A Schalke 04 szégyenfoltja örökre a Bayern Münchenen marad

Horizontal
Schalke's French midfielder Benjamin Stambouli and Bayern Munich's German forward Thomas Mueller vie for the ball during the German first division Bundesliga football match FC Schalke 04 FC Bayern Munich in Gelsenkirchen, western Germany on August 24, 2019. (Photo by UWE KRAFT / AFP) / RESTRICTIONS: DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
Szombaton este Bayern München-Schalke 04 összecsapást rendeznek a Bundesligában. Ez lesz a két együttes századik bajnoki összecsapása. Az esélyek egyértelműen a bajorok mellett szólnak. Mi most felidézzük azt a meccset is, amikor a gelsenkircheni csapat hét gólt vágott a Bayern otthonában.

A jelenben, a közelmúltban és a távoli múltban is a Schalke szurkolói és játékosai számára a szomszéd Borussia Dortmund mellett a távoli Bayern München az igazi ellenség. Az ő szemszögükből nézve igazuk van.

Az elmúlt 19 találkozójuk mérlege: 16 Bayern-győzelem, 3 döntetlen, 0 Schalke-diadal.

Utolsó hat meccsüket a Bayern nyerte. A gelsenkircheni csapat legutóbb 2011. március 2-án győzött ellene egy Német Kupa-elődöntőn. Akkor még Manuel Neuer védte a kapuját.

A Bayern elvitte tőlük Neuert, és azóta nem nyertek a királykékek. Nyáron pedig elviszi utódját, Nübelt is.

Ebben az összevetésben a Schalke mindig a szegény vidéki kisfiú, aki csak vesztes lehet a nagyvárosi életművész társaságában. Ennek tudatában nehéz elhinni, hogy amikor a bajor óriás futballra oktatta az egész világot, akkor pont a Schalke volt az, amely Németországban rendre megleckéztette őt. És nem is akármilyen módon.

Neuer itt még a Schalke kapuját védte a bajor támadásoktól. Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Matthias Schrader

Az első nagyot csattanó pofont akkor kente le a Schalke, amikor a Bayern deklaráltan Európa legjobb csapata volt.

Ugyanis 1974-ben a bajorok (a német csapatok közül először) megnyerték a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Egy nappal később pedig a Salátástálat is.

Hat játékosuk kulcsembere volt a nyáron a müncheni Olimpiai Stadionban világbajnoki címet szerző német válogatottnak. A Schalke pedig akkor próbálta összeszedni magát az 1971-es botránya után, mely miatt gyakorlatilag az egész csapatát eltiltották. 1973-ban ifi-játékosokkal éppen bent maradt, egy évvel később a hetedik helyen végzett.

Ráadásul Németország és Európa legjobb csapata az ominózus meccset megelőzően utoljára több mint négy évvel korábban kapott ki Münchenben.

Még a Spielort Stadionban nyert a Stuttgart 1970 márciusában. Majd a Bayern beköltözött az 1972-es olimpiára készült csodaarénába, és senkinek nem adott ott esélyt. Mindenki találgatta, vajon ki tudja először térdre kényszeríteni ott Beckenbauerékat. A romokban heverő Schalkéra senki nem gondolt. A királykék alakulat előtte kilencszer járt Bundesliga-meccsen Münchenben, és úgy kapott ki nyolcszor, hogy összesen rúgott 2 gólt, és kapott 32-t. Csak négyszer úszta meg 5 kapott gól alatt.

1974 szeptemberének végén (Oktoberfest idején!), a hatodik fordulóban szerényen odament, udvariasan körbenézett, majd történelmet írt a BEK-győztes otthonában.

Azon a szombat délutánon 73.000 néző előtt 2-0-ra nyert. Zsinórban 73 veretlen hazai bajnoki meccs után kapott ki a müncheni csapat.

Az Olimpiai Stadionban pedig először. Egy egészen hihetetlennek tűnő sorozatot szakított meg a Schalke egy olyan müncheni csapattal szemben, melyből csak Hansen és Breitner hiányzott a BEK-döntőben diadalmaskodók közül.

1976. október 9-én ismét történelmet írt a Schalke Münchenben.

Olyan eredményt ért el, amilyen manapság nehezen képzelhető el. Münchenben pedig teljesen kizárt. 7-0-ra nyert az Olimpiai Stadionban. Ez máig a Bayern München legnagyobb bajnoki veresége. És a dolgok jelenlegi állása szerint vélhetően örökre az is marad. A Bayern három pontra volt a listavezetőtől, és hárommal előzte meg vendégét. A Schalke a 9. helyen szégyenkezett, 50%-os teljesítménnyel és negatív gólkülönbséggel.

És a bajor óriás a legjobb csapatát szerepeltette. Még játszott Maier, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Uli Hoeness, Kapellmann, Gerd Müller, és már játszott Karl-Heinz Rummenigge.

Mégis ezen az európai színtéren lefékezhetetlen csapat mellett a Schalke úgy robogott el, ahogy egy német Intercity-Express szokott a kisállomások mellett.

Klaus Fischer egymaga négy góllal vette ki a részét abból a kivégzésből. Az ő neve kevés embernek mond valamit Magyarországon, pedig nem akárkiről van szó.

Ő a Bundesliga-történelemben a második legtöbb gólt szerző játékos.

Felesleges felsorolni, hogy kiknél szerzett legalább 100 gólnál többet. Elég csak annyit mondani, hogy egyetlen játékos szerzett tőle több gólt a Bundesligában: Gerd Müller.

Fischer óriási peche, hogy 1968 és 1988 között volt aktív, vagyis kortársa volt a vele egy poszton játszó Müllernek.

Így a 268 találata ellenére csak egyszer lehetett gólkirály, és a válogatottban is csak epizódszerepeket kaphatott. Az említett 1976-os találkozón viszont az ő vezetésével szedte atomjaira a Schalke a nagy Bayernt.

A Schalke legendája, Klaus Fischer. Forrás: Twitter

A Bayern egyébként nem sokáig maradt adósa a Schalkénak. A legközelebbi müncheni bajnokijuk során ő vágott egy hetest. Azóta sértett csapatként sokszor verte le a gelsenkircheni alakulaton azt a megalázó hét pofont.

Jelenleg a bajnoki mérlegük: 53 Bayern-győzelem, 28 döntetlen és csak 18 Schalke-diadal.

Ám a történelmet átírni a rekordbajnok sem tudja. Abban pedig örökre ott szerepel az említett két találkozó.

Szombaton este századszor találkozik a két csapat a Bundesligában.

Ezúttal is minden a Bayern mellett szól, de hiba lenne egyesélyesnek nevezni a csatát. Nemcsak azért mert a gelsenkircheni csapat csak három ponttal szerzett kevesebbet, mint a rekordbajnok, hanem mert titokban ő is reménykedik a Bajnokok Ligája-indulásban. És egyébként is: egyszer minden sorozat megszakad. Ezt már megtanulta a Bayern a Schalkétól a hetvenes években.