Teljesen átalakítaná a lesszabályt Arséne Wenger

Press talk with Arsene Wenger in Tokyo Celebrities ACE BOARD conversation Tokyo PRESS CONFERENCE football coach sports athletes Fussballspiler prominence CELEBRITY
Arséne Wenger nagy lendülettel vetette bele magát a munkát
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2019 novemberében Arséne Wengert nevezte ki a labdarúgás fejlesztéséért felelős igazgatónak. Az Arsenal korábbi menedzsere ezúttal egy új ötlettel állt elő.

Miután a videobíró rengeteg gólt vett el az elmúlt hónapokban les címén, Wenger egy lehetséges új lesszabályról beszélt. A francia szerint nem kellene centizni a VAR-szobában, ha megváltoztatnák a szabályt.

A mostani – leegyszerűsítve – úgy szól, hogy lesen van egy játékos, ha a passz pillanatában bármely olyan testrésze közelebb van az utolsó védekező játékosnál az ellenfél kapujához, amellyel szabályosan gólt szerezhet. Ezért kell vonalakat rajzolgatni a VAR-szobában, hogy pontosan lássuk, éppen kinek, melyik testrésze van előrébb a másiknál.

Arséne Wenger nagy lendülettel vetette bele magát a munkába Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Kento Nara/Geisler-Fotopress

A Wenger-féle javaslat a feje tetejére állítaná a mostani szabályozást. Ez alapján nem lenne les, ha a támadónak van olyan testrésze, ami még egy vonalban lenne az utolsó védővel. Tehát nem azt kellene figyelni, hogy valaki közelebb van-e a kapuhoz, hanem azt, hogy maradt-e még a védővel legalább fedésben lévő "része", amivel szabályos gólt szerezhet.

Egy biztos, az új szabályozás a támadóknak kedvezne, de az is biztos, hogy hosszú vita előzi majd meg az esetleges változtatást.