Vágólapra másolva!
A Premier League 1992-es elindulása óta hat csapat nyert bajnoki címet, azonban legendásnak nevezett együttes kettő volt ebben az időszakban: a Sir Alex Ferguson vezette Manchester United, amely triplázni tudott 1999-ben és Arséne Wenger Arsenalja, amely 2004-ben veretlenül nyerte meg a bajnokságot – utóbbi bravúrt azóta sem tudta megismételni egyik csapat sem. Viszont könnyen lehet, hogy az észak-londoniak rekordját hamarosan elhomályosítja a Liverpool, amely 22 pontos előnnyel, veretlenül vezeti a Premier League-et, és sorra dönti a rekordokat. Ha ez így lesz, Jürgen Klopp együttese lehet az angol bajnokság harmadik legendás csapata.

A 2003/04-es szezonban az Arsenal veretlenül (26 győzelem, 12 döntetlen) nyerte meg a bajnokságot, innen jött a csapatra ragasztott Legyőzhetetlenek (The Invincibles) jelző.

Az Arsenalé a Premier League történetének egyetlen veretlen csapata Forrás: AFP/Jim Watson

A 2000-es évek második felében új világ köszöntött be a Premier League-ben. A dúsgazdag orosz milliárdos, Roman Abramovics lett a Chelsea tulajdonosa, míg a Manchester City élére az a Manszur sejk került, aki farzsebből ki tudná fizetni akár Lionel Messi kivásárlási árát is, így megváltoztak az erőviszonyok. 2006 nyarán átadták az Arsenal új otthonát, a 60 355 férőhelyes Emirates Stadiont, amely a manchesteri Old Trafford után a második legnagyobb létesítmény a Premier League-ben. A 390 millió fontból épült stadionra azonban komoly hitelt vettek fel, amelynek a törlesztését éveken keresztül nyögték, így az akkori kiadások nem engedtek Wengernek olyan igazolásokat, mint amilyenekre a legnagyobb kluboknak lehetőségük volt.

Ennek az lett a következménye, hogy az Arsenal lassan kikerült a bajnokesélyes csapatok köréből, mára pedig odáig jutott, hogy már a legjobb négybe kerülésért is öldöklő küzdelmet kell vívnia.

Az észak-londoni klubnak az utóbbi években voltak ugyan részsikerei – mint a 2014-es, a 2015-ös vagy a 2017-es FA-kupa győzelem –, de ezek korántsem mérhetők egy bajnoki címhez vagy egy Bajnokok Ligája-győzelemhez.

Az Arsenal jelenleg a 10. helyen áll a Premier League-ben, 10 pont választja el a BL-szereplést érő negyedik helytől, míg a kiesést jelentő 18. helytől csak 7 pontra van. Az észak-londoni csapat idei teljesítményéről mindent elmond, hogy csak az utolsó Norwich és az utolsó előtti Watford nyert kevesebb meccset a bajnokságban.

Az Arsenal 25 bajnoki meccsből csak 6-ot tudott megnyerni az idei szezonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az Arsenal-szurkolók ezekben az ínséges időkben azzal vigasztalják magukat, hogy ugyan nincs esélyük a bajnoki címre, de az övék az egyetlen csapat a Premier League történetében, amely veretlenül nyert bajnokságot. Márpedig ezt senki nem veheti el tőlük. Így volt ez egészen 2019-ig, most azonban úgy tűnik, a Liverpool menetelése elhomályosíthatja az Arsenal megdönthetetlennek hitt rekordját.

A Liverpool az előző szezonban 97 pontot gyűjtött a Premier League-ben, de Jürgen Klopp csapatának ez is csak a második helyre volt elég a szintén szenzációs idényt produkáló Manchester City mögött, amely 98 ponttal lett bajnok. A Mersey-parti csapat már az előző szezont is úgy hozta le, hogy csak egy meccset vesztett el a bajnokságban, 2019. január 3-án a Manchester City otthonában kapott ki 2-1-re – ez a vereség végül a Pool bajnoki címébe került.

A Liverpool tavaly megnyerte a BL-t, idén jöhet a Premier League Forrás: AFP/Oli Scarff

A manchesteri kudarc óta eltelt több mint egy év, Jürgen Klopp csapata azóta 42 meccset játszott a Premier League-ben, ebből 37-et megnyert, 5-ször pedig döntetlenre végzett. A Liverpool most ott tart, hogy 22 pont előnnyel vezeti a tabellát, és 30 év után újra bajnok lesz. Az angol foci szerelmeseit már korántsem a Pool bajnoki címe foglalkoztatja – az már rég zsebben van –, hanem az, hogy Klopp csapata meg tudja-e ismételni Wenger Arsenaljának veretlen szezonját.

