Az öltönyös Oliver Kahnt még szoknia kell a világnak

Press conference FC Bayern Sports soccer Bundesliga Single Oliver Kahn
07 January 2020, Bavaria, Munich: Oliver Kahn, former goalkeeper and new member of the board of directors of FC Bayern Munich, will take part in a press conference at the Allianz Arena. Kahn was introduced at the press conference as a new member of the board of directors of FC Bayern. Photo: Sven Hoppe/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to exploit or have exploited in the stadium and/or from the game taken photographs in the form of sequence images and/or video-like photo series.
Vágólapra másolva!
Különböző becenevekkel illették pályafutása során. Világszerte rengetegen rajongtak érte, és még többen gyűlölték. Szélsőséges érzelmeket váltott ki a labdarúgás rajongóiból. De tudását, fanatizmusát, mentalitását legádázabb ellenségei is elismerték. A 20. század utolsó és a 21. század első évtizedében a világ egyik legismertebb sportolója volt.

Oliver Kahn a Bayern München és a német válogatott egykori legendás kapusa egészen más szerepkörben tér vissza a világ sportjába.

A kapusszerelés helyett öltönyt húz, a vulkánszerű kitörések helyett immáron a tárgyalóasztalnál fog higgadtan, mérsékelten érvelni.

Furcsa lesz, hiszen nyilván sokan emlékeznek rá, amikor saját csapattársát Andy Herzogot majdnem felpofozta a pályán egy hibája után. Vagy, amikor 2001-ben a bajnokság utolsó előtti percében kapott sorsdöntőnek tűnő gól után szinte fülüknél fogva rángatta fel a földről csalódott társait, és zavarta középkezdéshez. És az örök rivális Dortmund szurkolói is emlékeznek arra, hogy Herrlichet egyszer majdnem megfojtotta és megharapta egy nézeteltérésük alkalmával. Kortársa, Dárdai Pál mesélte, hogy már az öltözőfolyosón a kézfogások alkalmával úgy nézett az ellenfélre, hogy azzal azt sugallta: te bizony le nem tudsz győzni engem! De ezt a viselkedést a jövőben el kell felejtenie, hiszen egészen más feladatok várnak rá, mint egykoron a pályán.

Oliver Kahn sportvezetőként is bemutatkozott Münchenben 2020. január 7-én Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Marcel Engelbrec

Január elseje óta a Bayern igazgatótanácsának tagja, jövő év elejétől pedig a klubot működtető gazdasági társaság első embere lesz.

Talán úgy lehetne megfogalmazni egyértelműen a majdani pozícióját, hogy a Hoeness-Rummenigge párostól az utóbbi szerepét veszi át. „Különleges kihívás a klub történelmét tovább írni."— mondta Kahn bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Kahnt sokan a Bayern Münchennel azonosítják, pedig Baden-Württembergben született, a Karlsruhe-ban lett ismert focista. 25 évesen került a Bayernhez és 14 év után innen is vonult vissza 2008-ban. Utolsó hivatalos találkozójának délelőttjén a bajor metropoliszban már mindenütt őt éltető transzparensekkel közlekedtek a szurkolók. A mérkőzésen a csapattársai a Dárdai Pállal felálló Hertha ellen egyfolytában estek-keltek a berlini 16-oson belül, hogy kapusuk tizenegyes-góllal távozhasson a labdarúgás színpadáról. Ám a szintén azon a találkozón búcsúzó Dr. Markus Merk játékvezetőnek nem lágyult meg a szíve ettől a történelmi lehetőségtől,

így a Titán rúgott gól nélkül volt kénytelen befejezni pályafutását.

Markus Merkkel egyébként korábban is volt gondja. Ugyanis a sztárbíró volt az, aki a három Bundesliga-kiállítása közül az utolsót adta neki. Azzal a piros lappal 2001-ben kellett szembesülni a kapuskirálynak, amikor a Rostock elleni mérkőzésen az utolsó percben kapuját elhagyva a mezőnyjátékosokkal együtt küzdött az egyenlítésért. Sikerült is bejuttatnia a labdát a Hansa kapujába, csak éppen gyönyörű öklöző mozdulattal. Ezért zavarta az öltözőbe Merk. A lefújás után hamar megtalálta a humorát, amikor azt nyilatkozta, hogy úgy gondolta a 16-oson belül a kapus kézzel is érhet labdához. És Merkkel sem tartott ezért örök haragot, bizonyság erre, hogy a már szóba került közös búcsúmérkőzésük után a bírónak adta a mezét.

