Ketten ostromolják Gerd Müller várát, de a tornyok nem fognak ledőlni

Preview of the Bundesliga top match RB Leipzig-FC Bayern Munich. First League Sports Sports jersey 19 professional footballer season 2018 MATCH 18 database DFL men Bundesliga 1st league league match FOOTBALL football player club dress Club Dress club foot
Preview of the Bundesliga top match RB Leipzig-FC Bayern Munich. The league's two top defenders, Robert LEWANDOWSKI (FC Bayern Munich), and Timo WERNER (L) face each other in the top match of the 4th matchday. Football 1. Bundesliga, | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Bundesliga szuperrangadójává lépett elő a hétvégi Bayern München - Leipzig mérkőzés, amelyen a tabella első helyét visszafoglaló bajor csapat a második, de ősszel még az első helyen álló Lipcsét fogadja. Két csatár, Robert Lewandowski és Timo Werner pedig megpróbál megdönteni egy olyan rekordot, amely 1972 óta érinthetetlen.

Ha valaki 11 éve, 2009 februárjában, amikor a Bayern a Sporting elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre készült, azt mondja, hogy 2020 februárjában a bajor csapat a Bundesliga szuperrangadóját az RB Leipziggel vívja, azt gyengeelméjűnek titulálják. Utóbbi néven ugyanis akkor nem létezett csapat.

Az RB Leipziget 2009. május 19-én alapították.

Amikor a Bayern München 20-szoros Bundesliga-bajnok volt és 14-szeres Német Kupa-győztes.

Ha valaki 5 éve februárban azt mondja, hogy egy magyar kapus próbálja megfékezni a világbajnok Thomas Müllert és társait, hogy csapata ismét vezesse a Bundesligát, azt nem tekintik focihoz értő embernek.

Szavazzon!

Megdönti-e Lewandowski vagy Werner Gerd Müller megdönthetetlennek hitt, 40 gólos rekordját?

Ha valaki 2 éve februárban azt mondja, hogy egy Bundesliga-rangadó előtt úgy fog kezet az Allianz Arénában egy hangos zajt nehezen viselő német fiatalember egy lengyellel, hogy

mindketten több gólt szereztek a szezonban, mint Gerd Müller 20 forduló után abban a bajnokságban, amelyben 40 gólig jutott,

arra is furcsán néznek. Nincs tévedés, ilyen ez az idei Bundesliga. Az őszi bajnok Leipzig, a kapujában Gulácsi Péterrel az első hely visszaszerzéséért indul Münchenbe.

Gerd Müller évtizedek óta megdönthetetlennek tartott csúcsát pedig ketten is komolyan ostromolják. Lewandowski a Bayernből és Werner a Leipzigből. Mindkét futballista fantasztikus őszt produkált. A lengyel 19 gólt, a német 18 gólt szerzett. Gerd Müller az 1971-72-es szezonban 17 mérkőzés után csak 17-et. Ezért kezdtek reménykedni a statisztikusok a téli szünetben, hogy megdőlhet a majdnem 50 éves gólcsúcs.

Gerd Müller ugyanis az említett bajnokságban 40 góllal lett gólkirály.

Ezt a gólmennyiséget azóta is csak távolról nézi mindenki a német bajnokságban. A 40 gól/bajnokság közelébe csak egy valaki jutott a Bundesliga 1963 óta íródó történelmében: maga Gerd Müller.

Gerd Müller 2009-ben. Akkor még tudott kommunikálni Forrás: AFP

Ő ugyanis produkált még egy 38 és egy 36 gólos szezont is. Nyomába sem tud lépni senki. Gerd Müller után egy másik Müller következik ebben a képzeletbeli rangsorban: Dieter Müller, aki a 1976-77-es szezonban 34-szer volt eredményes. Ezen teljesítményeket leginkább az árazza be, hogy az eddigi 56 Bundesliga-évben csak két további esetben fordult elő, hogy az aktuális gólkirály 30 gól fölé jusson. Ellenben nyolc bajnokságban 20 szerzett gólnál kevesebbel utasította maga mögé a mezőnyt a legjobb. A „tizengólosok" közül heten 1988 és 2002 között értek a csúcsra.

Nem véletlen, hogy a német média az ezredfordulón biztosra vette, hogy az a 40 gólos szezon örökre etalon marad.

