11 éves kor alatt nem fejelhetnek focilabdába az angol gyerekek

8 to 9 years elementary age youths young juvenile youngster 7 to 9 years 5 to 9 years child accuracy active action balance blues blue color day dedication enjoyment pleasure expecting anticipation eyes closed header heading innocence lad boy male single a
Boy with eyes closed heading football on practice pitch
Vágólapra másolva!
Az Angol Futballszövetség (FA) döntése értelmében a jövőben a 11 éves és fiatalabb gyerekeknek nem lehet fejelést tanítani a fociedzéseken. A szabály Skóciában és Észak-Írországban is érvényben lesz.

Az FA azt követően szánta rá magát a szigorú szabály meghozatalára, hogy a Glasgow-i Egyetem kutatói kimutatták, a sokat fejelő futballisták három és félszer gyakrabban halnak meg agyi elváltozásokkal járó betegségekben, így például Parkinson-kórban. A három brit tartományban az új képzési szabálykönyv kifejezetten tiltja, hogy az ún. alapozási időszakban, azaz 11 éves korig bezárólag az edzésen a fejeléseket gyakorolják a gyerekek, és az idősebb korosztály számára is komoly korlátozásokat vezetnek be.

Az új szabályok értelmében:

  • nem lehet fejelni az általános iskolai alapozó időszakban, azaz 11 éves korig
  • az U12-es korosztályban havonta egy fejelő gyakorlatot lehet tartani, legfeljebb öt fejessel, míg az U13-as csapatoknál már hetente lehet egy gyakorlatot beiktatni
  • az edzők figyeljenek oda, hogy a labdák ne legyenek túl keményre fújva, sőt inkább puhák legyenek
  • a szabályzat a korosztályonként ideálisnak tartott labdaméretet is megadja

A szabályzat 18 éves korig tesz ajánlásokat, de az ifijúsági mérkőzéseken már nem tiltja a fejelést, miután abban a korban "még meglehetősen ritka" ez a megoldás, írják.

"Az új fejelési útmutató feltétlenül előrelépést jelent, ami segítetni fogja az edzőket és a tanárokat, hogy elhagyhassák a szükségtelen ismétlések sokaságával járó gyakorlatokat a fiatalok képzéséből" – mondta Mark Bullingham, az FA egyik vezető tisztségviselője.

Ugyanakkor a korábbi Tottenham- és Wolverhampton-játékos, Jamie O'Hara korántsem ennyire elégedett: "A fejelés egy technikai készség, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki focista legyen. Hogy fogják elsajátítani ezt a tudást, ha nem fejelhetnek bele a labdába?" – tette fel a kérdést.