Rémisztő helyzetet teremt a Premier League őrült hajszolása

FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - EVERTON v NORWICH ANGLETERRE CHAMPIONNAT CHAMPIONSHIP ENGLAND ENGLISH EVERTON FOOT FOOTBALL league NORWICH PREMIER Soccer SPORT SQUARE FORMAT
A general view of the Norwich City club emblem and the Barclays Premier League badge on the arm of the shirt during the English championship Premier League football match between Everton and Norwich City on May 15, 2016 played at Goodison Park in Liverpool, England - Photo Paul Greenwood / Backpage Images / DPPI
Vágólapra másolva!
Egy 2019 decemberi tanulmány szerint az angol másodosztályú futballbajnokság, azaz a Championship klubjai rekordbevétel mellett hoztak össze soha nem látott nagyságú veszteséget. Az ok meglehetősen prózai: minden csapat a feljutást célozza meg, és ennek eléréséért kész irreálisan nagy áldozatot hozni. Amíg valaki fizeti a számlát, addig nincs is gond. De ha nem, akkor jönnek a nagy bajok.

Az előző év végére készült el a Deloitte könyvvizsgáló cég és a sport-, különösen futballgazdasági kutatásokban utazó Vysyble nevű cég felmérése, melyben a Championship 24 klubjának 2017-18-as szezonra érvényes gazdálkodását tekintették át. Elnézve a legfontosabb megállapításokat, nem túlzóak David Sharpe-nak, a Wigan Athletic korábbi tulajdonosának szavai, aki a BBC Radio 5 Live műsorában úgy fogalmazott: "A helyzet egyenesen rémisztő."

  • A Championship 24 klubja összesen 307 millió font (kb. 118,5 milliárd forint) adózás előtti veszteséget halmozott fel.
  • Mindezt úgy, hogy minden idők legnagyobb bevételét, 749 millió fontot (kb. 289 milliárd forint) könyvelhettek el.
  • A játékosoknak és a szakmai stáboknak kifizetett pénzek átlagosan 11 százalékkal haladták meg a bevételeket. És ez az olló a 2018-19-es szezonban feltehetően még szélesebbre nyílt.
  • A növekményből a klubok több mint fele vette ki a részét, azaz ők költenek lényegesen többet fizetésekre, mint amennyi a bevételük.
  • Számos klub már a második egymást követő évben halmoz fel hatalmas veszteséget, mégpedig azért, hogy elérje a feljutást a Premier League-be.

Mindezt azok után, hogy a 2016-17-es szezontól a bajnokságot szervező liga (English Football League, EFL) bevezette az ún. profi és fenntarthatósági szabályait. Ez kimondja, hogy a klubok többségének három évre vetítve legfeljebb évi 39 millió font lehet a vesztesége (kivételt képeznek ez alól pl. a Premier League-ből kiesett csapatok, akik nagyobb veszteséggel működhetnek az első évben).

Keresd a pénzt

Illetve keress sokkal több pénzt a Premier League-ben, mint amit a Championshipben kereshetsz – ilyen egyszerű a matek, amit a másodosztályú klubok a szezon elején felírnak maguknak a táblára. Az igyekezet egyébként teljes mértékben érthető a két ligában megkereshető pénzek ugyanis fényévekre vannak egymástól, és

nincs az a Championshipben felhalmozott veszteség, amit egy PL-szezonnal ne lehet leírni.

Ugyanis hiába írta alá az EFL minden idők legjobb, öt évre 595 millió fontot, a korábbi szerződésnél 35 százalékkal nagyobb összeget garantáló tévés szerződését, az még mindig aprópénz ahhoz képest, amit a PL-ben lehet keresni.

2019 utolsó bajnoki fordulója után így állt az aktuális versenyfutás:

Az 595 millió fontot ugyanis a másod-, harmad- (League 1) és negyedosztály (League 2) 72 csapata között dobják szét, ami így már alig több klubonként, mint egy jobban kereső középpályás éves keresete.

A Championship-klubok joggal verték az asztalt a 2018 novemberében megkötött szerződés aláírása után, több klub is bojkottal fenyegette meg az EFL-t, mondván, hogy lehetett ilyen feltételekkel megegyezni a Sky Sportsszal, miközben az angol másodosztály meccseinek helyszíni nézettségét csak a PL és a Bundesliga veri, miközben a La Liga, a Serie A és a Ligue 1 is kevesebb nézőt tud kivinni a stadionokba. Mégis több pénzért tudják eladni a közvetítési jogokat, mint az EFL tette azt. Azt mondjuk elfelejtik a hangoskodók, hogy

a Championshipben nincsenek Barcelona, Real Madrid, Juventus és Paris Saint-Germain kaliberű csapatok

– a bajnokságokat közvetítő tévétársaságok ugyanis ezekért a csapatokért tették le a nagy pénzeket (a La Liga 3 évre 3 milliárd, a Serie A szintén három évre 2,5 milliárd, míg a francia élvonal négy évre kb. 4 milliárd fontnak megfelelő eurót kasszíroz), nem pedig a Getaféért, a SPAL-ért vagy a Brestért.

A Premier League mindeközben valamennyi riválisát kenterbe veri az utolsó, 2019-2022 között érvényes szerződéssel, amelyik három évre 4,464 milliárd fontot garantál, és amiből óriási összegek landolnak az angol élvonalban szereplő húsz klubnál. Az előző szezon végén 2,45 milliárd font landolt a kluboknál (tévés jogdíjakhoz még hozzácsapták a PL központi marketingbevételekből járó pénzeket is). Eszerint az előző idényben a PL utolsó, 20. helyén végző, az egész szezonban három győzelemmel és hét döntetlennel mindössze 16 pontot gyűjtő Huddersfield 96,6 millió fontot keresett, míg

a szintén kieső Fulham, Cardiff duó 101,9 és 102,7 millió fontot könyvelhetett el.

