Nagy bajban a Real és a Juventus

Manchester City
Manchester City's Brazilian striker Gabriel Jesus (BOTTOM) celebrates his goal with teammates during the UEFA Champions League round of 16 first-leg football match between Real Madrid CF and Manchester City at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on February 26, 2020. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este az utolsó két nyolcaddöntő odavágóját is lejátszották a Bajnokok Ligájában, köztük talán az egyik legjobban várt rangadót, a Real Madrid - Manchester Cityt, amelyen Guardiola csapata hátrányból nyert 2-1-re, és nagy lépést tett a továbbjutás felé. A Juventus a Lyon otthonába látogatott és meglepetésre 1-0-ra kikapott.

A Real és a City összecsapása előtt mind Zidane, mind Guardiola helyzetét kulcsemberek hiánya nehezítette a csapat összeállítása előtt:

a madridiaknál Eden Hazard, Marco Asensio, James Rodriguez és Rodrygo, míg a vendégeknél Leroy Sané és John Stones hiányzott.

Finoman szólva nem estek egymásnak a csapatok, az első húsz perc óvatos passzolgatással és mindenféle kockázatvállalás nélkül telt el.

Az első komoly helyzet viszont ziccer is lett egyben:

Kevin de Bruyne ugratta ki remek ütemben Gabriel Jesust, aki higgadtan még egy cselt is megcsinált a 16-oson belül Varane mellett, ám közelről leadott lövését Courtois bravúrral hárította. A következő lehetőség is a vendégek előtt adódott, ekkor de Bruyne került lövőhelyzetbe nagyjából 10 méterre a kaputól, de ennél is többel lőtt fölé.

Edersonnak mindössze egyszer kellett védenie az első félidőben, akkor viszont Benzema fejesénél hatalmasat Forrás: AFP/Javier Soriano

A 30. percig kellett várni az első hazai ziccerre,

Mendy nagyszerű beadása találta meg Benzema fejét az ötösön, a francia próbálkozásánál azonban Ederson is óriásit védett,

a kipattanót pedig Vinícius Júnior nem tudta a kapuba kotorni. A folytatásra újra a meccs elején látott alibi foci volt a jellemző, mígnem a kétperces hosszabbításban de Bruyne szögletéből nagyon közel állt a vezetéshez a City: Courtois éppen Gabriel Jesus elé öklözte a labdát, amelyet a brazil kapura lőtt, Bernardo Silva nem tudott belekapni, így

a gólvonalon álló Ramos-Varane-Casemiro trió (!) együttes erővel,

nagy nehezen tisztázott.

A második félidő is manchesteri lehetőséggel indult, egy kontra végén Mahrez tekert nem sokkal a kapu jobb oldala mellé. A folytatásban is az algériai szélső megmozdulásai okozták a legnagyobb veszélyt, két ízben is próbára tette Courtois-t, ám a belga kapus mindkétszer a helyén volt.

A kihagyott helyzetek pedig szokásukhoz híven megbosszulták magukat

- a 60. percben Vinícius Júnior csapott le az ügyetlenkedő manchesteri védők között a labdára, majd elegánsan a középen érkező Iscóhoz passzolt, a spanyol pedig higgadtan a kapuba gurított.

Pár perccel később Isco beadásából Ramos lőhetett, Otamendiről azonban szögletre pattant a labda. A 78. percben De Bruyne mozdult be üres területre, majd egy szép csel után középre ívelt,

Gabriel Jesús pedig Sergio Ramos szorításából a kapuba fejelt.

Videón visszanézték az esetet, egy esetleges lökés miatt, de a brazil nem volt szabálytalan, így egyenlített a City.

Itt azonban nem volt vége a madridiak kálváriájának, Carvajal rúgta fel a büntetőterületen belül a csereként pályára lépő Sterlinget, 11-es! A büntetőt de Bruyne értékesítette magabiztosan, pár percen belül tehát Guardiola csapata megfordította a mérkőzést.