És ugyanez a média őrült lelkesedéssel fogadta 2008-ban az akkor újonc Hoffenheim csatárának, Vedad Ibisevicnek az őszi teljesítményét. Az azóta is a Bundesligában szereplő bosnyák akkor a 16. játéknapon éppen Münchenben szerezte meg a 18. találatát. A csúcs felállítása óta akkor fordult elő először, hogy valakinek komoly esélye volt megdönteni azt. Az egész német sajtó rárepült a témára, és mindenki elemzett, összehasonlított, esélyt latolgatott. Az akkor még kommunikációképes Gerd Müller azt mondta, hogy ha túlszárnyalja a 40 gólt, akkor kalapot emel előtte, és őszintén gratulál neki. Mindenki a játékstílusbeli különbségeket elemezgette, és arról okoskodott, hogy mennyit ér az akkori focira adoptálva Müller 40-ese. Ezen viták végére Müller egykori müncheni és válogatottbeli társa, Franz Beckenbauer tett pontot, aki kijelentette, hogy

ha Müller most játszana 1972-es formájában, akkor 60 gólt rúgna.

Meg is magyarázta a játékrendszerek különbségével. Vitára is adhatott volna okot a kijelentés, ha nem maga a Császár teszi. Így mindenki elfogadta, és nagyon várta a téli szünet végét, hogyan folytatja menetelését Ibisevic. Az élet sajnos közbeszólt: a Hamburg elleni edzőmérkőzésen a bosnyák úgy megsérült, hogy az egész tavaszt ki kellett hagynia. Azóta Aubameyang a Dortmund mezében produkált egy nagyon jó bajnokságot három évvel ezelőtt, de a sajtó akkor már csak csendesen tette fel a régi lemezt.

Robert Lewandowski és Timo Werner Gerd Müller rekordját ostromolja Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Idén télen viszont már megint mindenki azt találgatja, hogy túléli-e a Müller-féle csúcs ezt a szezont.

Jelenleg 20 fordulót követően Lewandowski 22 gólnál tart, Werner 20-nál.

A „nemzet bombázója" 1972-ben 20 meccs után 18-al állt. Müller akkor az első hat fordulóban csak kétszer volt eredményes, és 11 találkozó után is csak hat gól állt a neve mögött. Lewy idén 11 meccs után több mint kétszer ennyit, 16-ot szerzett. Werner pedig 11-et. Vagyis ha a valószínűség-számítást hívjuk segítségül, akkor mindkét fiú túlszárnyalja a német foci legendáját. Ám ennek ahhoz semmi köze. Leginkább a két játékos, valamint csapatuk formája a döntő.

Ebből a szempontból Lewandowski van előnyösebb helyzetben.

A Bayern ugyanis robbanást idézően kezdte a tavaszt. Lesöpörte a Herthát, a Schalkét és a Mainzot is, majd szerdán kedélyes edzés közepette bejutott a Német Kupa negyeddöntőjébe. És az elmúlt évben a miniágyút 22 góllal megszerző csatára is jól teljesít. Werner is lőtt már kettőt tavasszal, de a Leipzig kissé meghosszabbította téli álmát. Emiatt az őszi bajnok a második helyről várja a müncheni kirándulást. Ráadásul nem túl jó formában, hisz előbb bajnoki meccsen kapott ki Frankfurtban, aztán döntetlent játszott hazai környezetben a Gladbachhal. Kedden pedig kiesett a Német Kupából. Ott is a Frankfurt viccelte meg, de kicsit saját edzője is. Mert a Leipzig nincs még azon a szinten, hogy Nagelsmann rotációt alkalmazhasson, és kulcsjátékosokat ültessen a padra. Mégis megtette. Talán igaza van Lothar Matthäusnak, aki a tőle megszokott szókimondó stílusban így latolgatta a hétvégi rangadó esélyeit:

Nem csak a korábbi klasszis gondolja, hogy egyesélyes mérkőzésre van kilátás. Ám a gólkirályi címre jelenleg azonos eséllyel pályázik Lewandowski és Werner. De még mielőtt elkönyvelnénk a 20. játéknap után, hogy az idei gólkirály minden idők legtöbb Bundesliga-góljával veszi át a miniágyút, egy apróságot ne felejtsünk!

Gerd Müller 1972-ben a 21. játéknapon mesterötöst szerzett az Oberhausen ellen.

Azzal lett 23 gólos. És a további fordulókban mesterhármast ért el a Bochum, a Bremen és a Frankfurt ellen, kétszer-kétszer talált be a Hamburg és a Stuttgart kapujába. A 20. forduló utáni 14 találkozón 22-szer volt eredményes.

Azt hiszem, kicsit sem lesz meglepő, ha az idei bajnokság után is Gerd Müller 40 gólos szezonja marad az etalon a Bundesliga gólkirályai számára.