A PSG-nek erkölcsi csapás, a Liverpoolnak hatalmas kudarc volt a BL-kedd

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar (R) scores the 1-1 goal past Dortmund's Swiss goalkeeper Roman Buerki during the UEFA Champions League Last 16, first-leg football match BVB Borussia Dortmund v Paris Saint-Germain (PSG) in Dortmund, western Germany, on February 18, 2020. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Túlzás lenne azt állítani, hogy bombameglepetések születtek a keddi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőkön, azonban sokan nem azt kapták, amit vártak. A jóval esélytelenebbnek tartott Borussia Dortmund a 19 éves Erling Haaland vezérletével legyőzte a Paris Saint-Germaint, míg a spanyol bajnokságban hullámzó formát mutató Atlético Madrid is nyert az Angliában veretlen, BL-címvédő Liverpool ellen. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai!

Haaland egyedül verte meg a PSG-t

Ősszel a Paris Saint-Germain a Real Madridot megelőzve megnyerte az A csoportot. Persze, ebben semmi meglepő sincs, hiszen a párizsiak általában sziporkáznak a csoportmeccseken, majd eljön a tavasz, és drámai körülmények között már a nyolcaddöntőben búcsúznak a Bajnokok Ligájától – legalábbis így volt ez a legutóbbi három szezonban, és komoly esélye van rá, hogy idén sem lesz másként.

Thomas Tuchel eltaktikázta magát? Forrás: AFP/Ina Fassbender

Thomas Tuchelt, a PSG edzőjét a mérkőzés után arról kérdezték, hogy megbánta-e, amiért csapatát háromvédős rendszerben küldte pályára.

„A meccs előtt döntéseket kell hoznom, és vállalom a felelősséget.

Senki sem tudja, mi történt volna, ha másik játékrendszerben játszunk – kezdte a PSG edzője, aki úgy gondolja, hogy a kétgólos Erling Haaland semlegesítését is sikerült megoldani a meccs nagy részében. - A rendszerünk megadta az alapot ahhoz, hogy magasan feltolva támadjunk, és irányítsuk a mérkőzést. Tudom, az eredmény nem tökéletes, így könnyű azt mondani, hogy hibáztam.

– tette hozzá Thomas Tuchel, aki párizsi regnálása alatt 24 meccsen küldte fel a pályára a csapatát háromvédős rendszerben, és ebből hatot elvesztett – vagyis a meccsek egynegyedét.

„Nehéz meccset játszottunk egy remek Dortmund ellen.

Az első félidőben nagyon pazarlóan játszottunk, rengeteg labdát eladtunk. Ez a vereség egy hatalmas erkölcsi csapás, aminek semmi köze a taktikához" - nyilatkozta a meccs után önkritikusan Presnel Kimpembe, a PSG középhátvédje.

Az utóbbi évek BL-kudarcai nyomot hagytak a PSG-játékosokban? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

„Az első félidőben többet birtokoltuk a labdát, de nem voltunk elég intenzívek labdával és labda nélkül sem.

- mondta Marquinhos, a PSG brazil játékosa.

A PSG a legutóbbi hat egyenes kieséses szakaszbeli mérkőzéséből ötöt elveszett. Pedig a párizsi csapatnak a sorsolásra sem lehet panasza, hiszen az előző szezonban minden idők egyik leggyengébb Manchester Unitedja ellen kellett volna továbbjutnia, mégsem sikerült. Idén azt a Dortmundot kapta, amely ugyan remek csapat, de járhatott volna sokkal rosszabbul is – például az Atlético Madriddal, amiről most Liverpoolban tudnának mesélni.

Lucien Favre-nak lehet oka a boldogságra Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

Lucien Favre, a Dortmund edzője először nem a kétgólos Erling Haalandot emelte ki, hanem a német válogatott Emre Cant, aki kölcsönben érkezett a Juventustól, de három lejátszott meccs után máris meggyőzte a vezetőséget, hogy le kell igazolni,

gólokat mégis a második félidőben lőttünk. Elkerülhető gólt kaptunk, de pozitívnak kell maradnunk. Fontos volt a csapat reakciója, hogy a bekapott gól után mentek előre a második gólért" – értékelt a Dortmund edzője, aki a meccs emberének megválasztott Erling Haalandról azt mondta, hogy remekül védekezett, a játéka pedig azért is hasznos, mert ha kell, erőcsatárként remekül megtartja a labdákat, de a kontrajátékban is ugyanannyira használható a gyorsasága miatt.

„Nincs olyan, hogy tökéletes mérkőzés, de jól játszottunk, és a védekezésünk is működött.

– mondta Emre Can, aki elképesztő munkát végzett a középpályán.

Emre Can megkeserítette a PSG játékosainak az életét Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

„Örülök, hogy megválasztottak a meccs emberének, de úgy érzem, ennél még mindig lehetnék sokkal jobb.

Jobban kell játszanom ezen a szinten, keményen kell dolgoznom a fejlődés érdekében. Szeretnék a góllövőlista élén végezni.

Az eredmény számunkra rendkívül veszélyes, mivel a PSG nagyon erős csapat ,és megvan az esélye a továbbjutásra" - mondta a 19 éves Erling Haaland, aki hét meccsen már 10 gólos a Bajnokok Ligája idei szezonjában, és beérte a góllövőlista élén álló Robert Lewandowskit.