Csak összehasonlításképpen: a Real Madrid nagyjából 70 millió fontot gyűjtött a sorozatban begyűjtött harmadik BL-elsőséggel.

Három nyertes, huszonegy vesztes

Utóbbi kettő éppen 2018 végén jutott fel a PL-be, és annak ellenére, hogy a harmadik feljutó Wolverhamptonnal közösen éppen ők hárman könyvelhették el a legnagyobb veszteséget a 2017-18-as idényben, a tulajdonosok nagyon is elégedettek lehettek a következő idény végén (a Wolves több mint 127 millió fontot kapott, ráadásul bent is maradt).

A Championship klubjainak 2017-18-as idénye a főkönyvek alapján: pirossal a veszteségek, zölddel a nyereségek. Az azóta már a harmadosztályból kiesni készülő, a csőd szélén táncoló Bolton Wanderers nem adott le mérleget Forrás: BBC

Ilyen csábító lehetőségek fényében nem csoda, hogy folyamatos a "fegyverkezési verseny" a Championshipben. A kicsit is jobb anyagi háttérrel, vagy kevéssé szűkmarkú tulajdonossal bíró klubok az igazi top klubokat (soroljuk ide, mondjuk a kontinens húsz leggazdagabb csapatát) kivéve bárkivel felveszik a versenyt. Külföldi menedzsereket és válogatott játékosokat igazolnak az (újbóli) feljutás reményében. Viszont, ha nem járnak sikerrel, akkor súlyos árat kell fizetniük.

"A Championship klubjai hajszolják a Premier League-et. De, ha nem jön össze, akkor valakinek mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ha nem tudja, vagy nem akarja megtenni, jöhet a csődbiztos"– mondja a korábban idézett Sharpe, majd így folytatja:

Sharpe, aki 2015-ben a nagyapjától, Dave Whelantől vette át a Wigan irányítását, minden hónapban legalább 1 millió fontot tett a csapatba úgy, hogy eközben a Wigan volt az egyik legkisebb költségvetéssel működő egyesület a másodosztályban. Sharpe végül 2018 novemberében unta meg a pénz öntögetését a feneketlen kútba, és eladta a Wigant egy Entertainment Corporation nevű hongkongi cégnek.

"Ez egy nagyon is valós probléma. Hál' Istennek, hogy kiszálltunk" – fogalmaz világosan Sharpe.

Nincs itt semmi látnivaló

A liga egyelőre nem érzi ennyire drámainak a helyzetet. Meglátásuk szerint minden tulajdonos tisztában van a 2016-ban hozott pénzügyi szabályokkal, és mindannyian felelősségteljesen irányítják a rájuk bízott egyesültet.

"Az adott feltételek és szabályok között minden klubnak jár a szabadság, hogy céljai elérése érdekében rugalmasan alakítsa a gazdálkodását" – idézi a BBC az EFL állásfoglalását, amiben az is szerepel, hogy a működésből származó nyereség nem az egyetlen mérőszám a klubok működésének tekintetétben.

- mondják, ahol a siker egyenlő a PL-szerepléssel.

Rabló, pandúr, ejtőernyős

Az EFL a fentiek ellenére igyekszik kordában tartani a klubok költekezését, azok pedig igyekeznek kreatív módokon kijátszani a szabályokat. Ha egy klub átlépi a pénzügyi szabályzatban rögzített számokat, pontlevonásra számíthat, ahogy tavaly a Birmingham City (-9 pont), vagy pénzbüntetést kap, mint a Queens Park Rangers, amelyiknek

20 millió fontot kellene befizetnie a közösbe.

Ha egy csapat két éven át kockáztat, és a vesztesége eléri a 100 millió fontot, akkor a harmadikban hatalmasat kell vágnia a költségvetésén, különben kicsúszik a limitből, és jöhet pénzbüntetés vagy a pontlevonás. Persze, ha egy klub gyorsan bevételt tud felmutatni, akkor minden oké. Pontosabban, majdnem minden. A Sheffield Wednesday tavaly nyáron például 60 millió fontért eladta híres-hírhedt stadionját, a Hillsborought, a befolyt 60 millió fonttal pedig máris 2,5 millió fontos profitot tudtak felmutatni a 2017-18-as idényre.

Kreatív megoldás stadionnal című mutatvány:

Csakhogy a vevő, Dejphon Chansiri a klub tulajdonosa volt, ezzel pedig a Wednesday ugyancsak megsértette az EFL pénzügyi szabályait. Emiatt a klub most részleges átigazolási tilalom alatt áll, csak kicsiben játszhatnak, nem repülhetnek rá a "nagy vadakra".

A végére még egy érdekesség: míg 2001-2002-ben csak a Championship-klubok összköltségvetésének 9 százalékát, addig a 2017-18-as szezonban már a harmadát teszik ki a PL-ből érkező ún. ejtőernyős kifizetések (parachute payment). Ezt azok a klubok kapják, amelyek kiesnek az élvonalból, azzal a céllal, hogy segítsen egyenesben tartani a hirtelen megcsappanó költségvetést.

David Sharpe ennek ellenére sem derűlátó:

– utalt a kétszeres FA-kupagyőztes klubra, melyet 125, a futball-ligában töltött év után kizártak az EFL-ből, miután csődbe ment.