A Manchester Cityt két évre kizárták az európai kupákból

fbl Horizontal
Manchester City's English midfielder Raheem Sterling (C) reacts after failing to score during the English Premier League football match between Sheffield United and Manchester City at Bramall Lane in Sheffield, northern England on January 21, 2020. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A pénzügyi fair play súlyos megsértése miatt kitiltotta a nemzetközi kupaporondról a Manchester Cityt a következő két idényre az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteken.

A határozat szerint a 2020/21-es és a 2021/22-es szezonban nem indulhat az UEFA égisze alá tartozó sorozatban a Bajnokok Ligájában nyolcaddöntős angol klub, amely mellékbüntetésként 30 millió eurós bírságot is kapott.

Az UEFA a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot a Manchester City ellen.

A honlap által nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet szabálytalanul finanszírozták, és éveken keresztül megtévesztették az UEFA-t, bár mindezt a klub tagadta.

AZ UEFA közleményéből kiderült, a szabálytalanságok a 2012 és 2016 közötti időszakban történtek, a klub pedig nem működött együtt a kivizsgálás során.

A pénzügyi fair play alapja az, hogy egy egyesület nem költhet többet, mint amennyi a bevétele.

Az ítélet nem jogerős, a Premier League-ben címvédő együttes pedig közleményben azonnal jelezte, amint lehetséges, hivatalosan is a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, amit már júniusban megtett, amikor napvilágot látott, hogy súlyos büntetésre, akár kizárásra számíthat.

Az angol élvonalban jelenleg második, azaz BL-indulást érő helyen áll a Manchester City, amely arról számolt be a honlapján, hogy a klub csalódott, de nem meglepett a döntés nyomán.