Vágólapra másolva!
Félidőben jár a spanyol labdarúgó-bajnokság. Már csak emiatt is érdemes megnézni, mi a helyzet a világ egyik legjobb ligájában január közepén. 18 éve nem látott drasztikus döntésre szánta el magát a Barcelona. Kérdés, Quique Setién lesz-e a megfelelő személy, hogy megindítson egy olyan változást, amivel nem maradnak le jó pár évre a fiatalokhoz jól nyúló Real Madrid csapatától. Az Atlético Madridnak nehéz dolga lesz, ha szeretné megtartani dobogós helyezését az év végén, de még a BL-indulás kiharcolása sem tűnik olyan könnyűnek, mint az elmúlt nyolc szezonban.

Emelkedő színvonal, szorosabb küzdelem

A La Liga 2018-19-es idénye a 2010-es évek legalacsonyabb színvonalú kiírását hozta. Ehhez kellett egy megújulás előtt álló Atlético Madrid, a valaha volt egyik legjobbját, Cristiano Ronaldót pótolni nem képes Real Madrid, valamint egy már korántsem a tiki-takával operáló Barcelona. A katalánok az előző szezonban már csak Lionel Messi zsenialitásának köszönhették újabb bajnoki címüket.

A nyáron mindkét madridi csapat alaposan belenyúlt a pénztárcájába.

Az Atlético megszerezte az egyik legügyesebbnek tartott Joao Félixet. Soha korábban nem adtak még ki 126 millió eurót egy olyan labdarúgóért, aki csak novemberben lett 20 éves. Diego Simeonénak teljesen át kellett alakítania a védelmét. A világ egyik legjobb kapusa, Jan Oblak maradt, viszont a hátvédsorból távozott Diego Godín, Juanfran, Filipe Luís és Lucas Hernández is. Helyükre érkezett Renan Lodi, Felipe, Mario Hermoso és Kieran Trippier.

Antoine Griezmann távozása után Álvaro Morata és Joao Félix lettek az Atlético Madrid gólfelelősei Forrás: NurPhoto/A. Ware/NurPhoto/A. Ware

A sikeres átmenetet Oblak mellett José Maria Giménez garantálta. Az uruguayi maradása garancia volt, hogy megmarad a Simeone-csapat védjegyének számító harcos védekezés. Ez így is lett. Az igazi gondot Antoine Griezmann Barcelonába távozása okozta az argentin edzőnek.

Griezmann távozásával idényenként minimum 15-20 gól esett ki a madridi csapatból.

A francia világbajnok távozását megelőlegezendő még egy éve télen szerződtették Álvaro Moratát, aki eddig ugyanúgy hét gólnál jár a szezonban, mint Griezmann a Barcában. A visszafogottabb teljesítményt eddig inkább a csodatininek kikiáltott Félix nyújtja, akit októberben és novemberben még sérülés is hátráltatott.

Bár a 19. fordulóra feljött a táblázat 3. helyére az Atlético, valahogy mégsem érezni rajta azt az átütő erőt, mint amit a 2013-14-es bajnokcsapaton lehetett.

Továbbmegyünk: egy megfáradt Atlético képét festi a csapat eddigi játéka. Márpedig átütő erő nélkül még a 3. hely is kérdéses egy olyan kiírásban, amiben a Sevilla, a Real Sociedad és a Valencia is nagyszerű futballal rukkolt elő eddig.

Valamiért hiányzott az átütő erő Diego Simeone csapatából az ősszel Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ami ennek a Simeone-csapatnak a legnagyobb erőssége, az kétségtelenül az ellenfelek hibáinak azonnali, könyörtelen megbüntetése. Jó példa erre a Spanyol Szuperkupa elődöntője, amit az utolsó tíz percben, két óriási védelmi hibának köszönhetően tudott megfordítani a madridi együttes.

Új éra régi vezetővel

Vajon tényleg Zinédine Zidane lesz az, aki sikeresen(!) levezényli a Cristiano Ronaldo és a köré épülő korszak utáni stílus- és generációváltást? Ezt a kérdést tették fel a Real Madrid drukkerei már 2019 tavaszán, kevesebb mint egy évvel az után, hogy a francia legenda leköszönt a kispadról. Julen Lopetegui és Santiago Solari sem tudták megcsinálni azt, amit Zidane-nak kéne.

Zidane eddig kétségtelenül jó úton jár.

