Vágólapra másolva!
Csütörtök este elstartolt az Európa-liga egyenes kieséses szakasza, ahol a tét a legjobb 16 közé kerülés volt. A Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Salzburg 4-1-re kikapott az Eintracht Frankfurt otthonában, míg a Ferencváros korábbi csoportriválisa, a bolgár Ludogorec Razgrad hazai pályán szenvedett 2-0-s vereséget az olasz Internazionalétól. Az előző szezonban a Bajnokok Ligája elődöntőjéig menetelő Ajak kétgólos vereséget szenvedett a spanyol Getafe otthonában, míg a Manchester United 1-1-es döntetlent játszott a belga Club Brugge vendégeként.

Szoboszlai Dominik kezdőként lépett pályára a Salzburgban, amely lendületesen kezdett a Frankfurt otthonában. Viszont hiába játszott jól az osztrák bajnokcsapat, a német együttes Kamada Daichi góljával az első helyzetéből megszerezte a vezetést. A folytatásban a Frankfurt irányította a meccset, és az első félidő hajrájában növelni tudta az előnyét. Egy gyors kontratámadás végén megint Kamada került ziccerbe, és higgadtan átpörgette a labdát a Salzburg kivetődő kapusa fölött.

Szoboszlai Dominik a Frankfurt elleni El-meccsen Forrás: AFP/Daniel Roland

A fordulás után a Frankfurt azonnal eldöntötte a mérkőzést, és valószínűleg a továbbjutást is. Az 53. percben Kamada fejese megpattant egy vendégjátékoson, és a bal alsó sarokban kötött ki. Két perccel később pedig a portugál Adrien Silva átadása után a szerb Filip Kostic értékesített egy ziccert.

A 71. percben Jesse Marsch vezetőedző lehozta a pályáról Szoboszlait, akinek csapata a hajrában a dél-koreai Hvang Hicshan tizenegyesével még szépíteni tudott.

A Manchester United tartalékos csapattal játszott 1-1-es döntetlent Brugge-ben. A belga csapat már a 15. percben megszerezte a vezetést, nem is akármilyen góllal. A korábbi liverpooli kapus, Simon Mignolet kirúgása után a nigériai Emmanuel Dennis került helyzetbe, és 35 méterről átemelte a kapujából rossz ütemben kifutó Sergio Romerót.

A 36. percben a semmiből egyenlített a Manchester United. Egy bedobás után az utolsó emberként helyezkedő Brandon Mechele elbambult, a lendületből érkező Anthony Martial lecsapott a labdára, és higgadtan értékesítette a ziccerét.

A második félidőben a Manchester United birtokolta többet a labdát, de nagyobb helyzetei a Brugge-nek voltak. Emmanuel Dennis két ziccert is kihagyott, így maradt az 1-1-es döntetlen, ami a visszavágóra nézve kedvező az angol csapatnak.

Az előző szezonban a Bajnokok Ligája-döntőről egy hajszállal lemaradó Ajaxra 2-0-ra kikapott a La Liga harmadik helyén álló Getafe otthonában. A 37. percben egy begyakorolt szabadrúgás-figura végén a brazil Deyverson lőtt 11 méterről a jobb alsó sarokba.

A 93. percben egy kontratámadás végén a brazil Kenedy lövése változtatott irányt egy védőn, ami becsapta az elvetődő Bruno Varelát.

A hollandoknak két lövési kísérlete volt a meccsen, de egyik sem találta el a kaput. Az Ajax legutóbb 2017 augusztusában veszített idegenben európai kupameccset.

A Serie A-ban a bajnoki címért harcoló Internazionale a télen szerződtetett Christian Eriksen átlövésével és Romelu Lukaku tizenegyesével nyert a bolgár Ludogorec Razgrad otthonában. A dán válogatott középpályás Lukaku lekészített labdáját lőtte be 15 méterről a jobb alsó sarokba.

A mérkőzés hosszabbításában a belga csatár lőtt gólt tizenegyesből, amivel valószínűleg eldöntötte a továbbjutást.

Európa-liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, 1. mérkőzések:

Sahtar Donyeck (ukrán)-Benfica (portugál) 2-1 (0-0)
g: Alan Patrick (56.), Kovalenko (72.), illetve Pizzi (66., tizenegyesből)

Eintracht Frankfurt (német)-RB Salzburg (osztrák) 4-1 (2-0)
g.: Kamada (12., 43., 53), Kostic (56.), illetve Hvang (84.)

PFC Ludogorec (bolgár)-Internazionale (olasz) 0-2 (0-0)
g.: Eriksen (71.), Lukaku (94., tizenegyesből)

Club Brugge (belga)-Manchester United (angol) 1-1 (1-1)
g.: Dennis (15.), illetve Martial (36.)

CFR Cluj (román)-Sevilla (spanyol) 1-1 (0-0)
g.: Deac (59., tizenegyesből), illetve En-Nesziri (83.)

FC Köbenhavn (dán)-Celtic Glasgow (skót) 1-1 (0-1)
g.: N'Doye (52.), illetve Edouard (14.)

Getafe (spanyol)-AFC Ajax (holland) 2-0 (1-0)
g.: Deyverson (38.), Kenedy (93.)

Sporting CP (portugál)-Basaksehir (török) 3-1 (2-0)
g.: Coates (3.), Sporar (44.), Vietto (51.), illetve Visca (77.)

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.