Elutasították Michel Platini fellebbezését

Horizontal
UEFA President Michel Platini gives a press conference prior to the 65th FIFA Congress on May 28, 2015 in Zurich. Michel Platini confronted FIFA leader Sepp Blatter at an emergency meeting of football chiefs and said he called on him to stand down because of corruption scandals engulfing world football. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította Michel Platininek, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökének fellebbezését, így érvényben maradt a francia sportvezető négyéves eltiltása.

A bíróság hét tagja egyhangúlag döntött úgy, hogy elutasítják a beadványt. Amennyiben a jelenleg 64 esztendős Platini nyert volna a perben – azaz érvényt adtak volna a fellebbezésének –, úgy jogi elégtételért fordulhatott volna bírósághoz. Így viszont ez volt az ötödik jogi "veresége".

A játékosként Európa-bajnok francia szakembert a nemzetközi szövetség (FIFA) 2015-ben

hűtlen kezelés miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől,

mert 2011-ben kétmillió svájci frankot fogadott el Joseph Blattertől, a FIFA akkori elnökétől. A FIFA szerint az "indokolatlan" kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) később négy évre csökkentette Platini büntetését, aki így tavaly október óta ismét tevékenykedhet a futballban. Két hónapja arról írt a sajtó, hogy Platini visszatér a futball világába, és a profi labdarúgók nemzetközi szakszervezetét (FIFPro) vezető Philippe Piat személyes tanácsadója lesz. A szintén francia Piat és Platini 1972 óta ismerik egymást, előbbi elnöki megbízatása még két évig érvényes. A hírek szerint nem jelölteti magát újra, s francia médiainformációk szerint Platini lehet az utódja.