Vágólapra másolva!
Négy extra fordulóval, valamint létszámbővítéssel változtatna a Bajnokok Ligája jelenlegi lebonyolításán az Európai Labdarúgó Szövetség és az Európai Klubszövetség.

Nem telik el hónap anélkül, hogy ne hallanánk valamilyen, a labdarúgó Bajnokok Ligáját érintő reformtervről.

A legújabb szerint minimum négy extra meccsel, vagy egy teljes plusz csoportkörrel bővítenék a lebonyolítást, írja a The Times.

A lap szerint az Európai Klubszövetség (ECA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetősége előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a BL bővítéséről, legyen az meccsszám, vagy a csapatok létszámának növelése.

Az ECA eredetileg 10 mérkőzéssel toldotta volna meg a BL programját, de az UEFA négy mérkőzést tartalmazó ajánlatával is rendkívül elégedett. Arról egyelőre nincs konkrétum, hogy mikor és hogyan szúrnának közbe négy fordulót. Az viszont szinte biztos, hogy az egyébként is zsúfolt menetrenddel rendelkező angol csapatokat érintheti leginkább a változás.

A Liverpool pokoli 40 napon van túl a sűrű menetrend miatt Forrás: AFP/Oli Scarff

Az egyik következmény az lehet például, hogy a Ligakupában nem indulnának azok a csapatok, amelyek érdekeltek a BL-ben. Persze üzletileg ez vonzóbb lehet a PL „top6" klubjának, hiszen alsóbb osztályú csapatok helyett nívós nemzetközi ellenfeleket láthatnának vendégül, amelyekre természetesen több (és drágább) jegyet adnának el.

Kétféle forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek:

  • vagy a létszámot bővítik, méghozzá 8x6, vagy 6x6-os felosztásban a csoportkörben,
  • vagy beiktatnak egy második csoportkört, így miután kialakult a legjobb 8 mezőnye, nem a negyeddöntőkkel folytatódna a sorozat, hanem a két négyes csoport első két helyezettje jutna be az elődöntőbe.

A tervezetben állítólag az is szerepel, hogy a legjobb négy csapat automatikus résztvevője lenne a következő idénynek is, függetlenül bajnoki helyezésüktől.
A módosításokkal az UEFA és az ECA szeretné csírájában elfojtani a FIFA és a Real Madrid ötletét, amely szerint létrejönne egy Szuper Világliga a jövőben.

Amennyiben elfogadnák a reformot, úgy várhatóan 2024-től lépne életbe.