Most már teljes a káosz a koronavírus miatt az olasz focibajnokságban

662364167 fbl Horizontal
A picture shows the official logo of Italian Serie A Tim on a ball during the Italian Serie A football match Genoa Vs Lazio on April 15, 2017 at the 'Luigi Ferraris Stadium' in Genoa. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyórás késéssel kezdődött az olasz élvonalbeli focibajnokság, a Serie A első vasárnap délutáni mérkőzése, amíg a rendezők meg nem kapták a hivatalos engedélyt a Parma–SPAL találkozó megrendezésére. A tervek szerint a forduló összes többi mérkőzését, köztük a Juventus–Internazionale csúcsrangadót is megrendezik, miközben az olasz sportminiszter a bajnokság újabb leállítását követeli.

Az olasz élvonalbeli focibajnokság mérkőzéseit február 28-án függesztették fel a koronavírus-járvány, különösen az észak-olaszországi tartományokat érintő gyors terjedéses miatt. Már február 23-án is elmaradt az Inter–Sampdoria meccs, a következő hétvégén (február 29.-március 1.) pedig már csak négy mérkőzést rendeztek meg a tíz élvonalbeli találkozó közül. Az olasz kormány azon a hétvégén teljes, minden sporteseményt érintő tiltást rendelt el március 7-ig bezárólag.

Azt nem mondhatjuk, hogy a járvány terjedésének üteme jelentősen lassult volna, ez azonban cseppet sem zavarta a bajnokságot szervező olasz liga vezetőit, akik március 8-9-re kiírták az előző fordulóból elmaradt hat mérkőzés pótlását. Ezek közül az első a 12.45-re kitűzött Parma–SPAL mérkőzés, amelyik egyórás késéssel kezdődött: a futballisták és a játékvezetői kar már az üres stadion játékoskijárójában állt, amikor jött a hír, hogy meg kell várniuk, hogy megkapják a megerősített engedélyt Rómából a találkozó lejátszására.

A játékoskijáróból fordultak vissza a csapatok:

A találkozót végül lejátszották, a SPAL sorozatban öt vereséget követően Andrea Petagna büntetőből szerzett góljával diadalmaskodott, és elmozdult az utolsó helyről.

Vincenzo Spadafora olasz sportminiszter ugyanis határozott állásfoglalásban szólította fel a ligát, hogy egyetlen mérkőzést se játsszanak le.

– mondta Vincenzo Spadafora.

Nem mellékesen az olasz játékos-szakszervezet elnöke, Damiano Tommasi is a bajnokság felfüggesztése mellett érvelt a miniszterelnöknek írt levelében.

"A mérkőzések beszüntetése a leghasznosabb dolog, amit most tehetünk. Különben a csapatok, amelyeknek szurkolunk, kórházakban játszhatják majd a mérkőzéseiket" – írta Tommasi a közösségi oldalán.

Nem meglepő módon Mario Balotelli is szót kért. A Brescia olasz válogatott csatárát az angol Daily Mail című lap idézi: "Amennyire imádom a focit, annyira nem szeretném veszélynek kitenni (az édesanyámat).

Hagyjuk abba, elég volt! Srácok, ne vicceljünk az egészséggel!" – mondta az olasz csatár.

Olaszország a koronavírus által leginkább fertőzött ország, ahol vasárnapig 5883 megbetegedést és 233 halálesetet tartanak nyilván a hatóságok.