José Mourinho máris jelentkezett a Manchester City egyik bajnoki címéért

fbl Horizontal FOOTBALL HEADSHOT CAP SEATED
Manchester United manager Jose Mourinho looks on from the stands before the English Premier League football match between Manchester City and Everton at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on August 21, 2017. (Photo by OLI SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Manchester City kizárása a Bajnokok Ligájából az angol sztárcsapat otthoni riválisainak fantáziáját is beindította. Ketten máris megpendítették, hogy amennyiben a Guardiola csapatától elveszik a vitatott időszak bajnoki címeit, úgy ők jelentkeznének a trófeákért.

A Cityt a következő két szezonra tiltotta el az UEFA, miután bizonyítottnak látta, hogy az angol sztárcsapat meghamasította a könyvelését, valós teljesítés néllküli szponzori pénzeket feltüntetve a könyvekben próbált megfelelni az európai szövetség pénzügyi fair play-szabályának.

Amennyibe a City valóban ilyen súlyos csalást követett el, akkor egészen biztos, hogy hazai fronton, azaz a Premier League-től is büntetésre számíthat. És a brit Guardian című napilap szerint a legsúlyosabb büntetés a pontlevonás lehet, többen máris súlyosabb szankciókat vízionálnak. Élükön az ilyen esetekben mindig leghangosabb José Mourinhóval.

José Mourinho nem mondana nemet egy készen kapott PL-elsőségre Forrás: AFP/Oli Scarff

"Én aztán egy percet nem vesztegettem az UEFA döntésének elemezgetésével, elemezgessenek csak ők.

De a viccet félretéve, várok türelemmel" – nyilatkozta a Tottenham Hotspur portugál mestere a hétvégi, Aston Villa elleni győzelem után. És, hogy miért pont a 2018-as bajnoki cím érdekli? Azért, mert abban az évben az ő akkori csapata, azaz a Manchester United lett a második a City mögött – szerény 19 pontos hátránnyal a 100 pontot szerző Guardioláék mögött

A másik nagy rivális, a Liverpool részéről is mutatkozna igény egy bajnoki címre. Az angol futball történetének (a MU után) második legsikeresebb klubja utoljára 1990-ben nyert bajnoki címét, az 1992-93-ban rajtoló Premier Leaguet-et tehát még soha nem sikerült megnyernie (ennek éppen az idei szezonban jöhet el az ideje). Legközelebb a 2013-2014-es szezonban állt hozzá, amikor a 38 fordulós bajnokságban 35 fordulót követően még három ponttal vezettek a City előtt. A 36. fordulóban viszont 2-0-ra kikaptak hazai pályán a Chelsea-től: kitörölhetetlen emlék minden Liverpool-drukker számára, hogy pont a csapatkapitány, Gerrard esett orra a legrosszabbkor, Demba Ba pedig a kapuig gyalogolt egy labdával.

A City ekkor élre állt, és végül két pont előnnyel nyert.

– mondta Gerrard.

Az UEFA a City 2012-16 közötti gazdálkodását vizsgálja, azaz míg Gerrard 2014-es igénye akár elfogadható is lenne, addig Mourinho 2018-ra beadott kérvénye viszont aligha talál meghallagatásra.