Vágólapra másolva!
Talán még a legelvakultabb fociszurkolóknak sem mond sokat a Textil Mandiyú, a Racing Avellaneda, az al-Vaszl, a CD Riestra, a Fujairah SC, a Dinamo Breszt vagy éppen Dorados de Sinaloa neve. Pedig többek között ezek azok a csapatok, amelyeknél az utóbbi években valamilyen formában megfordult a korábbi legendás futballista, az Argentínában istenként tisztelt Diego Maradona. Nem túlzás azt állítani, hogy edzőként, sportvezetőként egyelőre semmit nem ért el a világbajnok, de még mindig van olyan csapat, amely bízik benne, a balhék ellenére is. Jelenleg éppen az argentin élvonalban szereplő Club Gimnasia La Plata vezetőedzője. Csak az a kérdés, hogy miért, na és hogy meddig?

Diego Maradonát senkinek nem kell bemutatni, őt még azok is ismerik, akik koruknál fogva soha nem látták az aktív pályafutása során focizni. Vannak, akik a vele született tehetsége miatt bújják a videómegosztó oldalakat,

nézik az élenyszámba menő cseleit, góljait, és akadnak, akik a balhéi miatt követik a mai napig. Mindkettőből akad bőven.

Maradona 1986-ban csodát tett Argentínával a mexikói vb-n Forrás: Origo

Talán kevesebben tudják, hogy 1977-ben, 16 évesen Magyarország ellen mutatkozott be a válogatottban barátságos mérkőzésen. (Úgy, mint később Lionel Messi, akit egyébként gyorsan kiállítottak.) 1986-ban a mexikói világbajnokságon az aranyéremig vezette Argentínát – történetük során másodszor –, na és

ekkor szerezte a labdarúgó-történelem egyik legismertebb találatát, amely az „Isten keze" nevet kapta.

1986. június 22-én a mexikói világbajnokság negyeddöntőjében a végső győztes Argentína Angliát verte 2-1-re. Először kézzel juttatta a hálóba a labdát az 51. percben, majd négy perccel később az évszázad góljának megválasztott találatával. Végigcselezte magát szinte az egész pályán, bejuttatta Argentínát az elődöntőbe.

A klubcsapataival is szép sikereket ért el, többek között a Boca Juniorssal otthon ért fel a csúcsra, a Barcelonával megnyerte a Spanyol Kupát és a Szuperkupát, míg a Napolival kétszer is olasz bajnok lett, na meg UEFA-kupa-győztes. Bár az Aranylabdát soha nem kapta meg – az akkori szabályok szerint csak európai játékosokra szavazhattak – 2000-ben a FIFA szavazásán elnyerte az évszázad labdarúgója címet a számos más egyéni elismerése mellett. Sajnos már játékosként beárnyékolta az eredményeit, a tehetségét a kokain, amely Barcelonában is Nápolyban is gondot okozott neki. 1991. március 24-én

a Sampdoria elleni találkozót követően pozitív lett a doppingtesztje, amiért 15 hónapra eltiltották.

Később még visszatért a pályára, de már soha nem volt a régi. A drogbalhék pedig azóta sem kerülték el.

Diego Maradona vállalhatatlanul viselkedett a VIP-páholyban a 2018-as focivébén Forrás: AFP/Olga Maltseva

Az 1994-es világbajnokságon a görögök ellen szerzett egy fantasztikus gólt, majd kiszaladt a kamerához, és látszott, hogy nincs minden teljesen rendben.

A 2018-as oroszországi világbajnokságon pedig rossz volt nézni, milyen állapotban nézte hazája meccseit.

Maradona az aktív pályafutása után sem szakadt el a futballtól, jelenleg is edzőként próbálja megállni a helyét. Hiába nem nyert eddig sehol semmit, és egy-két kivétellel még jó eredményei sem akadtak, valószínűleg a labdarúgó pályafutása, a neve, az iránta érzett rajongás mégis sok csapatot arra sarkallt a múltban és a jelenben is, hogy

a problémái ellenére is bizalmat szavazzanak neki. Ráadásul több helyen bohózatba illő módon mutatták be.

