A futballidőgép Mbappét és Haalandot dobta Messi és C. Ronaldo után

Soccer Champions League / Borussia Dortmund 2-1 Paris St. Germain. Dortmund close up jersey professional footballer head GAME Last 16 men ball sport European competition SPO 2019 professionals CL solo single SOCCER PLAYER first leg EUROPE Soccer football
Erling HAALAND (DO) gesture, gesture, blow your nose, Football Champions League, round of 16 first leg, Borussia Dortmund (DO) - Paris St. Germain (PSG) 2-1, on February 18, 2020 in Dortmund / Germany. Â | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Fogtunk egy időgépet, beleültünk, és előreutaztunk 10 évet. Abban a fiktív jövőben, amit mi láttunk, a két legnagyobb sztárt Erling Braut Haalandnak és Kylian Mbappénak hívják.

Rengetegen, rengetegféleképpen megpróbálták körüljárni azt a jelenséget, amely a mi időnkig gyakorlatilag példa nélküli volt a futball történetében.

Hogyan képes két ember, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo ennyire letarolni a futballpályákat és átírni gyakorlatilag minden létező rekordot.

Mivel Lionel Messi nyáron már 33 éves lesz, Cristiano Ronaldo pedig néhány hete már a 35-öt töltötte, érdemes lassan felkészülni arra, hogy mi lesz utánuk. Kik léphetnek a helyükbe? Tudnak-e hasonlóan elképesztő számokat mutatni Messiékhez, esetleg „csak" generációjuk kiemelkedő játékosai lesznek?

Ronaldo és Messi - most még ők ülnek a futballvilág trónján Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A még mindig csak 22 éves Kylian Mbappé mostanra szép karriert épített fel magának. Még 17 sem volt, amikor 2015 decemberében bemutatkozott a francia első osztályban.

Mbappé 16 évesen és 347 naposan a Monaco történetének legfiatalabb játékosa lett, átadva Thierry Henry házi korrekordját a múltnak.

Két év alatt olyan szinten emelkedett Mbappé ázsiója a nagyhercegségben, hogy hirtelen ott termett Európa nagyjából minden pénzes klubja a Monaco ajtója előtt, és vaskos eurókötegeket kezdtek lobogtatni a tinicsatár szolgálataiért. A váltás végül országhatáron belül valósult meg 2017-ben, Mbappé pedig a PSG játékosa lett – előbb kölcsönben, aztán végleg.

A következő nagy kérdés Mbappé karrierjében az lehet, amikor kilép a francia bajnokságból. Ha kilép. Hiába a francia gólkirályi cím és az ipari mennyiségben szállított bajnoki gólok, Franciaországban a PSG akkora fölényben van minden más riválishoz képest, hogy ezt nem akkora kihívás összehozni.

Kylian Mbappé még mindig csak 22 éves, de már a világ egyik legjobb focistájaként tartják számon Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A Ligue 1-ből Mbappé nagyon erősen kilóg felfelé, és ugyanez a helyzet még a bajnokságot letaroló PSG-nél is házon belül. A válogatottban ott van neki a vb-cím, tagság a vb álomcsapatában és a legjobb fiatalnak járó díj, így pedig minden adva van ahhoz, hogy néhány éven belül megtegye a következő lépést a karrierjében. Mert a francia bajnokság az egyetlen árva PSG-vel egy idő után valószínűleg nem nyújt majd elég kihívást neki,

a vágyott elismerést csak Angliában, Németországban, Spanyolországban, esetleg Olaszországban érheti el.

Elképzelt jövőnk egyik sztárja tehát megvan, keressünk mellé egy másikat is.

Erling Braut Haaland vezetékneve az idősebb futballszeretők számára ismerős lehet, hiszen apja, Alf-Inge, azaz „Alfie" az ezredforduló környékén a Premier League-ben sem volt akárki. Az ifjabbik Haaland viszont könnyen lehet, hogy már most túlnőtte őt. Történt ugyanis, hogy a kicsi Erling Braut 15 (!) évesen bemutatkozott a norvég másodosztályú Byrneben (még gól nélkül), majd szintet lépett, és 39 bajnokin lőtt 14 góljával letette a névjegyét az egyik legsikeresebb norvég klubban, a Moldéban is.

Ezután lecsapott rá a jelenkor egyik legnagyobb tehetséggyára, a Red Bull Salzburg,

hogy előbb akklimatizálódhasson a 2018-19-es szezon végén lejátszott két meccsével, majd ősszel már egy zseniális félszezont fusson 14 bajnokin lőtt 16 góljával (22/28 az összes tétmeccsen!), aztán pedig végleg berobbant Dortmundban, mindössze néhány mérkőzésen.

Haaland azóta minden létező dortmundi és Bundesliga-rekordot megdöntött, amit meg lehetett dönteni ennyi idő alatt. Ő lett a klub történetének második játékosa, aki első sárga-feketében lejátszott meccsén mesterhármast ér el, Pierre-Emerick Aubameyang után. Ami pedig a bajnokságban mutatottakat illeti,

előtte senki nem volt arra képes, hogy első két Bundesliga-meccsén öt gólt szerezzen,

ahogy arra sem, hogy első 5 Bundesliga-gólját annyira gyorsan, mindössze 56 perc játékidő alatt érje el. A BL-ben már 10 gólnál jár ebben a szezonban, mert miután szerzett nyolcat a Salzburgban, nyilván egy duplával mutatkozott be a Dortmund-PSG-n.

Erling Haaland, ha így folytatja, hamar lenyomhatja Messit és Ronaldót Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Mivel a szerződésében a hírek szerint egy mindössze 60 millió eurós kivásárlási ár szerepel,

valószínűleg nem Dortmundban fogja befejezni pályafutását.

Ahogy eddig Haaland karrierje épült, amennyire okosan menedzselte magát, illetve menedzselték őt, kanyarodjék bármerre az útja, az valószínűleg még bőven felfelé vezet majd.

Kylian Mbappé nyáron 22 éves lesz, Erling Braut Haaland júliusban ünnepli huszadik születésnapját. Ha feltételezzük, hogy a focisták 27-28 év körül érnek teljesítőképességük csúcsára, akkor Hazard-nak, Neymarnak, Szalahnak és a többieknek van még néhány évük, hogy learassák a maguk babérjait.