Vágólapra másolva!
A Manchester City a 2019-2020-as idényben mély gödörbe került. A Premier League kétszeres címvédője az új évre öt bajnoki vereséggel fordult, ami eggyel máris több, mint a teljes előző idényben. Akadnak problémák Pep Guardiola csapatánál, de könnyen lehet, hogy ezekből csak egyre több lesz. A katalán edző igazolni nem akar, a bajnokságot nem dobja a Bajnokok Ligája-győzelem reményében, miközben a címvédésről már ő maga is lemondott.

A Manchester City az ünnepi időszakra 14 pontos hátrányba került a Bajnokok Ligája-győztes Liverpoollal szemben, ráadásul Jürgen Klopp csapata egy meccsel kevesebbet is játszott. A City gondjai azért is tűnhetnek komolynak, mert a Liverpool egészen elképesztő tempót diktál a Premier League-ben, de az már decemberben biztossá vált, hogy a City akkor sem szerezhet már annyi pontot, mint az előző idényben, ha az összes maradék bajnokiját megnyeri.

Hol a védelem vezére?

Az előző eligazolt, az új megsérült, a legújabbnak pedig nyáron lejár a szerződése.

A Manchester City 2020-ig már 24 gólt kapott a bajnokságban, csak az érdekesség kedvéért az előző egész idényben kapott 23-at. Guardiola ma már talán bánja, hogy annak idején kiszállt a licitálásból Virgil van Dijkért, majd Harry Maguire-ért is. Előbbi ugye a Liverpool vezére lett, utóbbi a városi rivális United játékosa lett, az más kérdés, mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Vincent Kompany személyében a csapatkapitány és a védelem vezére távozott Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ami a Cityt illeti, Guardiola nem gondoskodott a távozó klubikon, Vincent Kompany helyetteséről, ami már augusztusban meg is bosszulta magát. Aymeric Laporte a Brighton elleni bajnokin súlyos térdsérülést szenvedett, Guardiola pedig a védekező középpályás Fernandinhóból faragott középső védőt, miután John Stonesra az állandó sérülések, Nicolas Otamendire pedig inkább a mutatott forma miatt tudott kevésbé építeni.

Aymeric Laporte a térdéhez kap - itt pecsételődhetett meg a City szezonja Forrás: AFP/Oli Scarff

Fernandinho pótlására még a nyáron érkezett 70 millió euróért a középpályára az Atlético Madridtól a spanyol Rodri, de neki időre van szüksége az átállásra, a brazilra pedig a védelemben van szükség.

Kyle Walker, Nicolas Otamendi, Aymeric Laporte, Olekszandr Zincsenko. Úgy tűnt, Guardiola megtalálta a védelem összetételét, de szeptemberre jöhetett az újratervezés. A Brighton elleni siker után meglepetésre a Norwich elleni vereség következett, majd a következő körben a City úgy verte 8-0-ra a Watfordot, hogy Guardiola a négy védőjéből hármat lecserélt a meccsen.

A nyolcadik fordulóban hazai pályán kapott ki a City, a Wolves két Adama Traoré-góllal verte 2-0-ra a Guardiola-csapatot, majd három körrel később a Liverpool elleni csúcsrangadón kapott ki 3-1-re a címvédő, ami azt jelentette, hogy kilenc pontra szakadt le a listavezetőtől.

A 16. fordulóban a Manchester United verte 2-1-re a Cityt, majd december 27-én újra a Wolverhampton babrált ki Guardiola csapatával, ami azt jelenti, hogy

14 pont a Liverpool előnye, és a Leicester City is a két csapat között van, egy ponttal a manchesteriek előtt.

Nincs pánik

„Nagyon szeretem, ahogy Fernandinho a védelem közepén játszik. Azért játszik ott, mert szerintem ott a legjobb. Nem szeretnék új játékosokat januárban" – mondta Guardiola még december elején.

A 34 éves Fernandinho tehát középpályás cseréből Guardiola elsőszámú hátvédje lett úgy, hogy egész pályafutása során a középpályán szerepelt. De nemcsak a védelem közepe lyukas, a baloldalon is megfordultak páran az idényben, Zincsenko mellett Mendy és Angelino is szerepelt már a kezdőben, de ha ennél is messzebb tekerünk vissza, Delph, Danilo és Cancelo is volt már ott Guardiola embere.
Guardiola szerint csapata a jelenlegi kerettel is képes nyomást helyezni a Liverpoolra – feltéve, ha mindenki egészséges.

Az első, 2020-as bajnokijára egyébként elég meglepőt húzott Guardiola, ugyanis már Rodri is a védelemben kapott szerepet.