Erling Haaland és a lassan már védjegyének számító gólöröme Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

„Fantasztikus győzelmet arattunk. Tudjuk, hogy Párizsban nem lesz egyszerű, de ez jó kiindulási pont. A legbüszkébb a szurkolóinkra vagyok, akik ma megint szenzációsak voltak" - mondta a csapatkapitány Lukasz Piszczek, aki a 350. mérkőzésén lépett pályára a Dortmund csapatában. Ráadásul a PSG elleni volt a lengyel védő 50. BL-meccse a BVB színeiben, ezzel ő lett a klub történetének első játékosa, aki elérte ezt a határt.

BL-győzelemmel felérő madridi siker

A La Ligában bukdácsoló Atlético Madridnak papíron nem sok esélye volt a BL-címvédő Liverpool ellen. Azonban Diego Simeone csapata ismét megmutatta, hogy bármikor tönkre tudja tenni bármelyik csapat játékát, aminek az lett az eredménye, hogy Jürgen Klopp együttese szeptember óta először nem lőtt gólt egy mérkőzésen. Ráadásul 2018 októbere óta ez volt az első meccs, amikor úgy kapott ki a Liverpool, hogy még kaput eltaláló lövése sem volt.

A második félidőre azt a tanácsot kaptuk, hogy ott folytassuk, ahol abbahagytuk. Általában nálunk volt a labda, de nem volt igazi helyzetünk. Viszont van még kilencven percünk, és bíznunk kell a továbbjutásban" – mondta a találkozó után Virgil van Dijk, a Liverpool védője.

Andy Robertson bízik a Liverpool továbbjutásában Forrás: AFP/Javier Soriano

„Egy szögletből korán gólt lőttek, ez pedig a legjobb forgatókönyv volt számukra. Jól reagáltunk a bekapott gólra.

– mondta Andy Robertson, aki megjegyezte, hogy az Atlético játékosai a meccs után úgy ünnepeltek, mintha már továbbjutottak volna. – Még van egy kis dolgunk a Premier League-ben, de utána az Anfielden fogadjuk őket, és ha rajtunk múlik, akkor a meccs után mi is ugyanígy fogunk ünnepelni a szurkolóinkkal."

„Egy olyan csapat ellen kerültünk egygólos hátrányba, amelyiknek semmi más célja nem volt, csak ezt megőrizni, de még a nulla nullával is elégedett lett volna.

Ezt most el kell fogadnunk, várom a visszavágót, mert ez a párharc még nem ért véget" – értékelt szűkszavúan Jürgen Klopp, aki elmondta, hogy a csapatkapitány Jordan Henderson combizomhúzódást szenvedett, de bízik benne, hogy nem súlyos a sérülése.

Diego Simeone csapatát soha nem lehet leírni Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

„A Liverpoolnak is voltak helyzetei, veszélyesek voltak, mert minden poszton remek játékosaik vannak – kezdte az értékelést Diego Simeone, az Atlético Madrid edzője, aki kiemelte a szurkolók szerepét a Liverpool elleni győzelemben

Nem ez volt a legjobb éjszakánk, hiszen nem nyertünk trófeát, de vannak olyan esték, melyeket nem lehet elfelejteni. A világ legjobb csapata jött el hozzánk, és legyőztük őket. De ez csak az első mérkőzés volt. A győzelem újabb győzelmet szül, ez a legjobb módja annak, hogy megérezd, milyen erős vagy" – tette hozzá az argentin szakember.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei Erling Haalanddal a főszerepben:

  • Erling Haaland a Bundesligában, a Német Kupában és a Bajnokok Ligájában is gólt lőtt az első kaput eltaláló lövéséből.
  • Haaland az első hét meccsén 11 gólt lőtt a Dortmundban. Bundesliga-csapat játékosa még soha nem tett hasonlót.
  • A 19 éves norvég minden sorozatot figyelembe véve 40 percenként lő gólt a Dortmundban.
  • Haaland felbukkanása előtt korábban senki nem lőtt 7 gólnál többet az első hét BL-mérkőzésén, és egyetlen tini sem jutott 10 gólig első BL-szezonjában.
  • Az egyenes kieséses szakaszban Haaland a második tini, aki duplázni tudott. Ez korábban csak a francia Kylian Mbappénak sikerült.
  • Haaland már lőtt gólt a BL-ben jobbal, ballal, fejjel, a tizenhatosan belülről, a tizenhatoson kívülről, tizenegyesből és kontrából is. Már csak egy szabadrúgásgól hiányzik neki.
    Erling Haaland, őrületes tempóban termeli a gólokat Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa
  • A Dortmundban gólpasszt adó Giovanni Reyna 17 évesen 3 hónaposan és 5 naposan a Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb amerikai játékosa lett.
  • Saúl Níguez, az Atlético Madrid középpályása már ötgólos a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Nála többet csak a tavaly nyáron Barcelonába igazoló Antoine Griezmann lőtt a klub színeiben. Szám szerint hatot.
  • A gólszerző Saúl Níguez az Atlético talizmánja. A spanyol válogatott középpályás 37 meccsen lőtt gólt, ezeken az Atlético mérlege 33 győzelem és négy döntetlen.
  • Neymar 56 BL-meccsen 34 gólt lőtt és 22 gólpasszt adott, ezzel ő a Bajnokok Ligája-sorozat legeredményesebb brazil játékosa.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:

Borussia Dortmund (német) - Paris Saint-Germain (francia) 2-1 (0-0)
gólszerzők: Haaland (69., 77.), illetve Neymar (75.)

Atlético Madrid (spanyol)-FC Liverpool (angol) 1-0 (1-0)
gól: Saúl Níguez (4.)

A visszavágókat március 11-én rendezik.