Vágólapra másolva!
A L'Équipe című francia sportnapilap csütörtökön délután arról írt, hogy az UEFA a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztja az idei labdarúgó Európa-bajnokságot.

Az UEFA március 17-én kedden olyan videókonferenciát szervezett, amelyen az 55 tagállam valamennyi képviselője részt vesz. Ezen az egyeztetésen hoztak volna közös döntést a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság sorsáról, valamint téma lett volna a Bajnokok Ligája és az Európa-liga-sorozat folytatása is.

A francia újság csütörtök délutáni kiadásában arról írt, hogy a keddi döntés az Eb-vel kapcsolatban már csak formális lesz, mert az UEFA már eldöntötte, hogy elhalasztja az eseményt.

Miután a WHO szerdán kihirdette a koronavírus miatt kialakult világjárványt, az UEFA csak a halasztás mellett dönthetett - írja a lap. Az Európa-bajnokságok 1960 óta íródó történetében ez lenne az első alkalom, hogy két torna között nem négy, hanem öt év telik el.

A francia L'Équipe információi szerint nem lesz 2020-ban foci-Eb Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Jelen pillanatban senki sem tudja, meddig tart a koronavírus által okozott világjárvány. Még ha le is csillapodna a következő hónapokban, a felfüggesztett európai bajnokságokat nem lehetne az Eb kezdetéig befejezni. Az UEFA-nak tekintettel kell lennie a szurkolók és a játékosok egészségére - ennél jelen pillanatban nincs fontosabb.

A hírek arról is szólnak, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmeit a következő héten felfüggesztik.

Amennyiben az Európa-bajnokságot tényleg 2021 nyarán rendezik meg, akkor - ha a járvány visszavonul - ezeket a sorozatokat be lehetne fejezni az Európa-bajnokság eredeti idejében.

A 2020-as Eb-n Budapest négy mérkőzést rendezett volna meg. Három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt. Jelen pillanatban azt sem lehet tudni, hogy

mi lesz a Nemzetek Ligája-rájátszásnak a sorsa, de nagy valószínűséggel ezeket is elhalasztják.

A magyar labdarúgó-válogatott eredetileg március 26-án Szófiában lépne pályára Bulgária ellen a sorozat elődöntőjében. Egy győzelem esetén a magyarok március 31-én Budapesten fogadnák vagy a román, vagy az izlandi csapatot. A román szövetség csütörtökön jelezte, hogy semmiképpen sem hajlandó elutazni az Izland elleni összecsapásra, Reykjavíkba.