Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott március 26-án, Szófiában lép pályára a Nemzetek Ligája rájátszásában, ami egyben a 2020-as Európa-bajnokság pótselejtezője is lesz. Ha a mieink legyőzik a bolgárokat, a Puskás Arénában harcolhatják ki az Eb-részvételt az izlandi vagy a román válogatott ellen. Marco Rossi szövetségi kapitánynak rengeteg problémával kell szembenéznie a szófiai túra előtt, de megnéztük azt is, hogy a bolgárok hogy állnak szűk két hónappal a meccs előtt.

Tavaly november 22-én eldőlt, hogy a magyar csapat a bolgár együttessel játszik a Nemzetek Ligája rájátszásának első körében. Sokan úgy gondolták, hogy a lehető legkönnyebb ellenfelet kaptuk, de azért mi, magyarok ne essünk abba a hibába, mint 2015-ben a norvégok, akik álomsorolást kiáltottak, amikor megkaptak minket az Eb-pótselejtezőn, aztán oda-vissza el lettek verve, mi meg mehettünk az Európa-bajnokságra, és elkápráztattunk mindenkit.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

Marco Rossi óvatosan fogalmazott a sorsolás után, hiszen néhány nappal korábban csapata sima vereséget szenvedett Cardiffban.

„Nem is kérdés,

Ez mindenféleképpen még több motivációt kell, hogy adjon" – mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, akinek a walesi meccs előtt rengeteg gondja volt, és a jelek szerint ez a bolgárok elleni sorsdöntő találkozó előtt sem lesz másképp.

Vezérek nélkül Szófiában?

A szövetségi kapitány a walesi meccs előtt azt mondta, vészhelyzet van a védelemben. Cardiffban sérülés miatt nem léphetett pályára Willi Orbán és Kádár Tamás sem, míg Korhut Mihályt eltiltották. Utóbbi újra bevethető lesz, azonban Orbánnak tavaly év végén meg kellett műteni a térdét, így április előtt semmiképpen nem léphet pályára.

Willi Orbán a magyar válogatott védelmének vezére Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kádár Tamás esete pedig kész tanulmány.

A Dinamo Kijev védője október közepén izomsérülést szenvedett, és azt mondta Marco Rossinak, hogy jelezni fogja, amikor meggyógyult. Ez nem történt meg, viszont november 10-én már leült a kispadra csapata Sahtar Donyeck elleni bajnoki mérkőzésén. A cardiffi meccs előtt Rossi finoman utalt rá, hogy Kádár átverte őt, így könnyen lehet, hogy alapból sem kapott volna meghívót a szófiai meccsre. Ráadásul Kádárt a héten kitették a Dinamo Kijev felnőtt csapatából, márpedig Rossi korábban hangsúlyozta, hogy csak az játszhat a válogatottban, aki rendszeresen pályára lép a klubcsapatában.

És ha ez nem lenne elég, a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs jövője is veszélybe került. A 33 éves szélsőt egyik napról a másikra, teljesen váratlanul lapátra tette az arab emírségekbeli klubja.

Az al-Ittihad Kalba hivatalos Instagram-oldalán közölte, hogy nem tart igényt Dzsudzsákra, majd a közösségi oldalon elérhető keretlistáról is eltüntették a nevét.

Marco Rossit 2018 nyarán nevezték ki a válogatott élére, és a székfoglalójában leszögezte, hogy csak olyan játékosokat hív meg a válogatottba, akik rendszeresen játszanak a klubcsapatukban. Az olasz mester tartotta a szavát, az éppen klub nélkül tengődő Dzsudzsáknak nem postázott meghívót. Azóta viszont már kiderült, hol folytathatja Dzsudzsák.

Dzsudzsák Balázsnak ismét egy sorsdöntő meccs előtt kellett csapatot keresnie Fotó: Marton Szilvia - Origo

Balhéhegyek Bulgáriában

Talán a világranglista 59. helyén álló bolgárok szolgáltatták az Eb-selejtezősorozat legnagyobb csalódását. Bár Anglia toronymagasan a legesélyesebb volt az A-csoportban, a második, még kijutást érő helyre nagyjából hasonló erősségű gárdákkal – Csehország, Koszovó és Montenegró – kellett harcba szállnia Kraszimir Balakov csapatának. Ehhez képest egy győzelemmel – azt is az utolsó fordulóban, a már kijutó, így számukra tét nélküli meccsen, a csehek ellen –, valamint három döntetlennel és négy vereséggel negyedikek lettek, csak Montenegrót előzték meg.

