A Barcelona és a Real Madrid kiesése sokkolta a futballvilágot

Horizontal
Barcelona's Argentine forward Lionel Messi reacts to Athletic Bilbao's Spanish forward Inaki Williams' goal during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) quarter-final football match Athletic Club Bilbao against FC Barcelona at the San Mames stadium in Bilbao on February 06, 2020. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtök este a Barcelona a spanyol Király Kupa negyeddöntőjében 1-0-s vereséget szenvedett az Athletic Bilbao otthonában. A csapat vezetőedzője szerint minden rendben ment a találkozón, az eredményt leszámítva. A Real Madrid szintén csütörtökön hétgólos mérkőzésen esett ki a negyeddöntőben a Real Sociedad ellen hazai pályán. A vendégek már 4-1-re is vezettek a meccsen, amelynek utolsó negyedórájában tudott szépíteni 4-3-ra a Madrid. A kiesés mellett a szurkolókat az is sokkolta, hogy Gareth Bale, a madridiak válogatott középpályása még 4-1-es állásnál nemes egyszerűséggel elhajtott a stadionból.

Több szempontból is emlékezetesre sikerült az Athletic Bilbao-Barcelona spanyol Király Kupa negyeddöntő csütörtök este. Egyrészt,

Bilbaóban nézőcsúcs született, több mint 49 154-en voltak kíváncsiak a két csapat mérkőzésére.

Másrészt, az Athletic egy 93. percben fejelt Inaki Williams-góllal továbbjutott a sorozat elődöntőjébe, a Barcelona pedig kiesett a további küzdelmekből.

A találkozót követően a vendégek edzője, Enrique "Quique" Setién a történtekhez képest meglepően pozitívan nyilatkozott a sajtónak:

„Minden remekül alakult a számunkra, kivéve az eredményt.

Szomorú, hogy kiestünk a kupából, de úgy gondolom, ma egyet előreléptünk abban, hogy tudjuk, miben kellene fejlődnünk. Sokkal több dolgot viszek tovább magammal ebből a mérkőzésből, mint pusztán az eredményt."

Sergi Roberto, Frenkie de Jong és Samuel Umtiti a 93. percben kapott gól után. Forrás: AFP/Ander Gillenea

A 61 éves szakember Gerard Piqué sérülésével kapcsolatosan sem volt borúlátó, a világbajnok védőt a 80. percben kellett lecserélni a meccsen.

Az első hírek arról szóltak, hogy a labdarúgó jobb lábában a közelítő izma sérült, és hosszabb időt is kihagyhat a szükséges rehabilitáció miatt.

Setién azonban úgy gondolja, hogy a játékosa mindössze fáradtabb és gyengébb volt a hét eleji lázas betegsége után.

Sergio Busquets, a katalánok középpályása, akinek a szorításából szerezte Inaki Williams a 93. percben a mindent eldöntő találatot, úgy látta, hogy a második félidőben négy vagy öt teljesen tiszta helyzetük is volt, amit ki kellett volna használniuk. A 31 éves középpályás azt is hozzátette, hogy:

A nemzetközi sajtó már nem volt ilyen optimista,

a Barcelona kiesése után a Guardian már „növekvő krízisről" írt,

és több lap is sokkról cikkezett a fiaskót követően.

Lionel Messi kapcsán is érdemes pár gondolatot feljegyezni. Egyrészt az argentin zseninek még a hét elején volt egy vitája a klub sportigazgatójával, Eric Abidallal. Közben a Manchester City szurkolói elárasztották a közösségi média felületeit az „Isten hozott a csapatnál" üzenetekkel. Az angol klub szimpatizánsai nagyon bíznak benne, hogy a 32 éves futballista nyáron elhagyja a Barcelonát, és Angliába igazol.

A Real Madrid hazai pályán, mintegy 64 000 szurkoló előtt esett ki a spanyol Király Kupa negyeddöntőjében, miután 4-3-ra kikapott a Real Sociedadtól. A mérkőzés első nagy meglepetése az volt, hogy 4-1-es előnyre tettek szert a vendégek. A másik még a találkozó lefújása előtt történt,

a 82. percben, tehát még háromgólos hazai hátrányban, hogy a madridiak középpályása, Gareth Bale egyszerűen eljött a stadionból.

A walesi játékos nem volt sérült, csak nem került be a keretbe, legutóbb még a január 4-i bajnokin lépett pályára. A 30 éves futballista jövőjével kapcsolatban már így is sok a kérdőjel a klubnál, ezzel az akciójával pedig biztosan nem lopta be magát sem Zidane, sem a szurkolók szívébe.

Zinedine Zidane, a vesztes együttes edzője a lefújást követően csalódott volt, ugyanakkor büszke arra, hogy az utolsó pillanatokig harcolt az együttese.

A francia szakember már a vasárnapi, Osasuna elleni idegenbeli bajnokira is gondolt. „Nem kell változtatnunk semmin. Tovább kell dolgoznunk és harcolnunk. Nehéz meccsek várnak ránk még a szezonban, és ma egy olyan rivális ellen játszottunk, amely megérdemelte a győzelmet."

A nemzetközi sajtó nem volt ennyire elnéző a Reallal,

a The Sun arról írt a meccset követően, hogy hazai pályán alázták meg a Real Madridot, de több neves portál is arról cikkezett, hogy sokkoló volt a csapat kiesése a kupából.

A végére egy történelmi érdekesség: legutóbb 65 évvel ezelőtt, 1955-ben fordult elő, hogy a Real és a Barcelona ugyanazon a napon essen ki a spanyol Király Kupából.

Ezek után a 2019-20-as Király Kupa legjobb négy közé jutott csapatai:

  • Bilbao
  • Real Sociedad
  • Granada
  • Mirandes (II. osztályú.)

Aki ezt az idény elején megfogadta (volna), annak mától nincsenek anyagi gondjai.