Vágólapra másolva!
A kedden este két nyolcaddöntővel megkezdődött a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza. A címvédő Liverpool 1-0-ra kikapott az Atlético Madridtól a Wanda Metropolitano Stadionban, míg a Paris Saint-Germain 2-1-es vereséget szenvedett a Borussia Dortmund vendégeként a Signal Iduna Parkban. 

A Liverpool a Premier League idei szezonjában mindössze két pontot vesztett, veretlenül, behozhatatlannak tűnő előnnyel vezeti a tabellát, így Jürgen Klopp csapata nyugodtan összpontosíthat a Bajnokok Ligája címvédésre. A Liverpoolnak első lépésként túl kell jutnia az Atlético Madridon, de nagy meglepetés lenne, ha ez nem jönne össze.

A spanyol csapat védekezésben továbbra is megbízhatóan teljesít – csak 17 gólt kapott a La Ligában, kettővel többet mint a Liverpool az angol bajnokságban – , támadásban viszont Antoine Griezmann távozásával sokat veszített hatékonyságából. A 120 millió euróért igazolt Joao Felix egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, amit hűen tükröz, hogy az Atlético 24 bajnoki mérkőzésen csak 25 gólt lőtt.

Jürgen Klopp csapata tavaly az Atlético stadionjában ért fel Európa csúcsára Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool most először lépett pályára a Wanda Metropolitano Stadionban azóta, hogy tavaly júniusban ott megnyerte a Tottenham elleni BL-döntőt.

Azon a meccsen a vörösök már a második percben megszerezték a vezetést az egyiptomi Mohamed Szalah tizenegyesével, most azonban már a találkozó elején hátrányba kerültek.

A csapatkapitány Koke jobboldali szöglete után nem tudtak felszabadítani a liverpooli védők, a lecsorgó labdára érkező Saúl Níguez pedig közelről a kapuba passzolt.

Ahogy az várható volt, a bekapott gól után a Liverpool átvette a játék irányítását, de az Atlético Madrid nagyon jól lassította a játékot, ami nem kedvezett a villámgyors angol csapatnak. A 20. percben az Atléti növelhette volna az előnyét. A brazil Renan Lodi balról belőtt labdájára Alváro Morata érkezett a hosszú oldalon, de a visszasprintelő Andy Robertson spiccel elpöckölte a labdát a spanyol támadó elől.

Alvaro Morata rendkívül veszélyesen játszott Forrás: NurPhoto/Jose Breton

Hat perccel később ismét Morata lőhetett volna gólt. Az ötös sarkáról megcsinált egy befele cselt, szembe került Alissonnal, de a brazil kapus lábbal védeni tudta az ötméteres lövését.

A 28. percben a Liverpool először tudott végigvinni egy gyors támadást, amelynek a végén Mohamed Szalah egyenlített, de az egyiptomi támadó gólját les miatt nem adta meg a játékvezető – teljesen jogosan.

A 35. percben egyenlíthetett volna a Liverpool.

Roberto Firmino lekészítése után Szalah 11 méteres lövése a bal felső sarokba vágódott volna, de a kapu előtt álló Felipe szögletre fejelte a labdát.

A BL-címvédő Liverpoolnak nem volt kaput eltaláló lövése Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Az első félidő hajrájában a Liverpool mezőnyfölényben játszott, de nem jelentett veszélyt az Atlético kapujára. A hosszabbításban a spanyol csapat játékosai piros lapot reklamáltak, miután Sadio Mané felugrás közben megcsapta Sime Vrsaljkót, de Szymon Marciniak játékvezető nem érezte szándékosnak a szenegáli támadó megmozdulását.

Jürgen Klopp cserélt a félidőben. Lehozta a sárga lapos Manét, a helyére a BL-döntőn gólt lövő belga csatárt, Divock Origit küldte pályára.

Az 53. percben Szalah újabb nagy helyzetet hagyott ki.

Egy jobboldali beadás után az egyiptomi támadó teljesen üresen maradt a hosszú oldalon, senkitől sem zavartatva fejelhetett hét méterről, de nem találta el a kaput.

Szalah fogta a fejét a kihagyott ziccere után Forrás: AFP/Javier Soriano

A folytatásban az Atlético Madrid ismerős, egyben öngyilkos taktikát választott, ugyanis mélyen beállt védekezni, és magára húzta a Liverpoolt.

Az angolok az utolsó félórában derekasan próbálkoztak, de nem volt átütőerő a játékukban, míg a spanyolok végig fegyelmezetten védekeztek, és néhány kontrára is futotta az erejükből.

A Liverpoolnak a második félidőben sem volt kaput eltaláló lövése.

