Elutazott az olimpiára, nem nyert, majd megbüntették kétszázmillióra

81973060 Horizontal
Rafinha (R) of Brazil appeals to the referee after receiving a red card before they were defeated by Argentina during the 2008 Beijing Olympic Games men's football semifinal match in Beijing on August 19, 2008. Argentina beat Brazil 3-0 to qualify for the final. AFP PHOTO / MARK RALSTON (Photo by MARK RALSTON / AFP)
Vágólapra másolva!
Váratlan vendég érkezett a hétvégi Bayern München-Schalke 04 Bundesliga bajnoki előtti utolsó edzésre a hazaiakhoz. A megszerzett bajnoki címeket tekintve a bajnokság történetének egyik legeredményesebb játékosa látogatta meg volt csapatát. Az időzítés sem lehetett véletlen, ugyanis a rekordbajnokot nyolc szezonon keresztül erősítő szélsőhátvéd akkor érkezett vendégségbe egykori társaihoz, amikor azok korábbi csapatával játszottak.

Tizenhárom évet töltött a Bundesligában. Ahol az egyik siker követte a másikat. És még mindig aktív. Ráadásul a brazil játékos nem akármilyen teljesítményt produkált tavaly.

Ugyanis nyár elején Bundesliga-bajnoki címet ünnepelt a Bayernnel, a télen pedig brazil bajnoki címet a Flamengóval.

Mivel ez utóbbival elhódította a Libertadores Kupát is, így bebocsátást nyert abba a kis létszámú társaságba, amelybe azok tartoznak, akik a legjobb dél-amerikai és európai klubcsapatnak járó trófeát is magasba emelhették pályafutásuk során. Rafinha ugyanis 2013-ban tagja volt a Bajnokok Ligáját nyerő Bayern Münchennek.

Rafinha a 2017-es Bayern-Schalke Német Kupa-mérkőzésen a Bayern mezében Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase

Van azonban egy olyan cím, melynek megszerzésére annyira vágyott, hogy az egész pályafutását kockáztatta miatta. Olimpiai bajnok akart lenni, bármi áron. 22 éves volt és három éve játszott a Bundesligában.

Már tinédzserként kulcsemberré vált a Schalkéban.

Ám ez nem jelentette azt, hogy ő diktálhatta a feltételeket. Viszont remek, megbízható teljesítményére sok helyen felfigyeltek. Nagyon úgy tűnt, hogy a 2009 nyaráig szóló szerződéséből a Liverpool kivásárolja, ám a 2008-09-es szezonra való felkészülést mégis Gelsenkirchenben kellett elkezdenie. Ő azonban úgy döntött, hogy a németországi munka helyett inkább elutazik a brazil válogatottal az augusztus 8-án kezdődő olimpiára, Pekingbe.

Rafinha és a belga Faris Haroun csatája a 2008-as pekingi olimpia bronzmérkőzésén Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Öntörvényű döntés volt egy forrófejű fiataltól, de jogilag zavaros kulisszák között hozta meg. Ugyanis az illetékesek sem nagyon tudták, hogy mi legyen azoknak a játékosoknak a sorsa, akik az olimpián akarnak szerepelni, miközben elindultak az európai bajnokságok.

A Barcelona Messi miatt a FIFA állásfoglalását kérte, hogy köteles-e elengedni egy klub ebben az esetben játékosát a válogatottba.

A FIFA azt válaszolta, hogy a 23 éven aluliakat kötelező elengedni. Nyilván ez az információ jutott el Rafinhához, aki nem beszélte túl a dolgot munkaadóival, hanem repült Brazíliába. Azt már nem hallotta (vagy nem akarta meghallani), hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság ezzel szemben úgy döntött, hogy mivel az olimpiai torna nem FIFA-rendezvény, a klubok nem kötelesek elengedni játékosaikat. Ennek ellenére a Milan, a Real, a Bayern és a Werder Bremen is elengedte egy-egy sztárját, így legálisan játszhatott a brazil válogatottban az ötkarikás játékokon Ronaldinho, Marcelo, Breno és Diego.

Rafinha reklamál, a brazil csapat meg vereséget szenved a 2008-as pekingi olimpia elődöntőjében az argentin csapattól Forrás: AFP/Mark Ralston

Ám a Schalke visszarendelte Rafinhát. Ő ennek ellenére mégsem a Ruhr-vidékre repült, hanem honfitársaival Pekingbe. Végigjátszotta az egész olimpiát. Közben elindult a Bundesliga. A második játéknapon a Bremen a Schalkét fogadta. Közben Rafinha és Diego egymás oldalán harcolt az olimpiai aranyért.

A harmadik fordulóra ért vissza munkaadójához a két játékos.

A becsületes Diego azonnal helyet kapott csapatában és rajongóit kiengesztelendő rögtön gólt is szerzett Mönchengladbachban. Rafinhának értelemszerűen nem ment ilyen simán a visszatérés. Hivatalosan 35 napot hiányzott igazolatlanul a munkahelyéről. Fred Rutten edző nyomására mégsem dobták Rafinha után a munkakönyvét, hanem ő is visszakerült a csapatba. A negyedik játéknapon a Bundesliga legnagyobb múltú rangadóján a vezeklő brazil gólt szerzett az ősellenség, a Borussia Dortmund otthonában. A szurkolók egy része azonnal megbocsátott neki, másik része tovább átkozta őt, a vezérkar pedig példátlanul súlyos döntést hozott. Olyan pénzösszegre büntette, ami egy Bundesliga-játékos fizetéséhez mérten sem mondható jelképesnek. Minden távol töltött napért huszonötezer eurót kellett fizetni. Ez 35 nappal számolva 875 ezer euró.

Ebből később egy picit engedett a főnökség, és végül 700 ezer eurót kellett fizetnie. Nagyjából abban a szezonban ingyen focizott.

Ráadásul a brazil válogatott nem tudta megnyerni az olimpiát, a Messi vezette Argentína kiütötte az elődöntőben.

Érdekes, hogy a német mércével szinte érthetetlen fegyelmezetlenség nem vetett véget a Rafinha-Schalke együttműködésnek. További egy évet töltött Gelsenkirchenben, majd egyéves genovai kitérő után visszatért a Bundesligába. A nagy rivális Bayernhez.

Itt hétszeres bajnok lett, a Bundesliga történelmében csak Ribery, Scholl, Kahn, Lahm, Schweinsteiger, Müller, Robben és Alaba nyert több bajnoki aranyat.

Érdekes, színes egyénisége volt a Bundesligának, de erős túlzás lenne korszakos zseninek nevezni. Az ő esetében igazán helytálló a „jókor volt jó helyen" megállapítás. Manapság már csak vakációzni jár Németországba, de mivel még csak 34 éves, és remek brazil csapatban játszik a trófeagyűjteményét még bőven gyarapíthatja.

Rafinha és a Bayern-szurkolók a 2020-as Bayern-Schalke meccs előtt Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

Sőt, akár még olimpiai bajnok is lehet, hisz van lehetőség 23 évnél idősebb játékos nevezésére is. Azzal lenne teljes a pályafutása. És talán nehezen magyarázható fiatalkori lépését követő súlyos büntetését is elfeledtetné vele.