Claudio Bravo előtt tehát Rodri, Fernandinho és a 18 éves Eric Garcia védekezett, a két szélen Mendy és Cancelo zártak, a középpályán Gündogan mellé visszalépett De Bruyne, elöl pedig Phil Foden és Mahrez segítette Gabriel Jesust, miközben Agüero, Sterling, David Silva és Bernardo Siva is csak a kispadon voltak. Jesus duplájával egyébként 2-1-re nyert a City Carlo Ancelotti Evertonja ellen.

A brazil Fernandinho becsülettel teszi a dolgát Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

„Keményebben dolgozunk, jobban játszunk és imádkozunk"

– válaszolta Guardiola arra a kérdésre, mi kell ahhoz, hogy csökkenjen a Liverpool előnye. „Tudjuk, mire vagyunk képesek, de vannak olyan dolgok, amikre nincsen befolyásunk. Nem tudjuk kontrollálni azt, hogy a Liverpool milyen fantasztikus formában van, elképesztő teljesítményt nyújtanak, ezen kívül még van pár dolog, ami nem rajtunk múlik." Utóbbival Guardiola egyértelműen a sérülésekre, de talán még inkább a videóbíróra célzott, ami ebben az idényben sok kétes esetben döntött a listavezető javára.

„Szeretném tudni, mi lehet az oka annak, hogy ekkora előnybe került a Liverpool.

Minden meccsünkön volt nagyjából húsz lövésünk, ismerem a statisztikákat. Mi teremtjük meg a legtöbb lehetőséget, és ellenünk tudják a legkevesebbet kidolgozni, mégis hatalmas a hátrányunk a tabellán. Valami történt. Vannak emberi tényezők, van hova fejlődnünk, de szépen játszunk, sokféle gólt szerzünk, de az igazság kemény, 14 pont a hátrányunk. Valami hiányzik, és őszintén mondom, nem tudom, mi" – mondta Guardiola december elején.

Megoldandó feladatok

Pep Guardiola az idény végén beállítja a rekordját, korábban ennyi időn át csak a Barcelona vezetőedzője volt, de a hírek szerint Manchesterben tovább, minimum 2021-ig marad majd. Intő jel lehet azonban a szurkolóknak, hogy a mester felesége és lánya szeptemberben Barcelonába költözött, és az Arsenal elhappolta mellőle hű segítőjét, Mikel Artetát.

Mikel Arteta (középen) Guardiola mellől az Arsenal kispadjára ült Forrás: AFP/Ian Kington

Egyelőre nem tudni, mit hoz majd a jövő, de tény, maradéktalanul csak akkor lehet elégedett majd,

ha sikerül a közös álom, azaz a Bajnokok Ligája megnyerése is a csapattal.

Guardiola korábban úgy nyilatkozott, nem dobja a bajnokságban a címvédés lehetőségét a BL miatt, de tudat alatt ezt talán ő sem gondolta teljesen komolyan, ugyanis a Liverpool befogása nem tűnik reálisan megoldható feladatnak. A Bajnokok Ligájában csoportgyőztesként jutott tovább a City – a Sahtar, Atalanta, Dinamo Zágráb hármas mellől mondjuk, ez nem volt túl nagy feladat. A decemberi sorsolásnál már nem volt ekkora szerencséje a Citynek, ugyanis a legerősebbnek tartott csoportmásodik került az útjába, azaz a Real Madrid.

Igazi csemege lesz majd Guardiola és Zinedine Zidane párharca a Bajnokok Ligájában, és az sem lenne túl nagy meglepetés, ha március közepére eldőlne, a City komoly cím nélkül fejezi be ezt az idényt.

Pep Guardiolának van miért aggódnia Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Ha így alakul, akkor lesz ideje felkészülnie a klubnak a nyári nagy feladatokra, ugyanis biztosan távozik a csapattól az utóbbi évtized meghatározó játékosa, David Silva, de Fernandinho szerződése is lejár majd.

Az nem tűnik opciónak, hogy Guardiola az ideihez hasonló esetet kockáztasson, várhatóan mindenképp szerez majd egy világklasszis védőt, de új igazolással érhet majd fel Laporte gyógyulása is. A télen minden bizonnyal újra bevethető lesz a német Leroy Sané is, kérdés, akkor még Manchesterben lesz-e, ugyanis a Bayern Münchennel kölcsönösen egymást keresik a felek.

A támadószekció papíron jóval erősebb, Sterling és De Bruyne remek formában van,

ha Gabriel Jesus elég terhet tud levenni Sergio Agüero válláról, akkor nem lehet komoly gond, és bármikor olyan játékosokat tud bedobni Guardiola, mint mondjuk, Mahrez, vagy a nagy tehetség, Phil Foden.

Az csak a szurkolók és a bajnokság javára válhat, ha egy teljes értékű Manchester City és Liverpool tud egymásnak feszülni a következő idényben, más kérdés, mennyire örülnek ennek majd a többi csapatnál, ugyanis első blikkre nem sokan tudnak majd beleszólni a nagyok játékába.