Vágólapra másolva!
Az Újpest gólnélküli döntetlent (0-0) játszott a MOL Fehérvár ellen a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjében, így a jövő heti visszavágóra teljesen nyitott maradt a továbbjutás kérdése. A meccset a Szusza Ferenc Stadion talajának sérülésveszélye miatt a szegedi Szent Gellért Fórumban játszották.

A 2018-ban kupagyőztes újpestiek és az MK-címvédő fehérváriak összecsapása nemcsak a legrangosabb, hanem a legizgalmasabb párharcnak is ígérkezett a tizenhat között. A formát tekintve a MOL Fehérvár várhatta bizakodóbban a nyolcaddöntőt, a bajnokság tavaszi idényének négy fordulójában veretlen az együttes, két döntetlen mellett kétszer nyert, utóbbiak egyikén éppen az Újpestet győzte le 1-0-ra vendégként. A lila-fehérek idén viszont nyeretlenek: a fehérváriaktól elszenvedett vereség előtt Debrecenben maradtak alul 4-0-ra, majd múlt kedden Mezőkövesden 2-2-t játszottak. A Ferencváros elleni rangadójukat a pályájuk használhatatlansága miatt pedig elhalasztották.

Nikolics Nemanja a Mezőkövesd elleni bajnokihoz hasonlóan ezúttal is a kispadon kezdte az összecsapást. Az első negyedórában nem sok említésre méltó esemény történt, egyedül Pátkai Máté távoli lövését jegyezhettük fel. A 16. percben két fehérvári szöglet okozott kisebb zavart az újpesti védelemben, de igazán komoly lehetőségekről nem lehetett beszélni.

A 23. percben Funsho Bamgboye került helyzetbe, de jó helyzetben nem találta el a labdát, majd Dzenan Burekovic tudott felszabadítani.

Az első félidő nem hozott sok helyzetet Forrás: molfehervarfc.hu

A folytatásban is inkább a vendég együttes irányította a játékot, az Újpest a gyors kontrákra épített, de nem sok sikerrel. A 33. percben a lila-fehérek kerülhettek volna nagy helyzetbe, de Simon Krisztián nem tudta balról középre adni a labdát, pedig középen egyedül érkezett Novothny Soma. Ezt követően is inkább taktikai csatát láthatott a szegedi közönség, így nem volt meglepő, hogy bár az utolsó pillanatokban még

Milanov passza után Futács Márkó lőtt fölé 6 méterről hatalmas ziccerben, de kaput találó lövés így sem volt.

A második játékrész már sokkal izgalmasabban kezdődött. A 48. percben Milanov fejese jobbról a hosszún

Bamgboyét találata meg, aki közelről kapura kotorta a labdát, de Banai Dávis elképesztő bravúrral védett.

A fehérváriak azt reklamálták, hogy az újpesti kapus már csak a gólvonal mögött érte el a labdát, de Karakó Ferenc nem így látta az esetet.

Egy perccel később Novothny fejelt, majd Kovácsik Ádám védett nagyot, de már les előzte meg a fejest. Az 51. percben Pátkai lőhetett 15 méterről, de Litauszki Róbert hatalmasat blokkolt.

Az 56. percben cserére szánta el magát Joan Carrillo, és Ivan Petrjak helyére beállt Nikolics Nemanja.

A következő lehetőségek csak nem akartak jönni, ráadásul Hangya Szilveszter, majd Viszar Muszliu ápolása miatt percekig állt a játék, ráadásul a Vidinek nem is volt több cserelehetősége már negyed órával a meccs vége előtt, így össze kellett drótozni a játékosokat.

Pátkai Máté előtt is adódott kiváló gólszerzési lehetőség, de nem tudott betalálni Forrás: molfehervarfc.hu

A mérkőzés utolsó 15 perce sem hozott gólt - a 91. percben Novothny visszafejelt labdáját a gólvonalon nem találta el Vincent Onovo -,

így az Újpest nem lőtt gólt, de legalább megúszta kapott találar nélkül az első mérkőzést, és megőrizte az esélyét a jövő szerdai, székesfehérvári visszavágóra.

Az MK tizenhatos mezőnyében a nyolc élvonalbeli csapat mellett - amelyek között ott van az OTP Bank Ligában egyformán kieső helyen álló ZTE és Kaposvár - nyolc alacsonyabb osztályú gárda szerepel: négyen a második, négyen a harmadik vonalat képviselik. Mivel utóbbiak két párosításban is találkoznak, így a nyolc között biztosan állva marad két alacsonyabb osztályú együttes.

A nyolcaddöntőben már két mérkőzésen dől el a továbbjutás, a visszavágókat egy hét múlva rendezik.

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Újpest FC-MOL Fehérvár FC 0-0

Újpest: Banai - Pauljevics, Litauszki, Heris, Burekovic - Onovo, Nwobodo - Simon K. (Csongvai 60.), Zsótér (Szakály P. 81.), Calcan (Perosevic 46.) - Novothny
MOL Fehérvár FC: Kovácsik – Fiola (Stopira 63.), Muszliu, Juhász, Hangya - Pátkai, Nyári - Bamgboye, Milanov (Houri 70.), Petrjak (Nikolics 56.) - Futács

Szerdán játsszák:
14-00: Lipót Pékség SE (NB III)-ZTE FC
14.00: Pécsi MFC (NB III)-Paksi FC
14.00: Dorogi FC (NB II)-III. ker. TVE (NB III)
18.00: Mezőkövesd Zsóry FC-Kaposvári Rákóczi FC
18.00: Békéscsaba 1912 Előre (NB II)-Puskás Akadémia FC
18.00: MTK Budapest (NB II)-Dunaújváros (NB III)
19.30: Budapest Honvéd-Szombathelyi Haladás (NB II), Illovszky Rudolf Stadion