Az angolok többször is le akartak vonulni a pályáról a bolgárok elleni meccsen Forrás: AFP/Stringer

Ráadásul a rasszista bolgár szurkolók miatt botrányok is kötődtek a találkozókhoz, amelyek közül a hazai, angolok elleni meccs kiemelkedik. A rengeteg rasszista bekiabálás miatt többször állt a játék, sokszor úgy tűnt, félbe is szakad a találkozó. Végül lejátszották, Anglia 6-0-ra nyert, Balakov pedig lemondott.

BL-menő szövetségi kapitány

Balakov lemondása után Georgi Dermendzijev vette át a bolgár válogatottat, amely az első meccsén egygólos vereséget szenvedett Paraguaytól, majd jött a csehek elleni győzelem az utolsó Eb-selejtezőn. Igaz, annak a találkozónak már egyik csapat számára sem volt tétje, így messzemenő következtetéseket nem lehet levonni belőle.

A 65 éves szövetségi kapitány edzői múltja nem túl hosszú. 2010 nyarán kapta első vezetőedzői feladatát a Sliven OFK csapatánál. Ezt követően 2011 és 2014 között Bulgária leghíresebb csapatánál, a Ludogorecnél volt segédedző. 2014 nyarán kapta meg a stafétabot, és rögtön bajnoki címre vezette a csapatot. Ő lett az első bolgár edző, aki meccset tudott nyerni a Bajnokok Ligája főtábláján. Májusban, a szezon végén lemondott, de novemberben visszaédesgették a klubvezetők, mert a helyére érkező portugál Bruno Ribeiro nem tudta megváltani a világot, és az ő helyére érkező Eduard Eranoszjannal sem lett jobb a csapat. Dermendzijev visszatért, és sorozatban nyert még két bajnoki címet.

Georgi Dermendzijev még csak két meccsen irányította a bolgár csapatot Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A 2016/17-es szezonban a Ludogorec végigmenetelt a BL-selejtezőben, majd a playoffban kiejtette a cseh Viktoria Plzen csapatát, így a Ludogorec lett az első bolgár csapat, amely kétszer is bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, mind a kétszer Dermendzijevvel.

Bolgár kulcsemberek

Az Eb-selejtezősorozatot a Levszki Szófia kapusa, a 31 éves Nikolaj Mihajlov kezdte, de négy nyeretlen meccs után elvesztette az edző bizalmát. A helyét a Ludogorec kapusa, Plamen Ilijev vette át, de nem kapott hálás feladatot, ugyanis két meccsen tíz gólt kapott az angoloktól. Igaz, a Montenegró elleni meccset nullára hozta.

A védelem jobb oldalán Sztrahil Popov helye megingathatatlan. A 29 éves játékos hat selejtezőt is végigjátszott, csak októberben nem lépett pályára sérülés miatt az angolok és a montenegróiak ellen. A 24-szeres válogatott védő az elmúlt négy évben a török első osztályú Kasimpasa játékosa volt, januárban azonban a másodosztályba, a Hataysporba igazolt. Az őszi szezonban 17 bajnoki meccsen 3 gólpasszt adott.

Vaszil Bozsikov a Slovan Bratislava csapatkapitánya Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A védelem tengelyében a 31 éves Vaszil Bozsikov hat meccsen kezdett az Eb-selejtezősorozatban. A csehek elleni egyetlen megnyert meccset az ő fejesgólja döntötte el, de a koszovóiak elleni is betalált, ezzel a bolgár csapat házi gólkirálya lett. A Slovan Bratislava csapatkapitánya a klubjában is alapembernek számít. Az őszi szezonban 12 bajnoki mérkőzést játszott végig, az Európa-ligában pedig ötször játszott kilencven percet. Egyértelműen a bolgár védelem vezére.

A bolgár válogatott legnagyobb sztárja talán a 90-szeres válogatott Ivelin Popov.

A 32 éves irányító az utóbbi nyolc évet Oroszországban töltötte légiósként. Megfordult a Szpartak Moszkvában és a Rubin Kazany együttesében, 2019 januárjában pedig a Rosztovba igazolt.

A képességeiről mindent elmond, hogy az új klubjában fél év után megkapta a csapatkapitányi karszalagot, ami bizonyítja, hogy igazi vezér a pályán és azon kívül is. Mind a nyolc Eb-selejtezőn kezdőként lépett pályára, egy gólt lőtt, és egy gólpasszt adott a sorozatban.