Arról nem is beszélve, hogy még az argentin fociválogatottat is irányíthatta, de ne szaladjunk ennyire előre.

Messivel azért nem mindig volt felhőtlen a kapcsolata Forrás: AFP/Javier Soriano

A bevezetőben már felsoroltuk Maradona csapatait – Textil Mandiyú, Racing Avellaneda, al-Vaszl, CD Riestra, Fujairah SC, Dinamo Breszt, Dorados de Sinaloa, Gimnasia La Plata –, amelyeknek többségéről még a tipikusan a statisztikákkal és átigazolásokkal foglalkozó portál, a Transfermakt sem ír részletesen. Mármint, hogy mennyi mérkőzésen, milyen eredményeket ért el ezekkel a csapatokkal a korábbi argentin zseni.

Először a Deportivo Textil Mandiyúnál, később a Racing Avellanedánál volt vezetőedző a 90-es évek közepén, de mindkét megbízatása kudarccal végződött, így nem kis meglepetés volt, amikor 2008-ban, szinte a semmiből előhúzta az argentin fociszövetség, és kinevezte a válogatott élére. A közel két éves regnálása alatt 24 meccsen ült a kispadon, és jónak mondható, 2,25 pontot ért el meccsenként. Ennél sokkal fontosabb, hogy ha nehezen is, de kvalifikálta magát a csapat a dél-afrikai világbajnokságra, ott pedig

jó játékkal a legjobb nyolc közé jutott, ott viszont megsemmisítő, 4-0-s vereséget szenvedett a későbbi bronzérmes Németország ellen.

Ennek ellenére szerettek volna szerződést hosszabbítani Maradonával, de az Argentin Labdarúgó-szövetség elnöke, Senor Julio Grondona ragaszkodott ahhoz, hogy a teljes edzői stábot lecseréljék, a szövetségi kapitány viszont ezt nem akarta. Ezért végül úgy döntött az elnökség, hogy nem hosszabbítja meg Diego Maradona szerződését.

Maradona már az argentin válogatottnál sem hazudtolta meg magát, volt, hogy szivarozva vezette az egyik edzést.

Innen pedig nem felfelé indult el a legenda edzői pályafutása.

Az argentin válogatott után következett az arab kaland az al-Vaszl együttesével, amelynél másfél évet dolgozott, de a tizenkét csapatos bajnokságban csak a nyolcadik helyen végzett a csapata, így megváltak tőle. Huszonkét mérkőzésből mindössze hetet tudott megnyerni, ötöt döntetlenre hozott, tízet elvesztett. De ezen idő alatt sem hagyta unatkozni a rajongókat.

Az egyik meccse előtt például egy drapériával szeretett volna fotózkodni, de a kíváncsi szurkolók rendre felrángatták azt, hogy megnézhessék testközelből az argentint.

Maradona ezt megunta, és inkább lerúgta az egyik néző kezét.

De a kispad melletti tigrisbukfence is élményszámba ment.

Ezt követően az argentin CD Riestra együttesénél kapott munkát, mint mentális tréner.

Maradona sem tagadta, gyakorlatilag szinte semmit sem csinált az ötödosztályú klubnál,

amelyhez az ügyvédje, Victor Stinfale csábította el. Azért bárhol megjelenik, feltűnést kelt.

2017-ben jött el az újabb lehetősége Maradonának, de az Egyesült Arab Emírségekben, a másodosztályban is megbukott. Az al-Fudzsaira azután menesztette a legendát, nem tudta csapatával kiharcolni az automatikus feljutást. Mindössze 11 hónapig bírta. Pedig 22 mérkőzésen 11 győzelem mellett 11 döntetlent könyveltek el, de hiába azonban a veretlenül megvívott szezon, a bronzérem nem volt elég az üdvösséghez.

Ám ennyi idő is elég volt neki, hogy az egyik nyilatkozata alkalmával feltűnést keltsen. Puszikat küldött, majd jót nevetett.

