Decemberben rendezhetik meg az idei foci-Eb-t

fbl Horizontal
Budapest's host logo for the EURO2020 is shown during a presentation at the visitors center of the Puskas Fenerc Stadium in Budapest, on January 29, 2019. - The Hungarian capital co-hosts the EURO2020 footbal tournament. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A Telegraph brit lap értesülései szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA)  elképzelései szerint nem 2021 nyarán, hanem még idén télen megrendeznék a labdarúgó Európa-bajnokságot.

A brit lap szerint már nem az a kérdés, hogy eltolják-e az eredetileg június 12. és július 12. között kiírt idei labdarúgó Európa-bajnokságot, hanem az, hogy mi legyen az új dátum, erről kell majd döntenie az 55 tagállam képviselőjének a jövő hét keddre összehívott videokonferencián. A Telegraph információi szerint a jövő nyári rendezéssel szemben már nagyobbak az esélyei annak a verziónak, amelyik idén télre, méghozzá decemberre tenné a tornát.

Budapest is a 12 rendező város között van Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hosszabb-rövidebb téli szünetek miatt ennek a legtöbb országban nincs akadálya, az egyetlen – ám annál komolyabb – kivétel Anglia, ahol a december hagyományosan a bajnokságok, köztük a Premier League legsűrűbb hónapja.

A decemberi rendezés lehetőséget adna a ligáknak, hogy idén nyáron befejezzék a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságokat, így nem borulna fel az európai kupasorozatok következő idényének programja sem. Másrészről ez egy amolyan tesztje lenne a 2022-es ugyancsak télre, november-decemberre kiírt katari labdarúgó világbajnokságnak is. A rendezésre kijelölt 12 európai stadion mindegyike alkalmas a téli mérkőzések megrendezésére.

Az UEFA keddi videokonferenciájának másik témája a jelenleg futó nemzetközi kupasorozatok, azaz a Bajnokok Ligája és az Európa-liga befejező szakaszának megszervezése lesz. Erre is van már ötlet Nyonban: adott esetben a két sorozat további párharcaiban egy-egy mérkőzés fog dönteni a továbbjutásról az eddigi oda-visszavágós rendszer helyett.