Csak a Manchester Cityben bízhatnak az Arsenal-szurkolók

A Liverpool az idei szezonban két olyan rekordot is megdönthet, amelyet korábban az Arsenal tartott. A 2003/04-es bajnoki címmel az Ágyúsok 2003. május 7. és 2004. október 24. között 49 meccset játszottak le veretlenül a Premier League-ben. A nagy sorozatnak a Manchester United vetett véget egy botrányosan elcsalt mérkőzésen: Sir Alex Ferguson csapata megúszott két kiállítást, mellé pedig Wayne Rooney műesése után kapott egy kamutizenegyest is.

A 42 mérkőzés óta veretlen Liverpool 7 bajnoki meccsre van attól, hogy beállítsa az Arsenal veretlenségi csúcsát. Márpedig az ellenfeleket elnézve ez nem tűnik lehetetlen küldetésnek. A Liverpool februárban pályára lép az utolsó Norwich otthonában, az Anfielden fogadja a 18. West Ham Unitedot, majd a 19. helyen álló Watford vendége lesz. Március elején jön egy hazai meccs a szintén kiesés ellen küzdő, jelenleg a 16. helyen álló Bournemouth ellen, majd következik idegenben az Everton elleni városi derbi, egy Crystal Palace elleni hazai kötelező, végül április elején a Manchester City elleni rangadó az Etihad Stadionban.

A Manchester City elleni meccs azért is érdekes lehet, mert ha a Liverpool a következő hat mérkőzését megnyeri, akkor bajnokként érkezik majd az Manchester City stadionjába, és Pep Guardiola tanítványai fognak sorfalat állni Jürgen Klopp játékosainak.

Reálisan nézve a Manchester City az egyetlen csapat, amely belepiszkálhat a Liverpool veretlenségi sorozatába. Mivel a Liverpool bajnoki címe egyértelmű, könnyen lehet, hogy ha tavasszal beindul a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza, akkor a BL-címvédés reményében Klopp a bajnokságban elkezdi majd pihentetni a legjobb játékosait, így akár becsúszhat egy vereség is.

A Liverpool attól lett igazán nagy csapat, hogy mára már simán hozza a kötelező meccseket is Forrás: AFP/Paul Ellis

De ha a Liverpool megnyeri, vagy legalább döntetlenre hozza a következő hét meccset, beállítja az Arsenal 49 meccses veretlenségi sorozatát, és célba veheti a veretlen bajnoki címet. Ehhez az kellene, hogy áprilisban ne kapjon ki olyan kiesés ellen küzdő csapatoktól, mint az újonc Aston Villa, a Brighton vagy a Burnley.

Május elején rendezik az igazi presztízsrangadót, amikor a Liverpool az Emirates Stadionba látogat az Arsenalhoz.

A City mellett talán az Ágyúsoknak van a legnagyobb esélye megszorongatni a Vörösöket, de nem a játéktudás, csakis a presztízs miatt, hiszen meseszerű lenne, ha pont az a csapat tenne keresztbe a Pool veretlen bajnoki címének, amelyik egyedüli rekorderként végrehajtotta ezt a bravúrt még 2004-ben.

Azonban az Arsenal az elmúlt öt évben egyszer sem tudta legyőzni a Liverpoolt – akkor sem, amikor klasszisokkal jobb csapata volt, mint most – így arra van nagyobb esély, hogy Klopp csapata nem botlik meg Londonban, és megírja a saját történelmét.

A két csapat legutóbb emlékezetes 5-5-ös döntetlent játszott a Ligakupában Forrás: AFP/Paul Ellis

Ha így lesz, akkor felvetődik majd a kérdés, hogy melyik veretlen bajnokcsapat volt a jobb? A 2004-es Arsenal vagy a 2020-as Liverpool?

Henry a király, de a Liverpoolnak nincs párja

Wenger Arsenalja és Klopp Liverpoolja között van egy óriási hasonlóság:

mindkét csapat eszméletlen gyorsan megy át védekezésből támadásba.

A 2004-es Arsenal rengeteg olyan gólt lőtt, hogy a saját térfelén szerzett labdát, majd hat-hét másodperc alatt végigrohantak a pályán, és három-négy húzásból gólt lőttek. Klopp gegenpressingje mellett ez a védjegye a legyőzhetetlennek tűnő Liverpoolnak is.

A futballban mindig vannak új trendek, változó játékrendszerek, így szinte lehetetlen összehasonlítani két olyan csapatot, amely más-más korszakban alkotott nagyot, mi mégis megpróbálkozunk a lehetetlennel.

Ha a védelmet nézzük, akkor egyértelműen a Liverpool a jobb csapat, hiszen a hátsó alakzatban olyanok szerepelnek, mint a világ legjobb kapusának tartott Alisson Becker, az Aranylabda-szavazáson második helyen végző Virgil van Dijk, vagy az a Trent Alexander-Arnold, akinek jobbhátvédként már 10 gólpassza van a Premier League idei szezonjában, ezzel pedig több irányítót kenterbe ver.