A BL-címvédő Liverpoollal legutóbb szeptemberben, a Napoli ellen 2-0-ra elveszett csoportmérkőzésen fordult elő, hogy nem lőtt gólt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés

1. félidő
45Angel Correa
40Sadio Mane
4Saul Niguez
2. félidő
80Jordan Henderson
77Angel Correa
72Mohamed Salah
70Alvaro Morata
59Joseph Gomez
46Thomas Lemar
46Sadio Mane
Összeállítások
Atletico Madrid4-4-2
Liverpool4-3-3
Football Pálya
23
Kieran
Trippier
16
Hector
Herrera
7
Joao
Felix
13
Jan
Oblak
24
Sime
Vrsaljko
15
Stefan
Savic
18
12
Renan
Lodi
6
5
Thomas
Partey
8
Saul
Niguez
2
Nathaniel
Clyne
23
Xherdan
Shaqiri
1
Alisson
Becker
66
Trent
Alexander-Arnold
12
Joseph
Gomez
4
Virgil
van Dijk
26
Andrew
Robertson
14
Jordan
Henderson
3
5
Georginio
Wijnaldum
11
Mohamed
Salah

Atletico Madrid

Kezdők
23Kieran Trippier
16Hector Herrera
7Joao Felix
13Jan Oblak
24Sime Vrsaljko
15Stefan Savic
18Felipe
12Renan Lodi
6Koke
5Thomas Partey
8Saul Niguez
4
11Thomas Lemar
46
10Angel Correa
77
45
9Alvaro Morata
70
1Antonio Adan
2Jose Gimenez
14Marcos Llorente
19Diego Costa
20Vitolo
21Yannick Carrasco
22Mario Hermoso
Cserék

Liverpool

Kezdők
2Nathaniel Clyne
23Xherdan Shaqiri
1Alisson Becker
66Trent Alexander-Arnold
12Joseph Gomez
59
4Virgil van Dijk
26Andrew Robertson
14Jordan Henderson
80
3Fabinho
5Georginio Wijnaldum
11Mohamed Salah
72
9Roberto Firmino
10Sadio Mane
46
40
13Adrian
7James Milner
8Naby Keita
15Alex Oxlade-Chamberlain
18Takumi Minamino
27Divock Origi
32Joel Matip
Cserék

Thomas Tuchel a Paris Saint-Germain trénereként tért vissza korábbi sikerei színhelyére, Dortmundba. A német szakember 2015 és 2017 között irányította a BVB-t, amellyel Német Kupát nyert.

A párizsiak sztárja, Neymar négy meccset kihagyott bordasérülés miatt, de a Ruhr-vidéken rendezett meccsre felépült, és bekerült a kezdőcsapatba. Muszáj is volt játszatni a világ legdrágább játékosát, mert a párizsiakon nagy a nyomás, hogy végre továbbjussanak a nyolcaddöntőből, miután az előző három idényben rendre elbuktak a 16 között.

Neymar megvált a rózsaszínre festett hajától, mostantól csak a focira koncentrál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Védekezésben a Dortmund nem túl hatékony, támadásban viszont félelmetes, a Bundesliga eddigi 22 fordulója alatt a legtöbb gólt lőtte, szám szerint 63-at. Ezek közül 24 az utóbbi hat meccsen jött össze, köszönhetően a norvég Erling Barut Haalandnak és az angol Jadon Sanchónak. A meccs előtt sokat foglalkoztak a két csodatinivel, akikre főszerep várt, ugyanis a sérüléssel küzdő csapatkapitány, Marco Reus nem léphetett pályára a PSG ellen.

A találkozó első helyzete a párizsiak előtt adódott.

A 10. percben Neymar 22 méteres szabadrúgása elkerülte a bal felső sarkot. Négy perccel később óriási dortmundi helyzet maradt ki. Neymar szögletét Haaland fejelte ki a rövid oldalon, Sancho begyűjtötte a labdát, és átszáguldott az egész pályán, majd 18 méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, de a lövése fél méterrel a kapu mellé ment.

A folytatásban a PSG irányította a meccset, míg a Dortmund a gyors kontrákkal veszélyeztetett. A 20. percben ismét egy ilyet láthattunk. A Real Madrid kölcsönjátékosa, a marokkói Achraf Hakimi ment el a jobbszélen, a középre tett labdáját Emre Can vette át, a német válogatott középpályás egy pattanás után, 10 méterről lőtt volna, de lendítés közben a hátulról érkező Marco Verratti elpiszkálta előle a labdát.

Neymart keményen faragták az első félidőben Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A 35. percben Haaland is megvillant.

A norvég támadó elfutott a bal oldalon, betört a tizenhatoson belülre, majd 15 méterről kapura bombázott, de a lövése az oldalhálóban kötött ki. Egy perccel később már ziccere is volt a 19 éves csodatininek. Egy kontratámadás végén Sancho tekert középre, Haaland nyolc méterről tisztán fejelhetett, de rosszul csúsztatta meg a labdát és a kaput sem találta el.

