Soha nem látott mennyiségű focira készülhetünk 2021-ben

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBALL
Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah (R) reacts at the final whistle during the UEFA Champions league Round of 16 second leg football match between Liverpool and Atletico Madrid at Anfield in Liverpool, north west England on March 11, 2020. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egész világot sújtó koronavírus-járvány jócskán felborította a világ sportéletét. A számtalan elmaradó, csúsztatott torna a legnagyobb hatással talán a labdarúgásra van, amelyiknek egyébként is sűrű versenynaptára 2021-ben szinte teli lesz munkanappal.

A dél-amerikai (CONMEBOL) és az európai futballszövetség (UEFA) szinte egy időben hozta meg a döntését, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztja az idei évre kiírt kontinenstornáját. A bajnokságok világszerte szünetelnek, ahogy a kontinentális kupák is, és egyelőre senki sem tudja, hogy mikor és milyen szabályok mentén indulhatnak újra.

Az viszont biztosnak látszik, hogy 2021-ben soha nem látott sűrűségű versenynaptárra kell készülniük a játékosoknak, az edzőknek, a szövetségek munkatársainak, és persze a szurkolóknak is. Vegyük sorra, hogy mi vár ránk!

Válogatott tornák

Időrenben az első a 2021. január 9. és február 6. között sorra kerül Afrikai Nemzetek Kupája lesz, amelyen 24 csapat küzdhet meg Kamerun öt városában.

Az eredetileg 2020-as Európa-bajnokságot 2021. június 11. és július 11. között rendezik meg 24 csapat részvételével Európa 12 városában. A selejtezők még nem értek véget, de azokat az UEFA tervei szerint idén június elején befejezik.

Hivatalos: elmarad a foci-Eb a koronavírus miatt

Az Európai Labdarúgó-szövetség által összehívott videokonferencián abban egyeztek meg a nemzeti szövetségek, a top bajnokságok és a klubok képviselői, hogy a nyári Európa-bajnokságot egy évvel elhalasztják, jelentette be hivatalosan az UEFA.A koronavírus-járvány miatt a Bajnokok Ligája-döntőt június 27-én, az Európa-liga-finálét pedig június 24-én rendezik.

Az eredetileg az Eb-vel azonos időpontra kiírt Copa América is csúszik egy évet. Az argentin-kolumbiai közös rendezésű tornára továbbra is az Eb-vel egy időpontban, azaz 2021. június 11. és július 11. között kerül sor 12 válogatott részvéltelével. A meglehetősen rendszertelenül megrendezett dél-amerikai torna esetében egyébként nem jelent nagy változást egy év csúszás ide vagy oda, hiszen rendeztek már tornát egymást követő években (most is így lett volna, hiszen a legutóbbi Copa 2019-ben volt) éppen úgy, mint hat év különbséggel (pl. 1929 után 1935-ben).

2021. július 2-25. között kerül sor az észak- és közép-amerikai térség (CONCACAF) tornájára, az Arany Kupára (Gold Cup). A 16 csapatos tornának még nincs hivatalosan kijelölt házigazdája, de a legtöbb mérkőzést várhatóan az Egyesült Államokban fogják játszani.

Lesz még két kiemelt korosztályos torna is: az U20-as világbajnokság, amit 2021 május-júniusában Indonéziában,

illetve egy U21-es Eb, amit pedig 2021. június 9-26. között Magyarországon és Szlovéniában rendeznének meg, de az UEFA részéről már jelezték, hogy a felnőtt Eb miatt biztosan az eredeti időpontban kerül rá sor.

Mindezek mellett 2021. március 25-tel kezdődően elkezdődnek a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezői (Ázsiában és Afriában már 2019-ben megkezdődtek, míg Dél-Amerikában idén március végén, Észak-Amerikában augusztusban, Óceániában pedig szeptemberben kellene elkezdődnie a kvalifikációnak.)

A Nemzetek Ligájával legalább nem lesz (sok) gond 2021-ben Forrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

Európában a Nemzetek Ligája szerencsére nem, vagy csak alig kavar be: 2021-re mindössze négy mérkőzés marad, jelesül az A divízió döntője, ahol június 2-3-án rendezik a két elődöntőt, 6-án pedig a két helyosztót.

Utóbbi mérkőzés öt nappal előzi meg az Eb rajtját. Ennek is egészen biztosan új időpontot kell találni, hasonlóan az U21-es Eb-hez.

Az is bezavarhat, ha a japán kormány minden ilyen irányú nyilatkozatával ellentétben mégsem idén, hanem jövőre rendezik meg a tokiói olimpiát, ahol szintén van futballtorna. Ha az Eb-hez és a Copához hasonlóan itt is egy év csúszással számolunk, akkor július közepe és augusztus eleje is mozgalmas időszak lesz.

Skandináv források szerint már biztos, hogy nem az eredeti 2021. július 7.-augusztus 1. közötti időpontban, hanem csak 2022-ben kerül sor a 16 csapatos angliai női Európa-bajnokságra.

Klub események

Természetesen nem csak válogatott foci létezik, sőt! A kluboknak ott lesz a 2020-2021-es idény, ami az eddigieknél is sűrűbb lesz, hiszen

a járvány miatti kényszerszünet miatt szinte össze fog folyni a 2019-2020-as szezonnal.

Ha hinni lehet a nemzetközi sajtóban felbukkanó híreknek, és valóban június 24-én lesz Európa-liga, június 27-én pedig a Bajnokok Ligája-döntő, akkor a következő kiírás legelső selejtezői (a négy legalacsonyabb UEFA-együtthatóval rendelkező bajnokság bajnokcsapatának küzdelme) hamarabb lesznek, mint az idei döntő (feltéve, hogy sikerül addigra befejezni az érintett bajnokságokat).

A Liverpool legnagyobb sztárjai a közeljövőben sem számíthatnak sok pihenésre Forrás: AFP/Paul Ellis

Ez az állapot szinte az összes kontinensre jellemző lesz, mindenhol megrendezik a maguk BL-jét (Dél-Amerikában a Libertadores-kupát), és a számos kisebb-nagyobb nemzeti és nemzetközi sorozatot.

És még szerepel a naptárban egy 24 csapatos klubvilágbajnokság is Kínában, amire az Eb és a Copa América miatt nyilvánvalóan nem fog sor kerülni 2021. június 17. és július 4. között, Gianni Infantino, a FIFA elnöke már jelezte is, hogy a tornának új időpontot kell keresni, tovább csökkentve a szabadnapok számát.

A nagy válogatott tornák miatt így szokás szerint feszített lesz a nemzeti bajnokságok és kupasorozatok beosztása, hogy a játékosok kaphassanak egy kis szünetet. Így várhatóan előbbre fogják hozni a 2021. május 29-re kiírt szentpétervári BL-döntőt, és várhatóan a május 26-i sevillai Európa-liga-döntőt is. A dél-amerikai Libertadores-kupa és a Copa Sudamericana nem okoz problémát, azokat minden évben a januártól, illetve februártól noveberig tartó időszakban rendezik, bekalkulálva a válogatott tornákat.