Közös bajnokság létrehozásán gondolkozik két európai focinagyhatalom

BELGASOCCER SOCCER FOOT FOOTBALL VOETBAL FIRST DIVISION D1 EERST
Standard's Razvan Marin and Ajax' Frenkie de Jong fight for the ball during a soccer game between Dutch club AFC Ajax and Belgian team Standard de Liege, Tuesday 14 August 2018 in Amsterdam, the Netherlands, the return leg of the third qualifying round of the UEFA Champions League. The first leg resulted in a 2-2 draw. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR
Vágólapra másolva!
Közös bajnokság kidolgozására készítettek tervet belga és holland futballklubok. Az elképzelések szerint 18 csapatos ligának köszönhetően ötszörösére nőnének a tévés bevételek a két országban. A tervnek ugyanakkor vannak ellenzői, köztük olyan csapatok is, amelyeket szívesen látnának az új bajnokságban.

A Kicker című német magazinban megjelent írás idézi Bart Verhaegét, a belga Club Brugge igazgatóját: "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a realitást. Ami azt mutatja, hogy előbb vagy utóbb biztosan létre fog jönni az európai szuperliga, és a szurkolók vasárnaponként majd Bayern München–Real Madrid meccseket nézhetnek."

Erre szeretne lépni a két ország bajnoksága, azaz a holland Eredivisie és a belga Jupiler Pro League, amelyek a tervek szerint egy 18 csapatos közös bajnokságba terelnék legjobb csapataikat. Tíz klubot a hollandok, nyolcat pedig a belgák delegálnának. Tizenegy lehetséges résztvevő (belga részről a Gent, a Club Brugge, a KRC Genk, az RSC Anderlecht és a Standard Liège, míg holland oldalról az Ajax, az AZ Alkmaar, az Utrecht, a Feyenoord, a PSV Eindhoven és a Vitesse) már meg is rendelt egy tanulmányt a Deloitte könyvvizsgáló cégtől, amelyik szerint az ötlet nem csupán kivitelezhető, de roppant nyereséges is lenne.

A két liga most nagyjából 80-80 millió eurót szed be közvetítési díjakból, míg az új közös bajnoksággal ez az összeg 400 millióra emelkedne,

amivel a hatodik legjobban fizető sorozat lenne az öt top liga mögött.

Ajax–Standard Liége meccs a 2018-19-es Bajnokok Ligája-kiírás selejtezőjében. Szombati esti bajnoki is lehet belőle. Forrás: BELGA/AFP/Virginie Lefour

A szezon végén a közös liga leggyengébben szereplő belga és holland csapata kiesne, helyükre pedig a két ország önálló pontvadászatának győztesei érkeznek.

A szép tervek és a nagy számok ellenére nem mindenki felhőtlenül boldog. A negyedik legnagyobb szurkolói bázissal rendelkező holland klubot, a Twentét meg sem hívták a tárgyalásokra, igaz, ők kezdettől fogva az ötet ellenzői között vannak, ahogy a Sparta Rotterdam, a Heracles és a Heerenveen is. A szurkolók sem igazán örülnek, mindkét országban a megnövekedett távolságokat, illetve költségeket emlegetik. "Sok a kérdés, kevés a válasz" – mondta Eddy Janssis, a belga szurkolók egyik hangadója.

A tervek egyelőre nem kerültek az UEFA elé, így nem ismert az európai szövetség álláspontja. Az biztos, hogy hasonló kezdeményezés egyelőre nincs a kontinensen, azaz úttörő lenne a belga-holland közös bajnokság, az ugyanakkor kérdés lenne, hogy milyen jogosítványokkal bírna – például milyen módon delegálhatna klubokat az európai kupákba.