A PSG edzője gyászba borítaná Dortmundot, másolná Jürgen Kloppot

FC Liverpool vs Borussia Dortmund SPORT footnball GAME SQUARE FORMAT
Dortmund's coach Thomas Tuchel (R) reacts during the UEFA Europa League quarter finals soccer match between Liverpool FC and Borussia Dortmund at the Anfield stadium in Liverpool, north west Britain 14 April 2016. At left Liverpool's coach Juergen Klopp. Photo: Bernd Thissen/dpa
Vágólapra másolva!
Kedden este a Borussia Dortmund-Paris St. Germain labdarúgó Bajnokok LIgája nyolcaddöntőt rendeznek a német városban. A PSG kispadján az a Thomas Tuchel ül, aki korábban a Borussia edzője is volt. 2016-ban Tuchel éppen a mesterének tekintett Jürgen Klopptól kapott leckét az Európa-ligában, a Liverpool akkor kiütötte a Dortmundot. Most a PSG készül erre. Tuchel meg arra, hogy végre kiléphessen Klopp árnyékából.

A címvédő Bajnokok Ligája-győztes Liverpool edzője, Jürgen Klopp 1967-ben született. Az egyik elsőszámú kihívó, a Paris St.-Germain trénere, Thomas Tuchel 1973-ban. Mindketten németek és a 6 évvel fiatalabb Tuchel évek óta szinte pontról pontra másolja elődje teljesítményét. Kevesebb sikerrel. Egyikük sem volt nagy focista.

Kloppnak volt valamiféle pályafutása, Tuchelnek gyakorlatilag semmi.

Klopp 11 év alatt 325 másodosztályú mérkőzést játszott a Mainzban. Tuchelnek csak néhány Bundesliga2-es mérkőzés jutott, szóra alig érdemes játékos-pályafutásának jelentős részét a harmadosztályban töltötte.

Klopp még játékos volt, amikor 2001 tavaszán megkérték a Mainz vezetői, hogy a másodosztályban kieséstől fenyegetett együttesnél vegye át az edzői munkát is. A váratlanul jött feladatot remekül megoldotta, a csapatot bent tartotta. A szezon után visszavonult és a folytatásban új szakmájára koncentrált. 33 éves volt akkor. 2008 júniusáig irányította a Mainzot, a gárda ezen idő alatt jutott fel története során először az elsőosztályba.

Tuchel 8 másod- és 69 harmadosztályú mérkőzéssel a háta mögött 1998-ban, egy sérülés miatt 25 évesen volt kénytelen visszavonulni. Ő is rögtön átállt a másik oldalra, és a professzornak becézet Ralf Rangnick mellett tanulta a szakmát. Eleinte korosztályos csapatoknál dolgozott, egyre komolyabb sikereket ért el. 2009-ben, 36 évesen lett az akkor elsőosztályú Mainz vezetőedzője. Már a második szezonjában, 2011-ben az ötödik helyre vezette a csapatot, ezzel története során először nemzetközi kupában indulhatott a klub. Miközben Klopp abban az évben bajnoki címet nyert a Borussia Dortmunddal. Ugyanis a Mainznál csodát tevő fiatal edzőt a nagy terveket szövögető szupercsapat elcsábította a kis társaságtól.

És a Klopp-Dortmund tandem tökéletesen működött.

Ugyanis 2011-ben és 2012-ben is aranyérmes lett Németországban. 2013-ban pedig döntőt vívott a Bajnokok Ligájában. Klopp egy német nagycsapattal sikert sikerre halmozott, közben Tuchel egy német kiscsapatból hozta ki a benne lévő maximumot.

A Dortmund edzője, Thomas Tuchel (elöl) nem hiszi el, amit lát, a háttérben a Liverpool mestere, Jürgen Klopp mosolyog. A két edző a 2016-os Európa-liga negyeddöntőjében vívott egymással elképesztő küzdelmet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen


És utóbbit egyre inkább az előbbi reinkarnációjának tekintették. Így szinte magától értetődő volt, hogy amikor Klopp hét év után távozott Dortmundból, akkor ott is ugyanúgy Tuchel lett az utódja, mint Mainzban. Bizonyos téren itt is felülmúlta a celebként is remekül fellépő elődjét. Ugyanis Tuchel a szerzett pont/mérkőzés statisztikában mind Mainzban, mind Dortmundban jobban teljesített, mint Klopp. Balszerencséje, hogy neki BVB-edzőként sokkal erősebb Bayernnel kellett felvennie a versenyt a bajnokságban, mint Kloppnak, így nem tudott Bundesligát nyerni.