A Real Madrid pedig a 86. percben még nagyobb bajba került: Gabriel Jesús egy az egyben vihette volna a labdát Courtois-ra, Sergio Ramos azonban még a 16-os előtt lerántotta, piros lap lett a "jutalma". Mahrez szabadrúgását Courtois ugyan kivédte, az utolsó pillanatokban viszont a City eldugta a labdát, idegenbeli 2-1-es győzelmével pedig nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Szenvedett és kikapott Lyonban a Juventus

Franciaországban a Juve nekiesett a több kulcsemberét nélkülöző Olympique Lyonnak, amelyből a legnagyobb sztár, Memphis Depay hiányzott leginkább.

Természetesn Cristiano Ronaldo veszélyeztetett először, a portugál az 5. percben emelt a 16-os sarkáról nem sokkal a hosszú sarok mellé.

Ezen kívül viszont a találkozó első felében a mezőnyfölényen kívül másra nem futotta Sarri alakulatának erejéből. Némi meglepetésre az első igazán komoly gólhelyzet a hazaiak előtt adódott: a 21. percben szögletet végezhetett el a Lyon,

Aouar beadását Ekambi csúsztatta a felső kapufára.

A védők dermedten figyelték a jelenetet, Szczesny legalább megpróbált egy esélytelen vetődést. Nem sokkal később Alex Sandro lőtt messziről a túloldalon, az életerős löket centikkel ment el a jobb felső mellett.

Lucas Tousart góljával meglepetésre a Lyon szerzett vezetést a Juventus elleni BL-meccsen Forrás: AFP/Franck Fife

A 30. percben De Ligt egy párharc során a földre került, Sandro és Dembélé is ráesett, felszakadt szemöldökéből pedig ömlött a vér, így ápolás miatt el kellett hagynia a pályát. Ez pedig végzetesnek bizonyult, a Lyon ugyanis kihasználta az ideiglenes "emberelőnyt": Aouar ment el a bal oldalon, egészen az alapvonalig, majd középre adott,

ahol a De Ligt hiánya miatt foghíjas védelem nem tudta felvenni az embereket, a teljesen üresen érkező Tousart így zavartalanul továbbíthatta a labdát a Juventus kapujába.

A vezetés felbátorította Rudi Garcia alakulatát, míg a bekapott gól érezhetően megfogta a torinóiakat. A félidő előtt nem sokkal Ekambi duplázhatta volna meg az előnyt, de lövése ismét a kapufán csattant. Szünet előtt még Ronaldo a sorfalba bombázott egy ígéretes szabadrúgást, így 45 percnyi játék után hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második játékrész elején állandósította mezőnyfölényét a Juventus, de a betömörülő lyoniakkal nem tudott mit kezdeni. Egészen a 69. percig, ekkor

Alex Sandro kavarta meg a hazai védelem baloldalát, centerezésére Dybala érkezett, ám az argentin rosszul találta el a labdát,

így mellé ment a 100%-os ziccer. Sarri cserékkel próbált frissíteni, Cuadrado és Pjanics helyett Higuaínt és Ramseyt küldte pályára. Velük sem javult azonban a helyzet, sok mindent elmond, hogy a Juvénak a 75. percig nem volt kaput eltaláló lövése. 10 perccel később sikerült először, akkor is úgy, hogy egy beadás Ronaldo vállárról éppen Anthony Lopes kezébe hullott.

A 87. percben aztán összejött az egyenlítés: Dybala maradt feltünően üresen a kapu előterében, csinált egy cselt és a kapuba bombázott,

de a játékvezető és az asszisztens azonnal jelezték, hogy lesen volt az argentin.

Hiába tartott 96 percig a találkozó, az olaszok talán ha reggelig játszottak volna, sem lőnek gólt, így a Lyon meglepetésre 1-0-ra legyőzte Sarri csapatát, és előnyből várhatja a visszavágót.