Alisson leigazolásával szintet lépett a Liverpool Forrás: AFP/Oli Scarff

Persze az Arsenalnak is kiváló volt a hátsó alakzata, amit bizonyít, hogy csak 26 gólt kapott a veretlen szezonban. Jens Lehmann 15 meccset hozott le bekapott gól nélkül – Alisson most 9-nél jár –, míg Sol Campbell és Ashley Cole akkoriban a világ legjobbjának számított a saját posztján.

Ha a középpálya közepét nézzük, ott talán az Arsenal felé billen a mérleg, mert amíg a Liverpoolban olyan szorgos iparosok dolgoznak a centrumban, mint Jordan Henderson, Fabinho vagy Georginio Wijnaldum, addig az Arsenalnál két világbajnok legenda, Gilberto Silva és Patrick Vieira jelentette az áthatolhatatlan falat.

A szélsőjátékot nézve talán a legnehezebb a döntés, mert mindkét csapat hemzseg a klasszisoktól. Mivel az Arsenal 4-4-2-t játszott, a Liverpool pedig 4-3-3-at, így a szélsők szerepe is teljesen más, mert ők az Arsenalban inkább középpályásnak számítottak, míg a Liverpool játékrendszerében inkább támadóknak.

Az Arsenalban a jobblábas Robert Pires indult a balszélről, míg a Liverpoolban Sadio Mané tölt be hasonló szerepet.

A francia világbajnokot sorozatban háromszor választották be a Premier League álomcsapatába, 2002-ben az év játékosa címet is megkapta, így talán még Mané előtt van a rangsorban.

Robert Pires játékából áradt az elegancia Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az észak-londoni csapatban Freddie Ljungberg robotolt a jobbszélen, míg a liverpooliban Mohamed Szalah kergeti az őrületbe az ellenfeleket. A svéd játékos igazi klublegenda az Arsenalnál, de az egyiptomi támadó korunk egyik legfényesebb csillaga, így ezt az összevetést kétszeres gólkirályként neki kell nyernie, még ha teljesen más poszton is játszanak.

A csatárok összevetésében ki más lehetne a legnagyobb vesztes, mint Roberto Firmino. A szakértők szerint a brazil támadó a Liverpool csatársorának legfontosabb láncszeme, nem véletlenül ő töltötte a legtöbb időt a pályán az idei szezonban.

Firmino nélkül nem tündökölhetnének a Liverpool klasszisai Forrás: AFP/Paul Ellis

Firmino a bemozgásaival rengeteg területet nyit a két villámgyors embernek, Szalahnak és Manénak, ráadásul rendkívül önzetlen is, ezzel pedig akarva akaratlanul is kikerül a reflektorfényből.

Ha Firmino kicsit önzőbb lenne, és több gólt rúgna, sajnos akkor sem lehetne egy lapon említeni Dennis Bergkamppal vagy Thierry Henryval. A holland támadó játékintelligenciája Zinédine Zidane-éval vetekedett, amit bizonyít a rengeteg gólpassza, és az, hogy a mai napig a Newcastle-nek lőtt gólját tartják minden idők legszebbjének a Premier League-ben.

Henry pedig Henry, akit nem véletlenül becéznek Királynak. A francia támadó a Premier League történetének legjobb csatára, aki 375 meccsen 228 gólt lőtt, az egyéni díjainak felsorolásához pedig nincs elég karakter.

Arsenal-Liverpool XI: Alisson - Alexander-Arnold, Campbell, Van Dijk, Cole – Vieira, Gilberto Silva – Szalah, Bergkamp, Pires – Henry.

A vegyes álomcsapatba ugyan csak négy liverpooli játékos fért be, de ebben komoly szerepet játszik a nosztalgiafaktor, amit az Arsenal múltja képvisel.

Thierry Henry a gólkirálynak járó aranycipővel és az év játékosa díjjal 2004-ben Forrás: AFP/Odd Andersen

Ha a tényeket nézzük, kijelenthető, hogy a Liverpool jobb csapat, hiszen Jürgen Klopp négy évvel ezelőtti érkezése óta már játszott egy El- és egy BL-döntőt, tavaly megnyerte a Bajnokok Ligáját, idén pedig veretlenül lehet bajnok, és akár a címét is megvédheti a legrangosabb európai kupasorozatban.

Márpedig, ha összejön a Liverpool veretlen bajnoki címe, többé nem az Arsenal játékosai lesznek egyedül legyőzhetetlenek, így az utolsó dolog is odaveszne, amibe a londoni szurkolók a mai napig kapaszkodnak.