Vágólapra másolva!
Kedden este eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Törökországgal, Szerbiával és Oroszországgal került egy csoportba a Nemzetek Ligája B-divíziójában. Marco Rossi csapatának finom szólva nincs könnyű feladata, mert a fent említett együttesek az utóbbi években már bizonyították, hogy a világfutball elitjéhez tartoznak.

A török válogatottról elég annyi, hogy az Eb-selejtező csoportjában 23 pontot szerzett (7 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség), a világbajnok francia csapatot pedig legyőzte Konyában, Párizsban pedig döntetlenezett vele. A csapat legértékesebb játékosa a Leicester City védője, a 23 éves Caglar Söyüncü, akinek a piaci értékét 40 millió euróra becsli a mértékadó transfermarkt.

Cengiz Ünder az AS Roma egyik legveszélyesebb játékosa Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Juventus védője, Merih Demiral is a nevesebb játékosok közé tartozik, akárcsak az AS Roma szélsője, Cengiz Ünder vagy az AC Milan 10-ese Hakan Calhanoglu. A szövetségi kapitányi posztot a 2019 márciusában kinevezett Senol Günes látja el, aki hazájában 2016-ban és 2017-ben is bajnoki címet nyert a Besiktassal.

A szerb válogatott a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon kiesett a csoportküzdelmek után, az Eb-selejtező csoportjában pedig a harmadik helyen végzett Ukrajna és Portugália mögött. Ljubisa Tumbakovics csapata azonban még ott lehet a 2020-as Eb-n, ehhez azonban a Nemzetek Ligája playoffban Norvégiában kell győznie, majd hazai pályán kellene túljutnia a Skócia-Izrael találkozó győztesén.

A szerbek legértékesebb játékosa az olasz listavezető Lazio középpályása, Szergej Milinkovics-Szavics, akit évek óta Európa legnagyobb csapata akar szerződtetni.

A piaci értéke 80 millió euró, de nem lenne meglepő, ha a jelen piaci viszonyok miatt jóval 100 millió fölött értékesítenék. Szavics mellett olyan sztárok futballoznak a szerb csapatban, mint az Ajax támadója, Dusan Tadics, vagy a Fulham gólzsákja, Alekszandar Mitrovics.

Luka Jovics madridi beilleszkedése sem zökkenőmentes Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

És persze ott van a Real Madridban futballozó Luka Jovics is, azonban a 22 éves támadó lehet, hogy nem fog pályára lépni a mieink ellen a Nemzetek Ligájában. Jovics tavaly szeptemberben a portugálok ellen 4-2-re elveszített Eb-selejtezőn a kispadon kezdett, majd csereként három percet kapott a frissen kinevezett szövetségi kapitánytól. Jovic három nappal később sérültet jelentett, így még a Luxemburg elleni meccs előtt visszautazott a Real Madridhoz. Négy nappal később azonban pályára lépett a Levante ellen, ezért Tumbakovics kihagyta a keretből, mert szerinte a játékos csak megjátszotta sérülését.

Az oroszok már a 2018-as focivébén is sokakat elkápráztattak az állóképességükkel, és azzal, hogy kiejtették a nyolcaddöntőben a végső győzelemre is esélyes spanyolokat. Sztanyiszlav Csercseszov csapata vb-n is csak a tizenegyespárbajban búcsúzott a legjobb nyolc között, az Eb-selejtezős csoportjából pedig tükörsimán jutott ki az idei kontinensviadalra.

Az oroszok 10 meccsből 8-at nyertek, csak a vb-bronzérmes belgáktól kaptak ki oda-vissza.

A csapat legértékesebb játékosa Mário Figueira Fernandes. A CSZKA Moszkva brazil születésű, honosított jobbhátvédjének a piaci értéke 30 millió euró. Őt követi a rangsorban az előző vb felfedezettje, Alekszander Golovin, aki világbajnokság után 30 millió euróért került az AS Monaco csapatához.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Koncz Márton - Origo

Marco Rossi csapatának elképesztően nehéz dolga lesz az ősszel sorra kerülő sorozatban, ugyanis mindhárom ellenfél rendkívül fizikális és dinamikus játékot játszik.

„Számunkra természetesen most a március végén esedékes mérkőzések a meghatározók, hiszen azokon vívhatjuk ki az Európa-bajnoki szereplést, a Nemzetek Ligája második kiírása még a jövőt jelenti – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Marco Rossi a sorsolás után.

Három riválisunk, a szerb, a török és az orosz válogatott számít a csoport favoritjának, de mindent megteszünk azért, hogy a B ligában is megálljuk a helyünket, felnőjünk az ellenfelekhez, ezért pozitívan állok az őszi mérkőzésekhez, és várom az összecsapásokat" – tette hozzá a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A FIFA világranglistája alapján 52. helyével a magyar válogatott a leggyengébb a kvartettben, ugyanis a török és a szerb gárda holtversenyben a 29., míg az orosz a 38. pozíciót foglalja el.