Nyári Bajnokok Ligájával üzenne hadat az UEFA a FIFA-nak

Football - Real Madrid v Atletico de Madrid - 2019 International Champions Cup Horizontal
Atletico Madrid's Diego Costa scores his first goal during the 2019 International Champions Cup football match between Real Madrid and Atletico Madrid at the Metlife Stadium Arena in East Rutherford, New Jersey on July 26, 2019. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) beszállna az egyre sikeresebb és egyre nagyobb érdeklődést vonzó Nemzetközi Bajnokok Kupája elnevezésű nyári sorozatba, amivel komoly fejtörés elé állíthatja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA).

Érdekes kezdeményezést szellőztetett meg a Daily Mail című angol napilap, miszerint az UEFA már 2021 nyarán beszállna az amerikai Relevant Sports nevű cég által szervezett Nemzetközi Bajnokok Kupája (International Champions Cup) nevű nyári meghívásos torna rendezésébe. Illetve ez így nem is egészen igaz, az UEFA inkább csak a nevét és az emblémáját szeretné viszontlátni a bajnoki és Bajnokok Ligája-holtszezon egyre nagyobb érdeklődést generáló tornáján.

Atlético Madrid–Real Madrid mérkőzés a New Jersey-i Metlife Stadiumban 2019 nyarán. Rendszert csinálnának belőle. Forrás: AFP/Johannes Eisele

A lépéssel az UEFA egyrészt mintegy rátenné a kezét a nyári holtidőre, másrészt pedig, amennyiben valóban a tervek szerint már 2021 nyarán elindulna a felturbózott ICC, az nagyon komoly csapást mérne az ugyancsak június-július fordulójára tervezett első ízben 24 csapattal rendezendő FIFA Klubvilágbajnokságra.

  • A Mail által megszerzett dokumentumok szerint az UEFA egyáltalán nem vállalna semmilyen szerepet a rendezésben, az továbbra is a Relevant Sports hatásköre lenne, viszont az európai szövetség írná a szabályokat, és részben az ő égiszük alatt futna a sorozat.
  • A résztvevő csapatok kiléte az eddigi meghívásos rendszer helyett a top bajnokságban elért bajnoki helyezések alapján dőlne el.
  • Az UEFA nyolc évre szerződne a Relevanttal, a tornát pedig minden évben megrendeznék. A fő helyszín az Egyesült Államok lenne, de továbbra is lennének meccsek az Távol-Keleten is.
  • A lebonyolítás háromcsapatos csoportkörből és egyenes kiesés szakaszból állna.
  • A klubok kötelesek a legerősebb csapatukkal részt venni a sorozatban.
  • A sorozatba várhatóan hamarosan dél-amerikai klubokat is meghívnak, ami az UEFA és CONMEBOL által nemrégiben aláírt, szorosabb együttműködést célzó szerződés fényében egyáltalán nem meglepő.

Az USA-ban élő népes spanyol ajkú közönség bizonyára vevő lenne a legjobb európai klubok mellett a legjobb dél-amerikai csapatokra is, így pedig nem sok érdeklődésre számíthatna a klubvébé, ahol ázsiai, afriaki és óceániai csapatok feszülnek egymásnak – 2021-ben speciel Kínában, ami az európai top foci legfontosabb piaca, és, ahol megőrülnek az emberek a Prmeier League-csapatokért, meg persze a Barcelona, Real Madrid kettősért.

A klubvilágbajnokságon ráadásul a 24-ből csak nyolc helyet kap Európa, ráadásul a FIFA-t komoly kihívás elé állítja annak a kb. 700 millió eurónak az előteremtése, ami a rendezés költségét és a pénzdíjakat fedezné, miközben az ICC-nek még véletlenül sincs ilyen problémája.