Vágólapra másolva!
Szerda este két rangadóval folytatódtak a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágói. A címvédő Liverpool telt ház előtt, a Paris Saint-Germain pedig zárt kapuk mögött próbálta megfordítani a maga párharcát. Előbbi az Atlético Madrid, utóbbi a Borussia Dortmund ellen tette ezt több-kevesebb sikerrel. A PSG végül továbbjutott, a Liverpool viszont csak 3 percig állt továbbjutásra az Atlético Madrid ellen, mert az Anfielden a hosszabbításban a spanyolok 3 gólt lőttek a címvédőnek. PSG-Dortmund 2-0 és Liverpool-Atlético 2-3.

Félelem és reszketés az Anfielden

Jordan Henderson személyében egy nagy visszatérővel is találkozhattunk a Liverpool kezdőjében. A középpályással szemben nem lehetett ott az 1-0-s Atlético-előnyről induló visszavágón a sérüléssel küszködő Alisson. A brazil kapus helyett így Adrián nevével kezdődött a hazai névsor, ami így nézett ki:

Adrián – Alexander-Arnold, Joe Gómez, van Dijk, Robertson – Henderson, Wijnaldum, Oxlade-Chamberlain – Salah, Mané, Firmino

Diego Simeone és Jürgen Klopp a kézfogás helyett ily módon köszöntötte egymást a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel Forrás: AFP/Paul Ellis

16 másodperccel a kezdés után az a Diego Costa került helyzetbe, aki kisebb meglepetésre már az első pillanattól fogva lehetőséget kapott Diego Simeonétól. Az Atlético edzője egy masszív középpályával állt ki a sorozat címvédőjének otthonában:

Oblak – Trippier, Savic, Felipe, Lodi – Koke, Saúl, Thomas, Correa – Joao Félix és Costa

voltak azok a játékosok, akiknek meg kellett állítania az Anfield Roadon 25 mérkőzés óta veretlen együttest.

A szakadó esőben egy labdaszerzés utáni villámgyors támadás végén Mohamed Salah a tizenhatos sarkáról tekert nem sokkal a hosszú felső sarok mellé. Ez volt a 10. perc eseménye. Négy perccel később már védenie is kellett Jan Oblaknak Alex Oxlade-Chamberlain lövését követően.

Hatalmas csatát és liverpooli mezőnyfölényt hozott az első félidő Forrás: AFP/Javier Soriano

A 18. percben közel járt az idegenben lőtt gólhoz a madridi csapat. Egy szöglet után Felipe maradt őrizetlenül a rövid saroknál, de a védő nem talált kaput. Pár perccel később szintén ő volt az, aki saját tizenhatosán belül kézzel ért a labdához, azonban a videobíró megmentette csapatát a tizenegyestől.

A Liverpool továbbra is mezőnyfölényben futballozott.

Agresszív letámadásának köszönhetően Salah szerelte Lodit, majd passzolt az üresen álló Mané elé. A szenegáli támadó középre, Oblak kezébe lőtte a labdát. A szlovén kapus Roberto Firmino közeli lövésénél ismét bebizonyította, miért tartják sokan a világ legjobbjának a posztján.

Ha nem az Atlético Madrid lett volna az ellenfél, ekkorra már szinte biztosan megadta volna magát abban az óriási nyomásban, amibe a Liverpool kényszerítette őket. Simeone csapata végül a 43. percben tört meg.

Két perccel a szünet előtt Oxlade-Chamberlain beadásából Gregorio Wijnaldum fejesgóljával megszerezte a vezetést a Liverpool.

Az eredmény az első félidőben már nem változott, így összesítésben 1-1-es eredménynél mehettek öltözőbe a felek.

A második félidőben ott folytatta a Pool, ahol az elsőben abbahagyta. Ha nincs Oblak, akkor a 60. percre már eldőlt volna a párharc. Az Atlético kapusa bravúrral védett Salah és Firmino helyzeteinél is. A 67. percben már Oblak is verve volt, Robertson a lécre fejelt közvetlen közelről.

A Liverpool második gólja csak nem akart megszületni. A rendes játékidő utolsó tíz percében Wijnaldum szerezhette volna meg második gólját, Oblak ismét jó helyen volt. Mané ollózásai, valamint Salah lövései sem kerülték el sokkal a kaput. De elkerülték, sőt!

A ráadásban Saúl Niguez befejelte az Atlético egyenlítő gólját, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette.

A dráma elmaradt, jöhetett a kétszer tizenöt perc hosszabbítás.

Sadio Mané kétszer is ollózhatott a rendes játékidő végén, mindkétszer pontatlanul tette Forrás: AFP/Paul Ellis

A hosszabbításban a Liverpool nem vett vissza, aminek meg is lett az eredménye.

