Kirúgta a Barcelona Ernesto Valverdét, már meg is van az utódja

fbl Horizontal
Barcelona's Spanish coach Ernesto Valverde speaks to his players during the Spanish Super Cup semi final between Barcelona and Atletico Madrid on January 9, 2020, at the King Abdullah Sport City in the Saudi Arabian port city of Jeddah. - The winner will face Real Madrid in the final on January 12. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Ami hétfő délután még csak félhivatalos volt, az nem sokkal éjfél előtt hivatalossá vált: az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetősége kirúgta az együttes edzőjét, Ernesto Valverdét.

Az ESPN amerikai sportmédium barcelonai tudósítójára hivatkozva számos lap már kora délután egybehangzóan állította, hogy Josep Bartomeu, az FC Barcelona klubelnöke hétfőn délután megszüntette Ernesto Valverde szerződését – magyarán kirúgta a sztárcsapat edzőjét.

Estére már a katalánok "házi" sportlapja, a barcelonai Mundo Deportivo is tényként közölte Valverde kirúgását, és ugyancsak ők írták meg, hogy a Real Betis eddigi vezetőedzője, Quique Setién veszi át Messiék irányítását.

Quique Setién először bizonyíthat sztárcsapat kispadján Forrás: NurPhoto/Maria Jose Segovia/NurPhoto/Maria Jose Segovia

A hírek szerint Valverde, aki hétfőn délelőtt még megtartotta a csapat edzését, kedden búcsúzhat el játékosaitól, a klub pedig akkor jelenti be hivatalosan a menesztését, illetve mutatja be utódját.

A Valverde távozását követelő hangok már hónapok óta egyre erősebbek, de a múlt heti, Atlético Madrid elleni, 2-1-es vezetésről a hajrában elbukott Szuperkupa-elődöntő végzetesnek bizonyult.

Az 55 éves spanyol szakember 2017. május 29-én vette át a csapat irányítását, miután négy év után elhagyta az Athletic Bilbaót. Valverde a Bajnokok Ligáját ugyan valóban nem tudta megnyerni a csapattal, de ettől eltekintve nem lehet azt mondani, hogy sikertelen lett volna:

a 2017-18-as szezonban triplázott a bajnokság, a Király Kupa és a Spanyol Szuperkupa megnyerésével, a bajnoki címét pedig 2019-ben meg is tudta védeni.

A spanyol élvonalban elért 66 győzelménél csak Luis Enrique (87) és Pep Guardiola (117) tud többet felmutatni.

Utódjának is a La Liga élén adja át a csapatot, amelyik a csoportja megnyerése után várhatják a Napoli elleni nyolcaddöntőt a Bajnokok Ligájában.

A hírek már napok óta arról szólnak, hogy a jelenleg a katari al-Szadd kispadján ülő klublegenda, Xavi Hernández lesz az utódja, aki vasárnap éppen azzal utasította vissza a Barcelona felkérését, hogy amíg Valverdét nem rúgják ki, addig ő nem fog bejelentkezni a vezetőedzői állásra. Ez az akadály immár elhárult, mégsem őt nevezte ki a klub, hanem a Real Betis 61 éves edzőjét, Quique Setiént.

Setién egyébként az utolsó edző, aki csapatával nyerni tudott Camp Nouban, 2018. november 11-én 4-3-ra nyert bajnoki mérkőzésen a Betis a katalán fővárosban.

Setién 1977-től 1996-ig tartó játékopályafutása során megfordult a Racing Santanderben, az Atlético Madridban, a Logronesben és a Levantéban, míg edzőkét több, spanyol szinten is kis- vagy legjobb esetben is közepes csapatot irányított csak, úgy mint a Racing, a Logrones, Ejido, Lugo, Las Palmas, 2017 óta pedig a Betist. 2006-ban három hónapig az Egyenlítői Guinea-i válogatott kispadján is kipróbálta magát.