Diego Maradonát július 16-án nevezték ki a fehérorosz Dinamo Breszt elnökévé, ahol

három évre írt alá, és úgy mutatták be, mint egy tábornokot. Az argentin legenda ezt követően néhány napot eltöltött új munkahelyén, de július 22-én közölte, két hétre szabadságra megy.

Diego Maradonát rendhagyó módon mutatták be a Dinamo Bresztnél Forrás: AFP/Sergei Gapon

Azóta már tudjuk, hogy ez a munka sem tartott sokáig. Pedig akkora drágaköves gyűrűt kapott, amit nem túl gyakran látni. A Bresztnél pedig várták vissza, meglepőnek nevezték Maradona viselkedését. Viszont így is a klub tiszteletbeli elnöke maradt.

Ugyanis nagy meglepetésre a visszatérés helyett a mexikói másodosztályba szerződött, és a Dorados de Culiacán edzője lett. Ott 38 meccsen ült a kispadon, viszont már a kettes pontátlagot sem érte el meccsenként (1,82). A másodosztályú csapatot egészen a rájátszásig vezette, amelyben viszont vesztesként került ki a párharcából, így nem jutott fel az első osztályba. Végül egészségügyi problémákra hivatkozva távozott.

A Doradosnál is imádták Forrás: AFP/Guillermo Arias

Viszont előtte a mexikói csapatnál is többször alkotott.

Az egyik győztes meccs után megkérdezték tőle, mit gondol a mexikói fociról, de nem igazán tudta összeszedni a gondolatait.

Nem sokkal később megütött egy fotóst, miután a Dorados nem jutott fel az első osztályba.

A Mineros de Zacatecas elleni meccsen a mérkőzés hajrájában a kispadról próbált meg telefonálni, nem sok sikerrel.

És el is értünk a jelenhez, ugyanis napjainkban az argentin élvonalbeli Club Gimnasia La Plata trénereként dolgozik Maradona, nem túlzás azt állítani, hogy nagy meglepetésre. De már a jelenlegi állomáshelyén is többször felhívta magára a figyelmet.

Két és fél hónap után ugyanis lemondott, majd két nappal később bejelentette, hogy mégis marad.

Maradona élete a Gimnasia csapatánál sem könnyű. De legalább még megvan a Dinamo Bresztnél kapott gyűrűje, illetve elmaradhatatlan kellék a Che Guevarás sapka Forrás: AFP/Alejandro Pagni

Az eredményeket elnézve, lehet, jobban járt volna a klub, ha mégis távozik. Az eddigi 11 mérkőzősén mindössze négyszer tudott nyerni, hat vereség és egy döntetlen mellett. Az első sikerét például nem mindennapi tánccal ünnepelte.

Az egyik meccsen a csapata kihagyott helyzeténél el is esett.

Ha az eredményeiért nem is, de a múltja miatt így is imádják a klubnál, mondhatni, hogy királyként kezelik. A korábbi legendás játékos

ugyanis személyre szabott trónt kap minden egyes hazai mérkőzésre, így irányíthatja csapatát a továbbiakban.

A klub címere és Maradona nevének kezdőbetűi találhatók a trónon. Amelyet már használt, azt elárverezik, de a klub boltjában is lehet kapni másolatokat.

Maradona tehát már trónt is kapott, de azt azért nem nehéz belátni, hogy nem elsősorban az edzői kvalitásai miatt.

Bár voltak jó meccsei a kispadon az eddigi edzői pályafutása során, szinte sehol sem tudott komoly eredményt felmutatni. Ennek ellenére úgy néz ki, a múltja miatt mindig kap egy újabb lehetőséget. Üzleti oldalról nézve nem is olyan rossz húzás a szerződtetése, mert bár folyamatosan balhék kísérik, a csapatára mindig odafigyel a világ. Mert ugye a negatív reklám is reklám. Jelenleg a Gimnasia La Plata ez a klub. Legalábbis egyelőre.