Nem kell üvölteni a bíróval, hogy tíz másodperc alatt kiállítson - videó

RB Leipzig - Borussia Mönchengladbach Sports soccer Bundesliga Red Bull Arena Group
01 February 2020, Saxony, Leipzig: Football: Bundesliga, RB Leipzig - Borussia Mönchengladbach, 20th matchday, in the Red Bull Arena. Referee Tobias Stieler gives Mönchengladbach's Alassane Plea (M) a yellow-red card, Leipzig's Christopher Nkunku (l) stands next to him. Photo: Robert Michael/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to exploit or have exploited in the stadium and/or from the game taken photographs in the form of sequence images and/or video-like photo series.
Vágólapra másolva!
A Bundesliga szombati, lipcsei rangadóján olyan jelenetet láthattunk, amely szokatlan. Egyáltalán nem példa nélküli, de ritkán fordul elő, hogy egy focista akkor, amikor nincs is játékban a labda, néhány másodperc alatt kiprovokál két sárga lapot, és az így kapott pirossal nagyon nehéz helyzetbe hozza társait.

A gladbachi Alassane Plea minősíthetetlen módon üvöltött a bíróval, ezért idő előtt be kellett fejeznie a mérkőzést. Ennek is köszönhető, hogy az addig sokkal jobban játszó csapata csak egy pontot tudott elvinni Gulácsi Péteréktől.

Hosszasan lehetne sorolni a komolyabb bajnokságokból is az ilyen gyorsan és feleslegesen begyűjtött két sárga lapok történetét.

A Bundesligában a leglátványosabbat kétségtelenül a Bayern München első külföldi csapatkapitánya, Mark van Bommel produkálta.

A forrófejű holland a 2007-2008-as szezonban 2008. február 24-én a Bayern-Hamburg (1-1) mérkőzésen úgy felháborodott egy rosszul megítélt bedobás miatt, hogy odaszólt Lutz Wagner játékvezetőnek.

Természetesen járt a sárga, amit ő gúnyosan megtapsolt, ám amint a békére vágyó bíró elfordult

a tapsból az a bizonyos könyökhajlatra ütéstől felfelé lendülő ököl lett, amit a hétköznapi beszéd „bemutatásnak" nevez.

Akkor még nem volt a bíróknak sem videójuk, sem adóvevőjük, így gyanítható, hogy Wagnernek hátul is van szeme, mert villámgyorsan megfordult és három másodperc után újabb sárga lap jött, és az ezzel járó piros is.

Ám a holtidőben kapott két sárga lap megdönthetetlen világcsúcsát nem van Bommel tartja ezzel a kétségtelenül látványos jelenettel, hanem egy magyar focista. És szintén a Bundesligában követte el maradandó tettét.

A 2012-2013-as szezon harmadik játéknapján 2012. szeptember 15-én került sor a Hannover-Bremen csatára, mely a két résztvevő földrajzi közelsége miatt mindig pikáns.

Huszti Szabolcs pályafutása egyik legjobb mérkőzését játszotta.

Nem véletlen, hogy a szakíróktól a kimagasló teljesítményért járó 1-es osztályzatot kapta. A többi pályára lépő játékos közül öten kaptak 2,5-est, a többiek rosszabbat. A magyar focista maximálisan megdolgozott ezért.

Már a hatodik percben vezetéshez juttatta a Hannovert, és nagy szerepe volt abban, hogy a tizedik percben már 2-0 állt az eredményjelzőn.

A Werder ugyan később egyenlített, de Huszti nem akart megelégedni az egy ponttal. Erőfeszítéseit eredmény koronázta:

az utolsó percben fantasztikus ollózós mozdulattal megszerezte a győztes gólt.

Nem csoda, hogy eufórikus állapotban ünnepelte a találatot. Mezét lekapva rohant a kapu mögött őt őrjöngve ünneplő táborhoz. Felemelő jelenet volt, ahogy egy csodamozdulattal győztes gólt szerző játékost éltetnek rajongói.

Senki nem gondolta, hogy nem ez lesz a mérkőzést záró képe. Arról ugyanis Deniz Aytekin játékvezető gondoskodott. Magához hívta a földöntúli boldogságban tobzódó magyar fiút és egy pillanat alatt visszarángatta a kegyetlen valóságba.

A rá jellemző álprecizitással részletesen elmagyarázta (talán még a paragrafusok számát is hozzátette), hogy a gólszerző előbb azért követett el sárga lapot érő vétséget, mert levette a mezét, majd azért, mert felmászott a kerítésre. És sajnálkozó tekintettel kétszer felmutatta neki a sárga lapot, majd a pirosat.

Markus Merk a tőle nagyságrendekkel sikeresebb és elismertebb elődje az eset után elmondta, hogy Aytekin a szabályoknak megfelelően járt el. Ám hozzátette, hogy az ilyen kettős büntetés nem alaptalanul bántja a szurkolók igazságérzetét. Huszti csapatának kapusa, Ron-Robert Zieler, aki két év múlva világbajnok lett a német válogatottal epésen megjegyezte, hogy

ilyen röhejes szabályról életében nem hallott, és lehetett volna a bíróban egy kis jóérzés.

Huszti Szabolcs még a Hannover játékosaként. A két sárga lapot és a kiállítást nem csak ő nem értette. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Steffen

Ha szigorúan a szabályokat tekintjük, az elmúlt évtized talán legellenszenvesebb német játékvezetőjének igaza volt.

Ám az is biztos, hogy aki ezeket a szabályokat megalkotta, az soha nem szerzett sorsdöntő gólt az utolsó pillanatban. Valószínűleg komoly mérkőzésen sem lépett pályára.

És persze egy focipályán való ítélkezésre szerződött embernek is lehetne annyi esze, hogy feleslegesen nem bünteti súlyosan azt, aki senkinek nem árt, csak gyermeki lelkesedéssel örül egy olyan tettnek, amilyet a legjobb focista sem sokszor produkál pályafutása során.