Jadon Sancho megindulásait nem tudták követni a párizsiak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

A második félidő is hasonlóan alakult: a PSG birtokolta a labdát, de a Dortmund játszott veszélyesebben. A 48. percben a jobbhátvéd Hakimi futott be egy elérhetetlennek tűnő labdát, kapura tört, de az éles szögből leadott lövését Keylor Navas védeni tudta. A 65. percben Kylian Mbappé unta meg a tétlenséget, és az alapvonalról megkínálta egy lövéssel Roman Bürkit, de a Dortmund kapus védeni tudott. Egy perccel később már nehezebb dolga volt a svájci kapusnak. Neymar átadása után Mbappé került ziccerbe, de a 14 méteres lövését Bürki bravúrral védte.

A 69. percben megszerezte a vezetést a Dortmund.

Hakimi kapott labdát a jobb oldalon, a középre lőtt labdáját az érkező Raphael Guerreiro lőtte el, Marquinhos viszont blokkolni tudott. A labda azonban továbbcsorgott, a kapu előtt ólálkodó Haaland pedig közelről a kapuba belsőzött.

A 19 éves norvég támadónak a hetedik dortmundi mérkőzésén ez volt a tízedik gólja.

A bekapott gól után a PSG megrázta magát és gyorsan egyenlített. A 75. percben Kylian Mbappé megbolondította a teljes dortmundi védelmet, kapura tört, de lövés helyett önzetlenül a hosszú oldalon érkező Neymarhoz passzolt, akinek már csak az üres kapuba kellett belsőznie.

Itt azonban még nem volt vége, mert két perccel a bekapott gól után Haaland ismét megvillant, és újra vezetett a Dortmund. A norvég csatár a 17 éves Giovanni Reynától kapott egy átadást, majd 20 méterről elemi erővel a kapu jobb oldalába lőtt.

Haalandnak a hetedik BL-meccsén ez volt a tízedik gólja a Bajnokok Ligája idei szezonjában, ezzel behozta a góllövőlista élén álló Robert Lewandowskit.

Két perccel a dortmundi gól után ismét egyenlíthetett volna a PSG. Egy védelmi hiba után Neymar csapott le a labdára a tizenhatoson belül, majd éles szögből, hat méterről lőtt, de a keresztlécet találta el.

Neymar remekül játszott, de ez sem segített a PSG-n Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A hajrában a franciák mentek előre az egyenlítésért, de nem tudtak újabb gólt lőni, így az előzetesen esélytelenebbnek tartott Borussia Dortmund legyőzte a PSG-t, amely sorozatban negyedszer is a legjobb 16 között eshet ki, ha hazai pályán nem tudja meg megfordítani a párharcot.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés

1. félidő
44Axel Witsel
2. félidő
90Jadon Sancho
89Marco Verratti
87Thomas Meunier
77Erling Haaland
77Giovanni Reyna
77Angel Di Maria
75Neymar
75Kylian Mbappe
69Erling Haaland
67Thorgan Hazard
59Neymar
54Idrissa Gana Gueye
Összeállítások
Borussia Dortmund3-4-2-1
Paris Saint-Germain4-3-3
Football Pálya
31
Colin
Dagba
22
Abdou
Diallo
11
Angel
Di Maria
10
1
Keylor
Navas
12
Thomas
Meunier
2
Thiago
Silva
3
Presnel
Kimpembe
20
Layvin
Kurzawa
27
Idrissa
Gana Gueye
5

Borussia Dortmund

Kezdők
11Marco Reus
6Thomas Delaney
19Julian Brandt
1Roman Buerki
26Lukasz Piszczek
15Mats Hummels
2Dan-Axel Zagadou
5Achraf Hakimi
27Emre Can
28Axel Witsel
44
13Raphael Guerreiro
7Jadon Sancho
90
23Thorgan Hazard
67
17Erling Haaland
77
69
35Marwin Hitz
8Mahmoud Dahoud
10Mario Goetze
14Nico Schulz
16Manuel Akanji
29Marcel Schmelzer
32Giovanni Reyna
77
Cserék

Paris Saint-Germain

Kezdők
31Colin Dagba
22Abdou Diallo
11Angel Di Maria
77
10Neymar
75
59
1Keylor Navas
12Thomas Meunier
87
2Thiago Silva
3Presnel Kimpembe
20Layvin Kurzawa
27Idrissa Gana Gueye
54
5Marquinhos
6Marco Verratti
89
7Kylian Mbappe
75
16Sergio Rico
4Thilo Kehrer
9Edinson Cavani
18Mauro Icardi
19Pablo Sarabia
23Julian Draxler
35Tanguy Nianzou
Cserék