Torkára tették a kést a legendás futballcsapatnak

Werder Bremen - SC Paderborn 07 Sports soccer Bundesliga Group ruminative disenchanted Disappointment Maximilian Eggestein (SV Werder Bremen) Niklas Moisander (SV Werder Bremen)
08 December 2019, Bremen: Soccer: Bundesliga, Werder Bremen - SC Paderborn 07, 14th matchday. Werders players (l-r) Maximilian Eggestein, Davy Klaassen and Niklas Moisander cross the court after the defeat. Photo: Carmen Jaspersen/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or the match in the form of sequence images and/or video-like photo sequences.
Vágólapra másolva!
A Bundesliga aktuális tabellájára pillantva rögtön szemet szúr az embernek, mennyire nehéz helyzetben van a bajnokság egyik legendás csapata, a Werder Bremen. Amely - ezt azért nehéz elhinni - az idény végén simán kieshet. De az önáltatás itt már kevés. A Hamburg hívei is azt gondolták, hogy csapatukkal soha nem történhet meg az, ami megesett. 

14 év Otto Rehhagel és pont ugyanennyi Thomas Schaaf irányításával.

1992-ben KEK-győzelem, 2004-ben pedig Lisztes Krisztián főszereplésével Bundesliga bajnoki cím.

A német focit felületesen ismerők számára ez a Werder Bremen. Akik kicsit jobban követik a Bundesligát, azok sorolják a klub legendáit a '74-ben világbajnok Höttgestől Oli Recken, Eiltsen, Bodén, Allofson , a '90-es VB-n aranyat nyerő (és azért igen sokat tevő) Völleren és Riedle-n át Baslerig, Micoudig, Ailtonig, Kloseig, Diegoig, Pizarroig. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a Bundesliga 1963 óta íródó történelme során a Werder játszotta a legtöbb elsőosztályú mérkőzést. Ugyanis csak a 1980-81-es szezont töltötte a másodosztályban. Azonban jelen állás szerint nem lenne túl nagy meglepetés, ha a következő évben ismét ott találná magát.

Az elmúlt évtizedekben gyakran izgalmas, látványos, vonzó játékot produkáló gárda évek óta sótlan, unalmas. Nem szoktak kiesési gondjai lenni, ám mostanában, amikor egy-egy bajnokság után az ember összegzést készít,

az utolsók között jut eszébe a Bremen.

Ettől persze még nem kell kiesnie, de emiatt manapság nem lehet könnyű szurkolni neki. Ennek ellenére a Weser-stadion nem kong az ürességtől, tavaly a hazai mérkőzéseket átlagosan 40377 néző tekintette meg. Igaz, ez Bundesliga specialitás, nem tud olyan rosszul játszani egy csapat, hogy ne legyenek a meccsei teltházasak, vagy közel azok.

Vannak unalmasabb csapatok is a Bremennél, és vannak rosszabb játékosállományúak is. Ez utóbbi lehet a zöld-fehérek esélye idén. A bajnokság előtt úgy tűnt, legalább hét csapat retteghet a kieséstől. És közülük csak a Freiburg produkált olyan őszt, hogy talán nem kell félnie.

A Paderborn-Düsseldorf-Augsburg-Mainz-négyest minden erőlködés nélkül megelőzheti a Bremen.

És annak ellenére, hogy a Köln az edzőcsere után elkapott egy jó szériát, az Union Berlin pedig fanatikus szurkolóival a háta mögött erőn felül teljesít még ők sem utolérhetetlenek számára. Vagyis ha ideális esetben megelőzi ezt a hat csapatot, akkor a 12. helyen végez. Erre mondhatja az optimista ember, hogy ez a középmezőny alja, menjen minden kritikus szurkoló a véleményével máshova.

Ez így elmondva nagyon egyszerű. Ám a pályára tett produkció néha ellentmond a laboratóriumban eltervezett dolgoknak. Főleg a brémai eredményesség fájó drukkereinek. Kilenc hazai találkozójából egyet nyert meg, hatot elveszített.

Ráadásul kiesőjelöltek vitték el tőle a pontokat.

Otthon kapott ki a Düsseldorftól, a Mainztól, a Paderborntól. Döntetlent játszott a Herthával és a Freiburggal. Az évtizedeken át megcsodált támadójátéka komplett csőd a megszokott környezetben. Kilenc Weser-parti partiján összesen nyolc gólt rúgott. A kevésbé kreatív csapatokat, amelyek beássák magukat a kapujuk elé, nem tudja térdre kényszeríteni. Ezen eredmények ismeretében miben bízhat?

Vicces, de abban, hogy csak minden második meccsén kell otthon játszania.

Ugyanis idegenben tűrhető a teljesítménye. Ez részben érthető, hiszen esetenként ott ő tolja be a csapatbuszt a kapuja elé. A komolyabb gárdák otthonából elhozott pontok téren elég jól áll. Nyert Wolfsburgban, ikszelt Dortmundban és Leverkusenben. Csak három csapat szerzett nála több gólt idegenben.

Mostanában nincs sok örömre okuk a Werder-szurkolóknak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carmen Jaspersen

És a tavaszra gólszerzés terén erősödött, hisz megszerezte a Hertha-tól Davie Selket. Osakoval, Rashicával, esetleg Sargent-tal garanciája lehet a bentmaradásnak. Ha a Német Kupában kedden szerzett sérülése nem tartja őt hosszú ideig távol a mérkőzésektől. A négy említett támadó mögött sem másodosztályú focisták kerülhetnek a csapatba, elég Klaassen, Sahin, Bittencourt vagy Maximilian Eggestein nevét említeni. És ha minden kötél szakad még a pályán is tud segíteni, de mentálisan egészen biztosan az idén már 42 éves Claudio Pizarro. Ő el is mondta a napokban a véleményét a kialakult helyzetről:

A Werder bentmaradása csak a Werderen múlik. Mert ha olyan okosan tud játszani a folytatásban is, ahogy a Német Kupában játszott kedden a Dortmund ellen, akkor nem lehet baja.

A Dortmund 3-2-es vereséggel távozott a Weser-stadionból és kiesett.

Szellemesen és gyorsan építkezett, agresszíven letámadott az ellenfél térfelén, majd előnye birtokában jött az okos bunkertaktika. De mint már szóba került: más esélyesként játszani és más esélytelenül. Továbbá más a kupa és más a bajnokság.

Mondhatjuk, hogy a hétvégén a bentmaradás szempontjából sorsdöntő mérkőzés vár a csapatra az újonc Union Berlin ellen. De számára jelenleg minden mérkőzés sorsdöntő. És hiába fogadja a szereplési csúcstartó a legkevesebb meccsel rendelkező Bundesliga-gárdát, ez a találkozó jelenleg háromesélyes.

A Bremen a Bundesliga legendája, a négy bajnoki címével, 1886 elsőosztályú meccsével, 3157 rúgott góljával, a 2841 pontjával.

Ilyen múlttal nem lehet kiesni. Igen ám, de valami ilyesmiben reménykedtek a Hamburg szurkolói is, amikor csapatuk egyre lejjebb és lejjebb csúszott. És már második éve a másodosztályban szerepel. És olyan nagy múltú csapatok szenvednek jelenleg alsóbb osztályokban, mint a Stuttgart, a Nürnberg, a Kaiserslautern, a Hannover, az 1860 München és a sor hosszan folytatható. A kérdés most már csak az, hogy a Bremennek a zárófordulóban vívandó 1900. Bundeliga1-es meccsét még idén követi-e az 1901.?