Vágólapra másolva!
Kedden sorsolják a csoportbeosztását a Nemzetek Ligája második kiírásának, amelyen az UEFA-tagsággal rendelkező 55 ország felnőtt férfi fociválogatottja vehet részt. Ezzel pedig tulajdonképpen megkezdődik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozata is. A magyar válogatott a létszámemelésnek köszönhetően a B osztály negyedik kalapjában várja az amszterdami eseményt, amelynek legnagyobb nyertese az a Németország, amelyet az UEFA adminisztratív úton mentett meg a szégyentől, a B osztályban való szerepléstől. Ezzel a lépéssel pedig a magyar válogatott is osztályt váltott.  

A 2020-2021-es kiíráshoz a 2018-2019-es UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorát vették alapul. A két évvel ezelőtt rajtolt NL osztályait a debütáló kiírás tapasztalatai alapján átalakították, így

a magyarok egy osztállyal feljebb, immár a második vonalban szerepelnek majd. Az átalakítás nyomán az A, B és C osztály mezőnye egyaránt 16 csapatos lett

a sorozat 2020/21-es idényére, a D-ben pedig hét együttes maradt. Korábban az első két vonalban csak 12-12 nemzeti együttes, a harmadikban pedig 15 szerepelt. A felsőbb osztályok létszámemelésének következtében szintet lépett a magyar válogatott.

A magyar válogatott számára is két út áll nyitva arra, hogy kijusson a világbajnokságra Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokan egyébként úgy gondolják, hogy

az UEFA azért emelte meg az osztályok létszámát, hogy megmentse a németeket.

Joachim Löw csapata Horvátországgal, Izlanddal és Lengyelországgal együtt az A osztályból a B osztályba került volna az NL-ben, Ez azt jelentette volna, hogy Ausztria, Csehország, Finnország, Norvégia, Oroszország, Skócia, Szerbia és Wales mellett játszottak volna.

Az UEFA így elesett volna azoktól a többletbevételektől, amit a németek elitligás jelenléte adna. Mert valljuk be, egy német-olasz vagy éppen német-francia meccs mindig sláger, míg a Nationalelf finnek, vagy csehek elleni meccse csak egy mezei selejtező lett volna, amely az európai szövetség számára lett volna igazi fiaskó.

Persze

az UEFA szerint azért döntöttek a változtatás mellett, mert így tovább tudják csökkenti a barátságos mérkőzések számát. Csakhogy ez fals érvelés, hiszen már a Nemzetek Ligáját is azért hozták létre, hogy ezek a meccsek kiváltsák a barátságos találkozókat.

Megmentették a németeket a B osztályú szégyentől? Forrás: Die Mannschaft/Twitter

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata az Amszterdamban kedden 18 órától sorra kerülő sorsolást

a másodosztály negyedik kalapjában várja Bulgária, Izrael és Románia társaságában, azaz ezt a három csapatot nem kaphatjuk meg ellenfélnek.

Az elsőből az oroszokat, osztrákokat, walesieket, cseheket, a másodikból a skótokat, norvégokat, szerbeket, finneket, a harmadikból pedig a szlovákokat, törököket, íreket és északíreket kaphatja Magyarország.

Rangsor a csoportban

Ha két vagy több csapat azonos pontszámmal áll egy csoportban, a sorrendet a következő pontok alapján határozták meg:

több szerzett pont az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
jobb gólkülönbség az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
több szerzett gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
több idegenben szerzett gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
Ha az 1–4. pontok alapján a csapatok továbbra is azonosan állnak, akkor az 1–4. pontokat újra alkalmazni kell ameddig a sorrend nem dönthető el. Ha ez sem dönt, akkor a 6–10. pontok döntenek a sorrendről;
jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen;
több szerzett gól az összes mérkőzésen;
több idegenben szerzett gól az összes mérkőzésen;
több győzelem az összes mérkőzésen;
több idegenben szerzett győzelem az összes mérkőzésen;
alacsonyabb Fair Play pontszám (1 pont egy sárga lap, 3 pont a két sárga lap utáni piros lap, 3 pont egy azonnali piros lap, 4 pont egy sárga lap utáni azonnali piros lap);
jobb helyezés a 2020–2021-es UEFA Nemzetek Ligája kiemelésekor.

A Nemzetek Ligájában a 2022-es vb 12 európai pótselejtezős helyéből kettő kel el, melyet a két legjobb olyan csoportgyőztes szerez meg, amely a világbajnoki selejtezőből nem jutott ki automatikusan, vagy nem zárt a szintén pótselejtezőt érő második helyen.

A hagyományos selejtezőknél az egyes csoportokba öt vagy hat ország kerül, és hasonlóan az eddigi lebonyolítási rendszerhez, a csoportgyőztesek automatikusan kijutnak a vb-re. A 10 csoport második helyezettjeit és a Nemzetek Ligájából (NL) érkező két legjobb együttest három darab négyes csoportba osztják. Itt, az egyes kvartettekben a négy résztvevő két párra oszlik, amelynek tagjai egymással játszanak, és ezeknek a győztesei egy kvázi, „döntő" meccsen csapnak össze, ahol a nyertes kijut a világbajnokságra.

Szakasz Forduló Dátum
Csoportkör

1. játéknap
2. játéknap
3. játéknap
4. játéknap
5. játéknap
6. játéknap

2020. szeptember 3-5.
2020. szeptember 6-8.
2020. október 8-10.
2020. október 11-13.
2020. november 12-14.
2020. november 15-17.

Egyenes kieséses szakasz Elődöntők
Bronzmérkőzés
Döntő
2021. június 2-3.
2021. június 6.
2021. június 6.
Osztályozó 1. mérkőzés
2. mérkőzés
2022. március 24-25.
2022. március 28-29.

A négycsapatos csoportok küzdelmeit idén szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy duplafordulós körben bonyolítják le.

Az élvonal négy csoportgyőztese jövő nyáron egy minitornán dönt a sorozat második győzteséről,

a címvédő az Európa-bajnok portugál válogatott. A videobírót (VAR) az egyenes kieséses szakaszban alkalmazzák.

Marco Rossi (balra) kivezetné a 2022-es vb-re a magyar fociválogatottat Fotó: Polyák Attila - Origo

A csoportgyőztesek egy osztállyal feljebb lépnek, a csoportutolsók pedig kiesnek. Három ligából, a B, C és D osztályból a csoportgyőztesek feljutnak, míg az A és B osztályokban a csoportutolsók kiesnek. Miután a C osztályban négy csoport van, a D osztályban pedig kettő, ezért a C osztályban a kieső két csapatot osztályozóval döntik el 2022 márciusában.

A Nemzetek Ligája B osztályának kalapjai:
1: Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország
2: Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország
3: Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország
4: Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia

Íme, az összes kalap:

Marco Rossi csapata akár az orosz-szerb-szlovák, vagy éppen a walesi, norvég, török triót is kaphatja ellenfélként. Persze akár összejöhet egy papíron könnyebbnek tűnő, cseh-finn-észak-ír hármas is.

Szavazzon!

Melyik csoportnak örülnél a legjobban?

A katari vb európai selejtezősorozata jövő tavasszal kezdődik. A katari világbajnokságra – melyet 2022. november 21. és december 18. között rendeznek – összesen 32 válogatott jut ki.