Vágólapra másolva!
Kedden este az FA-kupa nyolcaddöntőjében a Chelsea 2-0-ra legyőzte a Liverpool csapatát a londoni Stamford Brigde-en.

A találkozónak a Liverpool volt az esélye, bár a Mersey-parti csapat az utóbbi hetekben kétszer is megbotlott. Előbb kikapott az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzésén, múlt hétvégén pedig a Watford otthonában szenvedett 3-0-ás vereséget, ezzel pedig megszakadt a 44 meccses veretlenségi sorozata. Jürgen Klopp csapatának így is jobb volt a februári mérlege, mint Frank Lampard együttesének. A Chelsea az öt februári mérkőzéséből csupán egyet tudott megnyerni, egy héttel ezelőtt hatalmas pofont kapott hazai pályán a Bayern München elleni BL-nyolcaddöntőben, múlt hétvégén pedig a Bournemouth vendégeként döntetlenezett.

Frank Lampard erős csapattal kezdett, egyedül a 18 éves Billy Gilmour volt a kakukktojás, aki pályafutása hatodik felnőtt meccsén lépett pályára a Chelsea-ben. Jürgen Klopp viszont a tartalékos, Adrian - Williams, Van Dijk, Gomez, Robertson - Fabinho, Lallana, Jones - Minamino, Mane, Origi összetételű tizenegyet küldte pályára: Roberto Firmino és Mohamed Szalah csak a kispadon kaptak helyett, míg a világ legjobb kapusa, Alisson Becker a meccskeretbe sem került be.

Sadio Mané már a meccs elején megszerezhette volna a vezetést Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Liverpool már a harmadik percben megszerezhette volna a vezetést, de Sadio Mané közeli lövését Kepa Arrizabalaga védeni tudta. Négy perccel később a Chelsea is veszélyeztetett. Willian szögletét Cesar Azpilicueta megcsúsztatta, a hosszú oldalon érkező Antonio Rüdiger azonban néhány centivel lemaradt a labdáról. A 13. percben egy elképesztő potyagóllal megszerezte a vezetést a Chelsea. Fabinho eladott labdája után Willian lőtt 18 méterről, a középre tartó labdát pedig Adrián bevédte.

Nem sokkal később egyenlíthetett volna a Liverpool, de Kepa kis túlzással egy akció alatt több labdát fogott meg, mint az egész szezon alatt összesen, így valamennyire bizonyítani tudta, hogy miért is ő a világ legdrágább kapusa.

Ezt követően a Chelsea irányította a játékot, több nagy helyzetet is kidolgozott, de nem tudta növelni az előnyét. A második félidő elején Willian megsérült, de a hiánya nem érződött a lendületesebb londoni csapaton. A 62. percben Mason Mount szabadrúgása a felső kapufán csattant, két perccel később viszont már semmi nem mentette meg a Liverpoolt az újabb bekapott góltól.

Pedro labdaszerzése után Ross Barkley elé került a labda, aki a félpályától egészen a Pool kapujáig sprintelt, majd 18 méterről a kapu jobb oldalába bombázott.

A 67. percben eldönthette volna a meccset a londoni csapat. A 200. chelsea-s mérkőzésén pályára lépő Pedro Rodríguez került ziccerbe, rengeteg ideje lett volna gólt lőni, végül középre tartó erőtlen lövését Adrián lábbal hárította.

A Chelsea a szezon egyik legjobb játékát nyújtotta a Chelsea ellen Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A 74. percben újabb hatalmas Chelsea-ziccer maradt ki. A francia világbajnok Olivier Giroud tört be a tizenhatoson belülre, lerázta magáról a védőjét, majd nyolc méterről megcélozta a jobb felső sarkot, de a labdája levágódott a felső kapufáról.

A hajrában már egyszerre volt fent a pályán Mohamed Szalah, Roberto Firmino és Sadio Mané is, azonban a liverpooli csapaton ez sem segített. A Frank Lampard vezette Chelsea teljesen megérdemelt győzelmet aratott, és bejutott a legjobb nyolc közé. A Liverpool pedig sorozatban a második mérkőzésén kapott ki, ilyenre legutóbb 2018 májusában volt példa, amikor Klopp csapata 4-2-re vesztett az AS Roma elleni Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóján – de 7-6-os összesítéssel bejutott a fináléba –, majd négy nappal később 1-0-s vereséget szenvedett a Chelsea otthonában bajnoki mérkőzésen.

FA-kupa, negyeddöntő:
Chelsea-Liverpool 2-0 (1-0)
West Bromwich Albion (II.)-Newcastle United 2-3 (0-2)