Vágólapra másolva!
Csütörtök délután fél kettőtől egészen este tizenegyig az angol focira figyel az egész világ, hiszen kilenc mérkőzést rendeznek a karácsonyi Boxing Day-en. A háromszoros BL-győztes edző, Carlo Ancelotti visszatér a Premier League-be, a frissen kinevezett Mikel Arteta bemutatkozik az Arsenal kispadján, míg az első helyen álló Liverpool óriási lépést tehet a bajnoki cím felé.

A brit labdarúgásban a Boxing Day a legenda szerint azért vált hagyománnyá, mert az első világháború idején, 1914-ben angol és német katonák Belgiumban letették a fegyvereiket és barátságos meccset játszottak egymással.

A mai napig nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy valóban így történt-e, ennek ellenére az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) három évvel ezelőtt ünnepélyes emlékmérkőzést rendezett a századik évforduló alkalmából.

A bajnoki meccseken eredetileg helyi riválisok találkoztak ezen a napon, hogy a csapatoknak és a szurkolóknak ne kelljen sokat utazniuk az ünnepen.

Az elmúlt évtizedben a Premier League számos külföldi játékosa fejezte ki nemtetszését a tradíció kapcsán, hiszen számukra szokatlan, hogy nem tölthetik családi körben a karácsonyt. Többen azért is javasolták a téli szünet bevezetését, hogy a fáradt futballisták frissek legyenek a szezon második felére.

Az angol szurkolók imádják a Boxing Day-t Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A hagyomány azonban megingathatatlannak tűnik, mert a Boxing Day-meccsek igazi ünnepet jelentenek a szurkolóknak. Amikor nyáron megtörténik a sorsolás, a rajongók arra kíváncsiak, kedvenceik kivel játszanak december 26-án, mert gyakran ez az egyetlen alkalom az évadban, amikor az egész család együtt mehet a stadionba.

Csütörtökön kilenc mérkőzést rendeznek a Boxing Day-en, a bajnoki címvédő Manchester Cityn kívül az összes top csapat pályára lép. Délután fél kettőtől a José Mourinho vezette Tottenham Hotspur nyitja a karácsonyi játéknapot. Az észak-londoni csapat a Brightont fogadja a Tottenham Stadionban. A Spursnek a Chelsea ellen elbukott rangadó után kötelező a győzelem, ami nem is tűnik túl nagy feladatnak a három mérkőzés óta nyeretlen Brighton ellen.

Délután négytől hat mérkőzést rendeznek, a két legérdekesebb egyértelműen a Bournemouth-Arsenal és az Everton-Burnley összecsapás.

Az Arsenal kispadján bemutatkozik a múlt pénteken kinevezett Mikel Arteta, aki korábban csapatkapitány volt az észak-londoni csapatban, visszavonulása után pedig Pep Guardiola segítőjeként dolgozott a Manchester Citynél. A legutóbbi 10 Premier League-meccséből csak egyet megnyerő Arsenal a tabella 11. helyéről várja az összecsapást. Hasonló mélységben az 1983/84-es szezonban voltak az Ágyúsok, amikor a 12. helyről mentek bele a Boxing Day-be.

Carlo Ancelotti nehéz fába vágta a fejszéjét Forrás: AFP/Paul Ellis

Az Everton is új edzővel, a háromszoros BL-győztes Carlo Ancelottival vág neki az ünnepi fordulónak. Az olasz mestert is hétvégén mutatták be Liverpoolban, de szombaton még csak a lelátóról nézte csapata mérkőzését. Ancelottit december 11-én rúgták ki a Napolitól, mert csapata kilenc bajnoki mérkőzésen nyeretlen maradt a Serie A-ban. Az Evertont jelen pillanatban négy pont választja el a kiesőzónától, pedig idény elején sokan úgy vélekedtek, hogy a liverpooli együttesnek merészebb céljai is lehetnek.

A nyáron kinevezett Frank Lampard a Chelsea menedzsereként hétvégén a Tottenham ellen megnyerte az első Premier League-rangadóját, így minden bizonnyal a 17. Southampton elleni összecsapás nem okoz majd gondot a csapatának. Ellenben bajban lehet a Manchester United, amely a kirobbanó formában lévő Newcastle csapatát fogadja az Old Traffordon. Ole Gunnar Solskjaer együttese a rangadókon többnyire jól futballozik, a gyengébb csapatok ellen viszont rendszeresen szenved, legutóbb az utolsó helyen álló Watfordtól kapott ki. A Newcastle a legutóbbi 10 meccséből csak hármat vesztett el, és bár a szezon elején a kiesés ellen küzdött, mostanra feljött a tabella 9. helyére, pont a Manchester United mögé.

Ha a Liverpool jól jön ki a karácsonyi dömpingből, behozhatatlan előnye lesz Forrás: AFP/Paul Ellis

Este kilenctől az első helyen álló Liverpool a klubvilágbajnokság megnyerése után komoly lépést tehet a bajnoki cím felé, ha sikerrel veszi a következő akadályt. Ugyanakkor meglehetősen nehéznek tűnik a feladata, mert a bő élcsoportba tartozó csapatokkal találkozik. Jürgen Klopp együttese a második helyen álló Leicester Cityvel találkozik, amelyet a Liverpool korábbi edzője, Brendan Rodgers irányít. A Liverpoolnak tíz pont az előnye a Leicesterrel és 11 a címvédő Manchester Cityvel szemben úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Amennyiben a különbség megmarad vagy nő, komoly esély nyílik rá, hogy a Pool 30 év után ismét angol bajnok legyen.

Premier League, 19. forduló:
december 26., csütörtök:
Tottenham Hotspur-Brighton 13.30
Aston Villa-Norwich City 16.00
Bournemouth-Arsenal 16.00
Chelsea-Southampton 16.00
Crystal Palace-West Ham United 16.00
Everton-Burnley 16.00
Sheffield United-Watford 16.00
Manchester United-Newcastle United 18.30
Leicester City-Liverpool 21.00
december 27., péntek:
Wolverhampton Wanderers-Manchester City 20.45

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista