, a Mezőkövesd szakmai igazgatója a honlapunknak elmondta, hogy milyen döntéseket hoztak a borsodi csapatnál.

Tóth László, a mezőkövesdi szakmai igazgatója szerint ez mindenki számára új helyzet Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ebben a helyzetben senkitől nem tudunk tanácsot kérni, mivel másnak sincsen tapasztalata. Racionális döntéseket próbáltunk hozni, beszüntettük minden korosztálynál az edzéseket.

Egyéni edzésprogramot kaptak a játékosok. A külföldi labdarúgókat nem engedtük haza, mivel nem tudjuk, mit hoz a jövő.

Nem szerettük volna, hogy gond legyen a visszajövetellel. Egy hétre előre megkapta mindenki az edzéstervet. Törjük a fejünket, hogy mi tévők legyünk, ha hosszabb ideig marad ez a helyzet. Egyetértünk az MLSZ döntésével, az emberélet a legfontosabb."

Dr. Róka Géza, a Debreceni VSC cégvezetője a honlapunknak elárulta, hogy már készültek a bajnokság felfüggesztésére.

„Nagyjából egy vágányra tereli a klubokat a járvány. Az elmúlt héten láthattuk a világban, hogy mi történik, így minket sem ért váratlanul az MLSZ döntése. Várható volt, hogy bekövetkezik a felfüggesztés, mivel ekkor már körülbelül 50 országban állt a bajnokság. A hétfői edzésünk már el is maradt a szövetség döntése után. Egyelőre szeretnénk, ha a folyamatos kapcsolattartás működne a játékosok és a vezetők között. Lesznek

egyéni edzéstervek, ha ezt lehet annak nevezni a jelen körülmények között. A legfontosabb most a biztonság,

már az utolsó meccset követően kaptak a labdarúgók egy sor utasítást arra vonatkozóan, hogy a legfontosabb intézkedéseket betartsák. Kerüljék a tömegközlekedést, a személyi kontaktokat, ne menjenek plázába, moziba.

Utazási korlátozásokat vezettünk be, csak menedzsmenti, cégvezetői engedéllyel lehet elhagyni a várost.

Nem célunk senkit sem ide láncolni, de tudni akartuk, hogy ki merre van. Amennyire a helyzet engedi, próbáljuk működtetni a rendszert."

A debreceni Bódi Ádám szerint már az előző fordulót sem kellett volna lejátszani Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bódi Ádám, a DVSC csapatkapitánya az Origónak nyilatkozva elmondta, hogy örül a döntésnek, de szerinte már hamarabb meg kellett volna ezt lépni.

„Jó döntésnek tartom, már az is furcsa volt a számomra, hogy a zárt kapus meccseket erőltették.

A múlt héten péntekig úgy volt, hogy a Bundesligában is lesznek még mérkőzések, de egy éjszaka alatt meghozták a döntést a felfüggesztésről. Nehéz a helyzet, még az sem tudja igazán az ember, hogy miként álljon a dologhoz. Vártam, hogy nálunk is hasonló döntés szülessen, de végül játszani kellett. A jövőre nézve szerint jó döntés született a bajnokság leállításával. Eléggé veszélyes a helyzet az egész világon, miért éppen az NB I folytatódott volna? Hétfőn a legtöbben már át voltunk öltözve az edzéshez, amikor szóltak, hogy a szövetség felfüggesztette a küzdelmeket, így már a tréning is elmaradt. Egyéni edzésterv alapján fogunk készülni, a várost pedig csak engedéllyel hagyhatjuk el. Természetesen

így most az a legjobb megoldás, ha mindenki otthon marad.

A MOL Fehérvár álláspontját a klub sajtófőnöke, Gressó Gergely árulta el a honlapunknak. A Fehérvárnál mindenki egyéni edzéstervet kapott, de egyelőre nincs szó karanténról a klubnál.

„Figyelve az európai folyamatokat, vagy éppen azt, hogy az Egyesült Államokban is felfüggesztették a nagyobb versenysorozatokat,

nem ért minket váratlanul az MLSZ hétfői döntése, amellyel klubunk egyetért.

Egyelőre nem tudjuk, meddig tarthat a szünet, hiszen tudomásom szerint nem volt még példa arra, hogy egy járvány miatt függesztették fel a bajnokságot. Bízunk abban, hogy gyorsan és megnyugtatóan rendeződik ez a helyzet, de az nem lehet kérdés, hogy az emberek egészsége a legfontosabb. Játékosaink bevonásával online, a különböző közösségi oldalakon az otthonmaradás és a „social distancing" fontosságára hívtuk fel szurkolóink figyelmét a hétfői és keddi nap folyamán, tehát arra kértük őket, hogy, aki munkájából adódóan teheti, az kerülje a társadalmi érintkezéseket. A szakmai stáb fel volt készülve a helyzetre,

de a légiósok természetesen Magyarországon maradnak."