A 94. percben Roberto Firmino előbb a kapufára fejelt, majd a hozzá visszapattanó labdát berúgta az üres kapuba.

Mégis összesen alig három percig állt továbbjutásra a Liverpool.

Adrián rosszul rúgta ki a labdát. A kapus hibáját az Atlético azonnal kihasználta. Joao Félix ugratta ki a csereként beállt Marcos Llorentét, aki nem hibázott, és 2-1-re módosította az eredményt.

A hosszabbítás első félidejének végén ismét Llorente sokkolta a liverpooli drukkereket.

A spanyol középpályás második gólját is megszerezte a mérkőzésen.

Az utolsó 15 percben két gólt kellett volna rúgnia a Liverpoolnak a továbbjutáshoz. Klopp pályára küldte Fabinhót és Divock Origit is. Simeone a védelmet erősítette meg, Correa helyére José María Giménez szállt be.

A címvédő mindent megtett a hátralévő időben, de ez is kevés volt. Mané kapura lövése a 35. liverpooli próbálkozás volt a mérkőzésen. Gól nem született belőle, sőt!

A 120+1. percben Álvaro Morata is betalált, így az Atlético Madrid 3-2-re győzött a Liverpool otthonában,

és 4-2-es összesítéssel, kettős győzelemmel továbbjutott a negyeddöntőbe.

Párizsi fordítás zárt kapuk mögött

A koronavírus-járvány terjedése miatt a Paris Saint-Germain zárt kapuk és üres lelátók előtt volt kénytelen fogadni a Borussia Dortmund együttesét. Thomas Tuchel együttese így nem számíthatott a Parc des Princes közönségére a számukra 2-1-es hátrányból induló visszavágón.

A PSG a hétvégén nem lépett pályára a francia bajnokságban, a Strasbourg elleni mérkőzés biztonságos megrendezését nem tudták garantálni a szervezők. A Dortmund viszont fontos mérkőzést nyert meg a Mönchengladbach ellen. Lucien Favre csak egy helyen változtatott a hozzá hasonlóan a Bundesliga-aranyért küzdő csapat otthonában pályára küldött tizenegyhez képest: Julian Brandt helyén Jadon Sancho kezdett.

Így festett a szurkolók nélküli Parc des Princes szerda este Forrás: AFP/2020 UEFA/-

A hazaiaknál csak a kispadon kapott helyet Kylian Mbappé, akit a hét elején koronavírus gyanújával vizsgáltak ki.

Mint kiderült, a fiatal francia szerencsére nem kapta el a betegséget. A kezdőbe - érthető okokból kifolyólag - mégsem ő, hanem Pablo Sarabia került be - Edinson Cavani mellé - a csatársorba.
Az uruguayi támadó volt az, aki először vezetést szerezhetett volna, ziccerét Roman Bürki bravúrral védeni tudta.

A Dortmund kapusa a 28. percben már tehetetlen volt.

Ángel Di María szögletéből Neymar fejelt a kapuba.

A brazil sztár a világbajnok Mats Hummelst előzte meg, mielőtt megszerezte volna a vezetést csapatának.

A PSG még az első félidőben összesítésben is átvette a vezetést.

Sarabia laposan középre tett passzába Juan Bernat tette bele a lábát gólt érően a 45+1. percben. A két spanyol futballista összjátékát követően a hazaiak 2-0-s előnnyel mehettek szünetre.

A második félidő elején továbbra is a PSG futballozott veszélyesebben.

Tíz perccel a fordulás után Di María szabadrúgásánál Bürkinek hatalmas bravúrt kellett bemutatnia.

Mbappé pályára lépésére a 63. percig kellett várni. Közben Favre is megpróbálta frissíteni kevés veszéllyel futballozó csapatát, Brandt mellett beállt a 17 éves Giovanni Reyna is.

Nem bírt a Dortmund a PSG-vel, Emre Cant kiállították Forrás: AFP

A 79. percben az addig kiválóan futballozó Di María megsérült, és le kellett cserélni. A Dortmund továbbra sem tudott mit kezdeni a PSG-vel. A vége előtt nem sokkal Emre Can előbb felrúgta Neymart, majd ellökte magától, amiért a játékvezető piros lapot adott neki.

Az öt perces ráadásban a lecserélt Di María a kispadon kapott sárgát, aminek köszönhetően ki kell hagynia a negyeddöntő első első mérkőzését.

A PSG ugyanis 2-0-ra legyőzte a Dortmundot, és 3-2-es összesítéssel továbbjutott a legjobb nyolc közé.