Az eredmények, és a mutatott játék is ezt mondatják velünk. Rendben, a PSG-vel szemben még szeptemberben csúnyán alulmaradtak, amivel nehéz helyzetbe hozták magukat a Bajnokok Ligájában. Viszont a bajnokságban tíz meccse veretlenek, és féltávnál a Barcelonával holtversenyben az élen állnak.

A Spanyol Szuperkupa megnyerésével Zinédine Zidane megszerezte első trófeáját, mióta visszaült a Real Madrid kispadjára Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Zidane a fiatalokat eddig jól építi be a rutinos, három- és négyszeres BL-győztesek közé.

Fede Valverdéről mindenki ódákat zeng,

hogy mennyire uralja egyes mérkőzéseken a játékot, és egyben azoknak a gondolatait is feledteti, akik mindenáron Paul Pogbát szeretnék a csapatba. A 18 évesen és 301 naposan a BL-ben mesterhármast szerző Rodrygo játékát élmény nézni, ahogyan a fiatal brazil honfitársaiban, Vinícius Juniorban és Éder Militaóban is látjuk, miért vannak már ennyi idősen a Realban.

Akik eddig picit halványabbak, mint amire számítani lehetett tőlük, azok az új éra első galaktikusai, Eden Hazard és Luka Jovic.

A belga játékos beilleszkedését nyár közepi túlsúlya mellett sérülések is nehezítették.

- védte meg játékosait még október elején Zidane. Hazard novemberben végre életjeleket mutatott magáról - a Granadának gólt is lőtt, a PSG elleni "visszavágón" a mezőny legjobbja volt -, amikor újfent megsérült.

Eden Hazard beilleszkedését sérülések nehezítették az ősszel Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Jovicnak még nehezebben ment a beilleszkedés. A 22 éves szerb csatárnak az sem segített, hogy Karim Benzema élete formájában játszott 2019-ben. Jovic a most következő időszakban biztosan több lehetőséghez fog jutni, ugyanis a 12 találattal a spanyol góllövőlista 2. helyén álló francia sérülést szenvedett. A győztesen megvívott Spanyol Szuperkupa két mérkőzésén nem mozgott rosszul, így állítjuk, Jovicnak egyetlen dologra van szüksége most: időre.

Biztos, hogy mindenért az edző a hibás?

Idő. Ez az, amit Ernesto Valverde nem kapott meg tavaszra az FC Barcelona vezetőségétől. Az Athletic Bilbao kispadját 2017-ben a katalán sztárcsapat edzői pozíciójára cserélő szakembert hétfőn

annak ellenére menesztették, hogy 2018-ban és 2019-ben is megnyerte a bajnokságot, a most futó szezonban pedig a Reallal holtversenyben a táblázat első helyén áll.

Ernesto Valverde (balra) két megnyert spanyol bajnoki cím után is távozni kényszerült, helyét Quique Setién vette át a Barcelona kispadján Forrás: AFP, Origo

Hazai fronton tehát mondhatni sikerült tartania azt a szintet, amit elődei, Pep Guardiola, vagy Luis Enrique felállítottak az elmúlt másfél évtizedben. Nem úgy a mutatott játékban. Xavi és Iniesta távozásával a klasszikus tiki-taka megszűnt létezni. Azóta kis túlzással már csak Lionel Messiben és hű barátjában, Luis Suárezben bízhattak a szurkolók - azonban az idő ellenük dolgozik, ők sem lesznek már fiatalabbak. Mindketten 32 évesek, kérdés, meddig lesznek még ezen a szinten.

A Barcelona 2015 óta folyamatosan veszíti el identitását.

Akadémiájuk, a La Masia növendékei fokozatosan kezdtek visszaszorulni a megalomán törekvésekkel előrukkoló Josep María Bartomeu elnök hatalomra kerülése óta. Pedro, Bartra, Tello, Deulofeu, Munir helyett érkezett Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho és Paulinho, akik nem feltétlenül tudják, hogy a Barca miért „több mint egy klub" Katalóniában.

Egyedül Messi állhat a madridi trónfosztás útjába Forrás: AFP/Lluis Gene

Az már megint más kérdés, hogy mi van akkor, ha a hatszoros aranylabdás Lionel Messinek rossz napja van, és nem megy a játék. Lásd a legutóbbi két szezon már-már elbukhatatlannak hitt BL-párharcai. Ilyenkor kétségtelenül előjön az edző szerepe is, de ha olyan játékosokat kap, mint amilyen a tehetségét „elvideojátékozó" Dembélé, azzal nehéz mit kezdeni.