A ZTE úgy döntött, elengedi haza a légiósait Fotó: Hirling Bálint - Origo

Sallói István, a Zalaegerszegi TE sportigazgatója elárulta az Origónak, a Vidivel ellentétben ők úgy látták jónak, ha elengedik haza a légiósokat.

„Rendkívüli a helyzet, egyikünk sem volt még ilyenben. Fokozatosan teszünk lépéseket a jövőt illetően, de most a biztonság a legfontosabb. Ahogy a lakosság többi részétől,

a játékosoktól az a megfelelő hozzáállás, hogy mindenki otthon marad. Először meg kell állítani a vírus terjedését.

Amennyiben ez a helyzet normalizálódik, akkor a jövő héttől egyéni edzésekkel készülhetnek a játékosok, majd reményeink szerint minél hamarabb újra csapatként. Most mindenki figyelmét a vírus köti le, jó döntés volt az MLSZ-től a bajnokság felfüggesztése. Több játékos is jelezte, hogy ilyen körülmények között nem tud teljes mértékben a futballra koncentrálni.

Mi úgy döntöttünk, hogy a nehézkes visszajutás ellenére hazaengedjük a légiósainkat.

Két amerikai és egy ciprusi játékos helyzete nehéz, ők maradnak a közlekedési helyzet miatt. Úgy láttuk jónak, hogy mindenki tegyen a saját belátása szerint, és legyen a családja mellett."

Az Újpestet is kerestük a koronavírus-helyzettel kapcsolatban, ahol a csapatorvos javaslatára úgy döntöttek, hogy ebben a témában nem szeretnének nyilatkozni, a WHO és a Magyar Kormány alapelveit veszik figyelembe a döntések meghozalatakor.

A Puskás Akadémia edzője, Hornyák Zsolt a felcsúti klubnak beszélt a kialakult helyzetről.

„A sport rendkívül fontos dolog, de most az életünk, a családjaink kerültek veszélybe

szinte mindenhol a világon. Remélem, a lehető legtöbben megússzák a járványt, és minél kisebb kár esik az emberéletekben. Most a legényegesebb, hogy mindenki szigorúan betartsa az előírásokat – mi is ezt tesszük. Már a Mezőkövesd elleni meccsek idején érezhetően aggódtak a családjaik miatt a játékosok. Nagyon fontos, hogy most a szeretteik mellett vannak, együtt lehetnek velük, ami segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot, lelkierőt meríteni a járvány elleni küzdelemhez. A cseh és a német mintát követve

Hornyák Zsolt is nehezen éli meg a járványhelyzetet Forrás: pfla.hu

Kisvárdán az egyénekre kiosztott tervek szerint külön készülnek, igazodva a Magyar Labdarúgó-szövetség által elrendeltekhez. Meghatározatlan ideig nemcsak meccseket nem játszik NB I-es csapat, hanem edzéseket sem tart. A koronavírus-terjedése miatt kialakult helyzetben a hatóságok a csapattréningek megtartását sem engedélyezik. A klub beszámolója szerint Bódog Tamás vezetőedző ezen a héten hétfőn délután tartotta volna az első gyakorlást, és a futballisták annak rendje és módja szerint meg is jelentek az öltözőben. Addigra azonban napvilágot látott az MLSZ határozata, így a futballistákat hazaengedték azzal, hogy egyéni edzésterv alapján kell készülniük a következő napokban, hetekben.

Pakson jelen helyzetben mindenkinek az egészségmegóvás a legfontosabb, így a klub maximálisan egyetért a szövetség döntésével, emellett mindent megtesz játékosai és valamennyi klubnál dolgozó munkavállalója egészségügyi védelme érdekében.

Kaposváron is egyénileg készülnek a játékosok. „Hétfőn felfüggesztettük az edzéseket – nyilatkozta Takács Róbert ügyvezető.

– A labdarúgók, az együttes a szakmai stábja és a klub dolgozói is otthon, családjuk környezetében várják a folytatást. Az edzői stáb kidolgozta a személyre szabott edzésterveket,

melyeket már megkaptak a játékosok. Egyelőre tíznapos ciklusunkban gondolkodunk, de ez változhat, mivel nem tudjuk, hogy folytatódhat-e a bajnokság, és ha igen, mikor."

Az OTP Bank Liga 33 fordulójából eddig 25-öt játszottak le. Eredetileg május 16-án lett volna az utolsó játéknap, de a felfüggesztés miatt ez biztosan tolódni fog.

(cikkoldali kép: fradi.hu)