Oliver Kahn Markus Merk játékvezetőnek adta a mezét a búcsúmeccse után Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Matthias Schrader

Kahn egyébként is sok történelmi esemény részese volt 21 élvonalban töltött éve során. Nyolcszoros német bajnok, hatszoros kupagyőztes, nyert Bajnokok Ligáját, Világkupát, UEFA Kupát. Utóbbit 1996-ban, és miközben a csapattársai a televízióban ünnepeltek, ő levezető köröket futott a kiürült, sötét stadionban. Erre a fanatikus oldalára magyar rajongók is emlékezhetnek. Amikor 2001-ben barátságos mérkőzést játszott a válogatottal Budapesten, ő a meccs előtti napon taxival a társai előtt érkezett a Népstadionba, hogy többet gyakorolhasson. Nem véletlen, hogy 10 éven keresztül volt válogatott, összesen 86-szor. Ami viszont talán sokakat meglep, hogy csak három világeseményen volt elsőszámú kapus, ezek közül a 2000-es és a 2004-es Európa-bajnokság a német focitörténelem legnagyobb kudarcai közé tartozik. Az 1998-as világbajnokságon még Köpke védett, a 2006-oson pedig Lehmann. Kahn egyetlen vb-jén viszont óriásit alakított.

Egy meglehetősen gyengécske csapatot szinte egyedül vitt be a döntőbe, nem véletlenül választották a torna legjobb játékosának 2002-ben.

A szavazás még a finálé előtt volt, ahol viszont Kahn olyan hibát követett el, amit a mai napig nem bocsátott meg magának. Talán sokan emlékeznek rá, hogy mit művelt Ronaldo első gólja előtt. Csak magát okolhatja, hogy nem lett világbajnok. Európa-bajnoki címet szerzett 1996-ban Köpke tartalékjaként, és a 2002-es vb-ezüst mellett van vb-bronza is 2006-ból. Azon a hazai világeseményen csak a harmadik helyet eldöntő mérkőzésen léphetett pályára. Azzal a győztes mérkőzéssel búcsúzott a válogatottól, a nemzetközi futballélettől pedig egy hozzá méltatlan kudarccal. Ugyanis 2008-ban az UEFA kupa elődöntőjében Szentpéterváron 4-0-s megsemmisítő vereséget szenvedett vele a Bayern a Zenyittől.

Franz Beckenbauer köszöni meg Oliver Kahn munkásságát a 2006-os németországi vb bronzmeccse után Stuttgartban Forrás: AFP/Michael Urban

Visszavonulása után szakkommentátornak hívták az állami televízióhoz. Az első közvetítés alkalmával négy órával a kezdés előtt ment ki a helyszínre. Ekkor húzzák a kábeleket a műszaki szakemberek, helyezik el a kamerákat, állítják össze a közvetítés hátterét biztosító, kicsit sem izgalmas dolgokat. Kahn végig nézte az építést, az őt addig csak sportolóként bálványozó háttérembereket kérdezgette munkájukról. Amikor a szerkesztők mondták neki, hogy ráér sokkal később érkezni, tankönyvbe illő választ adott.

Elmondta újdonsült kollegáinak, hogy ő azért jutott olyan szintre a fociban amilyenre, mert mindig, mindent maximális energia-befektetéssel csinált.

Az új szerepkörében is a maximumot kívánja nyújtani, ehhez pedig elengedhetetlen számára, hogy a legapróbb részleteket is ismerje.

Ezt a látványt még szokni kell egy kicsit Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Ilyen mentalitású fickó. Nem kérdéses, hogy a Bayernnél vezetőként is 100%-osan fog teljesíteni. Tökéletesen fel fogja építeni magát, és ehhez partnerek a klub jelenlegi vezetői. Ugyanis egy évig csak a vezetőség tagja lesz, a negyedik-ötödik ember a hierarchiában. Jövő ilyenkor már minden tudással felvértezve veszi át Karl-Heinz Rummenigge helyét a Bayernt működtető gazdasági társaság élén. Vagyis a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sportvállalkozásának lesz az elsőszámú vezetője.

ezt is a már említett sajtótájékoztatón mondta.

A Bayern Münchent Beckenbauer, Hoeness és Rummenigge után ismét olyan ember vezeti majd, aki győztesnek született. És aki a pályán szintén sikert sikerre halmozó elődeinél is keményebb volt játékos korában. A jövő majd eldönti, hogy milyen vezető lesz belőle.