Az UEFA elméletileg már döntött a labdarúgó Európa-bajnokság sorsáról

UEFA meeting before decision on European Championship host 2024 Sports soccer EM 2024 DFB UEFA EURO Deutschland Türkei SPO SOC Fußball
HANDOUT - 27 September 2018, Switzerland, Nyon: Football UEFA meeting Executive Committee at UEFA headquarters before the decision on EM host 2024 between Germany and Turkey. Borislav Mikhailov from Bulgaria, Vice-President of UEFA, will attend the meeting. Photo: Harold Cunningham/UEFA via Getty Images/dpa - ACHTUNG: Nur zur redaktionellen Verwendung und nur mit vollständiger Nennung des vorstehenden Credits
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden délután videókonferenciát tart a nemzeti szövetségek, a top bajnokságok és a klubok képviselőinek a részvételével, ahol a nyári Európa-bajnokságról, valamint a Bajnokok Ligája (BL) és Európa-liga (El) sorozatok befejezésének mikéntjéről döntenek a felek. Sajtóértesülések szerint azonban a lényegi döntések már meg is születtek a versenysorozatokkal kapcsolatban.

A kedd délutáni megbeszélést az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin irányítja majd a szervezet vezetőségével egyetemben.

A videokonferencián részt vesz mind az 55 európai tagszövetség, valamint az Európai Klub Szövetség is, amely majdnem 250 labdarúgó klubot képvisel a top bajnokságok egyesületeit is magába foglalva.

A végső döntést a konferenciát követően az UEFA Végrehajtó Bizottsága hozza meg. Holland sajtóértesülések szerint ez a megbeszélés már csak formalitás lesz, mert

a színfalak mögött már megállapodás született, mely szerint 2021 nyarára halasztják az Európa-bajnokságot.

A kontinensviadal eltolása mellett a BL és El kapcsán az a döntés született, hogy három lehetséges forgatókönyvből lehet választani. Azonnal befejeződnek a sorozatok küzdelmei, ez a legvalószínűtlenebb az ezzel járó óriási anyagi veszteség miatt.

Emellett vagy június 30-ig, vagy július 30-ig kitolva fejezik be a BL-t és az El-t is, ami mindenkinek jobban megfelelne.

Az UEFA ezen felül a FIFA-val is egyezségre akar jutni, hogy az amerikai Copa América versenysorozat is 2021-re tolódjon, és ezzel párhuzamosan a FIFA 24 csapatos klubvilágbajnokságát is halasztani kellene, amelyet eredetileg 2021. június-júliusra terveztek.