Vágólapra másolva!
Kedden este kisorsolták a csoportbeosztását a Nemzetek Ligája második kiírásának, ezzel pedig tulajdonképpen megkezdődött a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozata is. A magyar válogatott a B-divízió 3. csoportjába került, olyan bombaerős ellenfelek közé, mint Törökország, Szerbia és Oroszország.

A magyar válogatott a létszámemelésnek köszönhetően a B osztály negyedik kalapjában várta az amszterdami eseményt.

A magyar válogatott lehetséges ellenfelei a kékkel megjelölt B divízióban Forrás: uefa.com

A 2020/21-es kiíráshoz a 2018/19-es UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorát vették alapul. A két évvel ezelőtt rajtolt NL osztályait a debütáló kiírás tapasztalatai alapján átalakították, így a magyarok egy osztállyal feljebb, immár a második vonalban szerepelnek majd. Az átalakítás nyomán az A, B és C osztály mezőnye egyaránt 16 csapatos lett a sorozat 2020/21-es idényére, a D-ben pedig hét együttes maradt. Korábban az első két vonalban csak 12-12 válogatott, a harmadikban pedig 15 szerepelt. A felsőbb osztályok létszámemelésének következtében szintet lépett a magyar válogatott.

Az D csoport sorsolásában az Arsenal és az angol válogatott korábbi legendás kapusa, David Seaman segédkezett Giorgio Marchettinek, az UEFA versenyigazgatójának és Pedro Pintónak, az UEFA sajtófőnökének. A C divízió csapatainak kihúzásához szintén egy korábbi arsenalos, a svájci Philippe Senderos érkezett, aki idén januárban jelentette be a visszavonulását.

Az aranykezű Raffael Van der Vaart Forrás: uefa.com

A mieinket érintő B divízió sorolásához a vb-ezüstérmes holland legenda, Rafael Van der Vaart érkezett a pódiumra. A korábbi kiváló középpályás harmadik nekifutásra emelte ki a mieink nevét tartalmazó golyót, ezzel eldőlt, hogy Marco Rossi válogatottja a B divízió 3. csoportjában szerepel majd. Van der Vaart első ellenfélként a törököket húzta ki, majd ezt fokozta azzal, amikor a szerbek nevét tartalmazó cetlit mutatta a kamerának. A másfél évvel ezelőtt visszavonult holland végül az orosz csapatot sorsolta a magyar mellé, ezzel pedig kijelenthető, hogy halálcsoportba kerültünk.

A Nemzetek Ligájában a 2022-es vb 12 európai pótselejtezős helyéből kettő kel el, melyet a két legjobb olyan csoportgyőztes szerez meg, amely a világbajnoki selejtezőből nem jutott ki automatikusan, vagy nem zárt a szintén pótselejtezőt érő második helyen.

A Nemzetek Ligája csoportbeosztása:
A osztály:
1: Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Hollandia
2: Izland, Dánia, Belgium, Anglia
3: Horvátország, Svédország, Franciaország, Portugália
4: Németország, Ukrajna, Spanyolország, Svájc
B osztály:
1: Románia, Észak-Írország, Norvégia, Ausztria
2: Izrael, Szlovákia, Skócia, Csehország
3: MAGYARORSZÁG, Törökország, Szerbia, Oroszország
4: Bulgária, Írország, Finnország, Wales
C osztály:
1: Azerbajdzsán, Luxemburg, Ciprus, Montenegró
2: Örményország, Észtország, Észak-Macedónia, Georgia
3: Moldova, Szlovénia, Koszovó, Görögország
4: Kazahsztán, Litvánia, Fehéroroszország, Albánia
D osztály:
1: Málta, Andorra, Lettország, Feröer-szigetek
2: San Marino, Liechtenstein, Gibraltár

A kvartettek küzdelmeit szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy duplafordulós körben bonyolítják le. A D osztályból két csapat jut fel, így a C osztály négy csoportutolsója a bennmaradásért játszik osztályozót.