Ivelin Popov a bolgár válogatott karmestere Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Akire leginkább érdemes odafigyelni, az Kiril Deszpodov. A 23 éves szélső papíron a Cagliari játékosa, de az idei szezont kölcsönben Ausztriában, a Sturm Graz csapatánál tölti. Az őszi szezonban 13 bajnoki mérkőzésen 7 gólt lőtt, és 7 gólpasszt adott. A 11-szeres válogatott játékos piaci értéke 4 millió euró, ezzel a bolgár csapat legértékesebb játékosa. Deszpodov rendkívül gyors, veszélyesek a szabadrúgásai, és remekül érkezik a második hullámban.

A támadósorban a veterán Marcelinhótól várják a gólokat. A brazil futballista 2011-ben a Red Bull Bragantino csapatától igazolt a Ludogorechez, amellyel hét bajnoki címet nyert Bulgáriában. A 34 éves játékos – aki háromszor a brazil U20-es válogatottban is pályára lépett – az idei szezonban nem tündököl. A bolgár bajnokságban csak 573 percet játszott, és kilenc meccsen egy gólt lőtt. A bolgár válogatottban 2016-ban hét meccset játszott, majd három évre elfelejtették. Az Eb selejtezősorozatában az angolok elleni botrányos meccsen tért vissza a nemzeti csapatba. Ezt követően további három találkozón lépett pályára, úgy tűnik, komolyan számol vele az új kapitány.

A honosított Wanderson is új fiú a bolgár válogatottban Forrás: AFP/Ian Kington

Wanderson Cristaldo Farias 2014 nyarán a brazil Portuguesa csapatától igazolt a Ludogorechez, amellyel négy bajnoki címet nyert. A 32 éves balszélső az idei szezonban 25 meccsen 3 gólt lőtt, és 7 gólpasszt adott. A Ferencváros ellen kétszer is pályára lépett az Európa-ligában. A bolgár válogatottban 2019 szeptemberében mutatkozott be az angolok elleni botrányos Eb-selejtezőn. Azóta minden tétmeccsen kezdőként lépett pályára, de gólt még nem tudott lőni.

Nincs mitől félni

A bolgár csapat gerincét az Európa-ligában szereplő Ludogorec adja. A razgradi csapat azzal, hogy továbbjutott az EL-csoportjából, bebizonyította, hogy komolyan kell venni. Azonban a Fradi a BL-selejtezőben kétszer is legyőzte a bolgár csapatot, ami egyrészt a magyar csapat bravúrja, másrészt pedig mutatja, hogy jó taktikával, fegyelmezett játékkal ma már bárkit le lehet győzni, akár válogatott szinten is.

Erről Marco Rossi is tudna mesélni, hiszen nem volt olyan régen a horvátok vagy a walesiek elleni budapesti csoda.

Csak egy picit tekintsünk előre

Régi mondás, hogy mindig csak a következő meccsel szabad foglalkozni, márpedig a bolgároknál előrébb most fölösleges tekinteni. Azonban ha összejönne a szófiai győzelem, akkor az Izland–Románia találkozó győztes jönne az új Puskás Arénába egy sorsdöntő mérkőzésre, ahol már bármi megtörténhet.

A románokat legutóbb 1981 májusában tudtuk legyőzni egy vb-selejtezőn, úgyhogy 11 nyeretlen meccs után itt lenne az ideje egy újabb sikernek.

Ami az izlandiakat illeti: a magyar válogatott a legutóbbi hat meccsén veretlen maradt a skandináv csapat ellen. A világranglista 39. helyén álló csapat a selejtezőcsoportjában a franciákkal és a törökökkel harcolt az első és második helyért. Bár Didier Deschamps vb-győztes csapatától oda-vissza kikapott, Törökország ellen 4 pontot szerzett.
A meglepő albániai, 4–2-es vereség azonban rendkívül sokba került, és csak harmadik lett Erik Hamrén alakulata.

Felejthetetlen emlék az Izlandi elleni Eb-meccs Fotó: Polyák Attila/Origo

Az igazat megvallva, mindegy, melyik csapat lenne az ellenfél, mert mindkettőről vannak egészen friss, szép emlékek. Ki ne emlékezne Dzsudzsák Balázs Bukarestben lőtt káprázatos szabadrúgásgóljára, és arra, ahogy utána Dárdai Pál nyakába vetette magát. Vagy a 2016-os Eb-n Nikolics középre lőtt labdájára Izland ellen, amely után gól született, a magyar csapat pedig bebiztosította a továbbjutását a csoportból.

Ezek az emlékek erőt adhatnak a magyar csapat játékosainak Szófiában, mert néhányuknak ez lesz az utolsó lehetősége, hogy Európa-bajnokságon szerepeljen, ráadásul hazai környezetben, a csodálatos Puskás Arénában.