Mondanánk, hogy majd a Valverde helyére kinevezett Quique Setién megoldja, ez azonban korántsem lesz ilyen egyszerű.

Luis Suárez négy hónapra kidőlt,

így vele már nem számolhat a szezon nagy részében. A góllövőlistát 13 találattal vezető Messi szintjére legalább két, de inkább még több játékosnak fel kell nőnie, különben nagyon hamar lépéshátrányba kerülhetnek a Reallal szemben.

Suárez sérülése után Antoine Griezmannra óriási felelősség hárul Barcelonában Forrás: AFP/Fayez Nureldine

És itt jöhet el Antoine Griezmann ideje, aki meccsről meccsre egyre jobb játékot mutatott az ősszel, és decemberre csapata egyik erősségévé vált. Vagy

Ansu Fati, aki még Messinél is fiatalabban szerezte meg élete első góljait a La Ligában.

A bissau-guineai származású, de már spanyol állampolgárságú fiatal még 2019. augusztus 31-én, alig 16 évesen és 304 naposan az Osasuna ellen írta be magát a történelemkönyvekbe.

- mondta Setién a kinevezése utáni első sajtótájékoztatóján. Ő volt az utolsó, aki - még a Betisszel - saját pályáján le tudta győzni a Barcát 2018. november 11-én. A sevillai csapatot rendre három védős felállásban küldte pályára, csapata az egyik legszebb focit játszotta Spanyolországban.

A nagy hármason túl

Hiába esik át mindhárom gigász kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokon ebben a szezonban, továbbra is elképzelhetetlen, hogy ne közülük kerüljön ki a bajnok, sőt!

A 2019-20-as lehet zsinórban a nyolcadik szezon, amikor az Atlético, a Real és a Barca zár a dobogón.

Ezt reálisan maximum három csapat tudja megakadályozni.

Lopetegui Sevillája 19 forduló után ugyanannyi ponttal áll, mint az Atlético Madrid Forrás: AFP/Cristina Quicler

A 2018-ban négy hónap alatt a spanyol válogatottól, majd a Real Madridtól is elküldött Julen Lopetegui eddig a Sevillánál bizonyítja, hogy kiváló szakember. Unai Emery ténykedése óta nem láthattuk ennyire stabilnak az andalúzokat. Miután október közepén 4-0-ra kikaptak a Barcelona otthonában, 11 bajnokijukból mindössze egyet veszítettek el.

Az igazi áttörést a Valenciától várhattuk volna, ha a klub elnöke, Peter Lim nem rúgta volna ki a Barcelona ellen májusban megnyert kupadöntő dacára Marcelino García Toralt szeptemberben. A Turia-partiaknak így nehezen kezdődött a szezon. Az immáron Albert Celades által dirigált csapat folyamatosan fejlődött, aminek eredményeképp kiejtette az Ajaxot a BL-ben, és az Atalanta kihúzásával a sorsolás is kegyes volt hozzájuk.

Ferrán Torres személyében náluk játszik az egyik legtehetségesebb, Rodrigo Moreno személyében pedig az egyik leggólerősebb spanyol futballista.

Érdemes lesz tavasszal is figyelemmel kísérni őket.

Martin Ödegaard valósággal berobbant a La Ligába az ősszel Forrás: AFP/Ander Gillenea

Ugyanez igaz a Real Sociedadra is. A baszk csapat mindig is támadóbb szellemű volt, mint riválisa, az Athletic Bilbao. A két csapat közti különbség csak tovább nőtt ebben a szezonban. A már meglévő tehetségei (Mikel Oyarzabal, Adnan Januzaj, Mikel Merino) mellé megérkezett a Real kölcsönjátékosa, Martin Ödegaard, aki négy gólja mellett öt gólpasszal vétette magát észre az 5. helyen álló csapatban.

A 21 éves norvég kiváló párost alkothat majd Fede Valverdével a madridi középpályán

- a kérdés az, hogy Zidane már 2020 nyarán, vagy csak egy évvel később számolna vele.

Ha az ezer sebből vérző Barcelona nem tud tavasszal újítani, akkor Ödegaard nagy eséllyel egy bajnoki címvédő csapathoz érkezhetne Madrid fehér oldalára. Márpedig vétek lenne nem kihasználni a katalánok gyengeségét egy olyan rivális részéről, amelyik az elmúlt 11 szezonból 9-szer is alulmaradt ősi ellenfelével szemben. Sokak szerint most dől el, hogy Zidane mekkora edző is valójában.