Társoldalunk:

A Liverpoolt gyászba borító klubot Sir Elton John juttatta a csúcsra

2020.03.01. 15:24

A Premier League (PL) 28. fordulójában hatalmas meglepetésre a kiesés ellen küzdő Watford 3-0-ra megverte a Liverpoolt, ezzel pontot téve Jürgen Klopp együttesének 44 meccs óta tartó veretlenségi sorozatára. A találkozó hőse a kétszer is eredményes Ismaila Sarr volt, aki még gólpasszt is adott a mérkőzésen. A watfordi klub különleges színfoltja a bajnokságnak, mert nem sok együttes mondhatja el magáról, hogy egy világhírű zenész elnöksége alatt lett naggyá. Ezen kívül az sem túl gyakori, hogy egy csapat 22 éves játékosának a rivális szurkolók legszívesebben szobrot állítanának a saját stadionjuk előtt.

Az Oroszlánkirály betétdaláért Oscar-díjat kapott Sir Elton John igazi megszállott rajongója a Watfordnak. A világhírű énekes-dalszerző annyira magáénak érezte már fiatalon is a klub dolgait, hogy óriási összegeket fektetett az együttesbe a 70-es, 80-as években. 1976-ban ő lett a klub elnöke és igazgatója is egyben, regnálása alatt a csapat három osztályt lépett felfelé, egészen az élvonalig.

A Watford 1983-ban második lett a bajnokságban, rá egy évre pedig az Evertonnal játszott az FA-kupa döntőjében (2-0-ra kikaptak). Utóbbi sorozatban 2019-ben sem volt szerencséjük, akkor a Manchester City rúgott nekik hat gólt a fináléban. Erre a találkozóra a watfordi futballistákat Sir Elton John kisfiai kísérték ki a pályára. A 72 éves művész anyagi és egyéb támogatásaiért rendkívül hálás volt a Watford, ezért 2019 áprilisában a csapat bevonuló dala helyett, amely 1964 óta a „Z cars" volt, a sztár egyik legnagyobb slágerét, az "I am still standing"-et játszották le.

Sir Elton John a klub egyik legnagyobb szurkolója.Forrás: Getty Images

A mostani bajnoki kiírásban a szombati siker előtt a csapat legutóbb január 12-én, a Bournemouth együttesét győzte le a PL-ben. A végeredmény, akárcsak a Liverpool elleni meccsen, ott is 3-0 lett. A januári mérkőzésen a Liverpool ellen kétszer is eredményes Ismaila Sarr nem talált be, de gólpasszt ugyanúgy adott, mint Jürgen Klopp csapata ellen.

A Watford jelenleg legértékesebb labdarúgója az előbb említett 22 éves szenegáli focista a maga 27 millió eurós becsült értékével. Sarr szombati produkciója után egyébként az Arsenal szurkolói online kezdtek önkéntes szerveződésbe, hogy szobrot állítassanak a saját stadionjuk előtt a watfordi focistának. Tennék mindezt azért, mert a liverpooli vereséggel eldőlt, hogy az Arsenal marad az egyetlen olyan csapat, amelynek sikerült veretlenül megnyernie a PL-t.

A fiatal szélső egyetlen problémája, hogy rendkívül sérülékeny. Az elmúlt egy évben gondjai voltak a combjával, a bokájával és a térdével is. 2019 januárja és 2020 januárja között több mint három hónapig nem állhatott a csapat rendelkezésére.

Ismaila Sarr (bal oldalon) megállíthatatlan volt a Liverpool ellen.Forrás: AFP/Justin Tallis

Edzőügyben finoman fogalmazva sem a legkiegyensúlyozottabb a klub. Még tavaly szeptemberben jött a hír, hogy mindössze 4 PL-fordulót követően a Watford megvált vezetőedzőjétől, Javi Graciától. Régi-új mesterként visszatért az együtteshez a szintén spanyol Quique Sánchez Flores, akit kevés siker, és 85 munkában töltött nap után elbocsátottak a klubtól.

December 6-án meglett Flores utódja, Nigel Pearson, akit az idény végéig bíztak meg a feladattal, hogy segítse megtalálni a kiutat a kiesőzónából. Az 56 esztendős szakembernek volt már tapasztalata a PL-ben, korábban a Newcastle United, a Southampton és a Leicester City együttese mellett is vezetőedző volt.

A csapat 28 fordulót követően 27 ponttal a 17. helyen áll a bajnokságban, ami az utolsó nem kiesőhely a PL-ben. Ez ügyben az igazsághoz két dolog is hozzátartozik. Egyrészt a 19. Aston Villának 25 pontja és eggyel kevesebb lejátszott meccse van. Másrészt a 18. Bournemouth is 27 pontos a PL-ben, így elmondható, hogy nem kevés izgalmat rejt majd a kiesés elleni harc a pontvadászat végéig.

Ám akár kiesik a Watford, akár nem, azt már senki sem veheti el tőle, hogy 2020. február 29-én ők szakították meg a Liverpool 44 meccses veretlenségi sorozatát.