Míg a BVB 2011-ben Kloppal 75 ponttal bajnok lett, addig 2016-ban Tuchellel 78 ponttal csak második.

Tuchel a Német Kupát tudta elhódítani a sárga-feketékkel.

Klopp 2015-ben vette át a Liverpoolt. Még abban a szezonban az Európa-liga negyeddöntőjében ellenfélként visszatért Dortmundba. Ahol rajongtak érte, ahol óriási sikereket ért el. Kedden ugyanez a sors vár utódjára, Tuchelre is. Ugyanis a Tuchel vezette PSG Dortmundba látogat a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

Eddig az utód szinte mindenben lemásolta elődjét.

Vajon ő is eltünteti erre a tavaszra a nemzetközi színpadról a Borussiát? Klopp ugyanis egy sokáig emlékezetes párharcot követően keserítette el az egykoron őt istenítőket. És velük együtt utódját, Tuchelt is.

2016 áprilisában a dortmundi mérkőzés előtti sajtótájékoztatón 20 televízió-társaság és 100-nál több újságíró várta Kloppot. Egy kamera az egész este során csak őt követte. Mikor kisétált a találkozó előtt a hazai szurkolótábor úgy éltette mintha még akkor is ott dolgozott volna. A meccs 1-1-es döntetlennel ért véget. Origi révén vezetett a Liverpool, Hummels egyenlített. A visszavágó pedig már most ott van a futball klasszikus találkozói között.

Ha nem lett volna az a bizonyos BL-döntő 2005-ben (a Milan elleni isztambuli 3-3), akkor talán az angol csapat leghősiesebb mérkőzéseként vonul be a klub történelmébe.

Zseniálisan kezdett Tuchel csapata és úgy tűnt néhány perc alatt eldönti a továbbjutást. Mkhitarjan és Aubameyang góljaival már a 10. percben óriási előnyben volt a BVB. A szünetig ez a különbség maradt, majd a második félidő gólváltása (Origi és Reus) után félórával a vége előtt 3-1-es vendégvezetés után úgy tűnt, eldőlt a továbbjutás. Ám Klopp csapata olyan hajrát produkált, amire örökké emlékszik mindenki, aki látta. Coutinho és Sakho a hajrában egyenlített, de az idegenben szerzett több góllal még mindig Tuchel gárdája állt továbbjutásra. Ám túl a 90 percen még Lovren is betalált, így tett csodát Klopp gárdája. És ütötte ki volt csapatát.

Az esti menü Dortmundban Forrás: AFP/Ina Fassbender

Most erre készül Tuchel is. Arra, hogy ezt a tettét is lemásolja annak az elődjének, akihez egész edzői pályafutása során hasonlítgatják. Persze, azt sem bánná, ha kisebb izgalmak után jutna tovább csapatával. És akkor már csak Klopp tavalyi teljesítményét kellene lemásolnia a Bajnokok Ligájában. De nem csak az utóbbi lesz nagyon nehéz Tuchel számára, hanem volt csapatán túljutni. A Dortmund ugyanis nagyon meggyőzően kezdte a 2020-as évet.

Öt Bundesliga mérkőzésén 22 gólt szerzett.

Jól erősített a télen, látványos akciókat vezet, szép találatokat ér el. Öröm nézni. Ez akkor is igaz, ha egy izgalmas, fordulatos találkozón 4-3-as vereséget szenvedett Leverkusenben és csúnyán kiesett a Német Kupából. A BVB-nak remek játékosai vannak. Olyanok, akikkel akár meg is nyerheti a PSG elleni párharcot.

Thomas Tuchel (balra), a PSG edzőjeként tér vissza a Lucian Favre vezette BVB otthonába Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A védekezés a gyenge pontja a jelenlegi Dortmundnak. Ráadásul ebből a csapatrészből ismeri testközelből a legtöbb focistát Tuchel. Hiszen nem is olyan régen játékosa volt a kapus, Bürki, továbbá Hummels, Piszczek, Schmelzer és az előrébb szereplők közül Weigl, Reus. Biztos, hogy úgy építi fel csapata taktikáját, hogy kihasználja a védelem gyengeségeit. És egyébként is szélesebb taktikai repertoárral rendelkezik, mint utódja, Lucien Favre. Ez döntő lehet.

Két remek csapat csap össze kedden Dortmundban.

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha az említett, 2016-os Európa-liga negyeddöntő 5-4-es összesített eredményénél több gólos párharcot produkálna Thomas Tuchel volt és jelenlegi gárdája.