Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőiben most először fordult elő, hogy a legjobb 16 közé csak a top 5, vagyis az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia bajnokság csapatai jutottak be. Ennek tudatában várható volt, hogy már a nyolcaddöntőkben is összejöhet néhány csúcsrangadó. A legkeményebb párosítás egyértelműen a Real Madrid-Manchester City párharc, de a címvédő Liverpoolnak is meggyűlhet a baja az Atlétcio Madriddal.

Mikor nyerjen BL-t a City, ha nem most?

Az angol bajnok Manchester City az előző szezonban 98 pontot szerezve, +72-es gólkülönbséggel nyerte meg a bajnokságot, egy ponttal megelőzve azt a Liverpoolt, amely megnyerte a Bajnokok Ligáját. Pep Guardiola csapata már az előző szezonban is nagy esélyes volt, és ha nincs a videobíró – amely kétszer is kibabrált csapatával a Tottenham elleni negyeddöntőben -, a City akár Európa trónjára is felülhetett volna.

A BL legőrültebb meccse után kukába dobhatja fontmillióit Pep Guardiola

A szerdai Manchester City-Tottenham meccs, főleg annak első 20 perce örökre beírta magát a Bajnok Ligája klasszikusai közé, a hétgólos focithriller után meglepetésre a londoni együttes jutott a legjobb négy közé, Pep Guardiolának így továbbra sem sikerült elődöntőbe jutnia az angolokkal.

A Manchester City könnyedén jutott tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből, a Premier League-ben azonban már négyszer is vereséget szenvedett, így 17 forduló után már 14 pont a hátránya az első helyen álló Liverpool mögött, így kijelenthető, hogy

Guardiola csapata az idei szezonban szinte biztosan nem fogja megvédeni bajnoki címét. Ebből viszont úgy kovácsolhat előnyt a Manchester City, ahogy azt korábban a Real Madrid tette.

Zinédine Zidane csapata 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is megnyerte a Bajnokok Ligáját, ebben pedig nagy szerepe volt annak, hogy a francia szakember – a 2017-es bajnoki címet leszámítva – többnyire feláldozta a La Ligát, és játékosai csúcsformáját a BL-rangadókra időzítette.

Guardiola számára adott a recept. A katalán mester csapata a mutatott játék alapján ott van Európa legjobbjai között – amit bizonyít, hogy az öt európai topligát számítva a City lőtte a legtöbb gólt -, és mivel Angliában már minden rangos trófeát megnyert, minden bizonnyal alárendeli majd a tavaszi szezont a BL-menetelésnek. Különösen annak fényében, hogy

a szezon végén valószínűleg távozik Manchesterből, márpedig ezt nem is tehetné stílusosabban a BL-trófeával a hóna alatt.

Ami a madridiakat illeti: Zidane papíron valóságos Bajnokok Ligája-specialista, de ahhoz, hogy ezt bebizonyítsa, illene nyernie egy trófeát Cristiano Ronaldo nélkül. Márpedig a Manchester City az ötszörös aranylabdással is rágós falat lenne, nélküle pedig lehetetlennek tűnik.

Zidane rengeteget köszönhet Ronaldónak Forrás: AFP/Franck Fife

A Real Madrid már a csoportkörben is bukdácsolt. Egy éles meccset játszott, azt simán el is vesztette a Paris Saint-Germain ellen. A kiesés réme azonban nem fenyegette, mert a Galatasaray és a Club Brugge is pár polccal lejjebb van, így a csoport második helye azért meglett. A Real Madrid nyáron Éder Militao, Ferland Mendy, Rodrygo és Luka Jovic személyében négy szupertehetséget igazolt, és sokévnyi udvarlás után sikerült elcsábítania Eden Hazard-t a Chelsea-től.

Azonban 100 millióért vásárolt belga támadó akkora túlsúllyal érkezett Madridba, mintha az öregfiúk bajnokságára készülne. Nem csoda, hogy a szurkolók is inkább Kylian Mbappé nevét skandálták Hazard ünnepélyes bemutatásakor.

A vb-bronzérmes belga egyelőre nem váltotta meg a világot. Nem hogy nem tudta betölteni a Ronaldo távozásával keletkezett űrt, de még csak arra sem képes, hogy klasszis teljesítményt nyújtson. Az őszi szezonban csak egy gólt lőtt, azt is október elején a Granadának. Míg a Real sztárjai látványosan szenvednek – Bale folyton sérült, Hazard keresi a formáját –, addig a City kulcsemberei duzzadnak az önbizalomtól. Elég csak a belga karmestert, Kevin de Bruyne-t említeni, aki az idei szezonban lejátszott 21 tétmeccsen már 6 gólt lőtt és 12 gólpasszt adott.

Guardiola szerint Kevin De Bruyne a világ legjobb középpályása Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Guardiola legutóbb 2011-ben nyert Bajnokok Ligáját, azóta viszont egyetlen döntőbe sem tudott bejutni. Csapataival – korábban a Bayern Münchennel, most pedig a Cityvel – általában azon szokott elbukni, hogy nem képes feladni a magasra feltolt védekezést, és az egészpályás letámadást, így gyors játékosokkal rendelkező ellenfelek rutinból megkontrázzák. A találkozónak a City a toronymagas esélyese, a Real pedig abban bízhat, hogy Guardiola továbbra sem fog engedni a filozófiájából, így Bale-nek lesz majd területe kamatoztatni a gyorsaságát.

A két csapat legutóbb a 2015/16-os BL-szezon elődöntőjében találkozott, akkor a Zidane vezette Real Madrid 1-0-s összesítésben ejtette ki Manuel Pellegrini Cityjét.

Meglepő lenne, ha a tavaszi nyolcaddöntőben két meccsen csak egy gól születne. Zidane és Guardiola először találkoznak, mert Spanyolországban pont elkerülték egymást. A katalán mester játékosként 2001 nyarán távozott Barcelonából, a francia aranylabdás pedig pont akkor igazolt a Juventustól a Real Madridba. Edzőként is hasonló a helyzet. Guardiola 2008 és 2012 között irányította a Barcát, majd 2013 és 2016 között a Bayern München edzője volt, 2016 nyara óta pedig a Manchester Cityt irányítja. Zidane 2016 januárjában kapta első felnőtt vezetőedző munkáját a Real Madridnál, azóta pedig egyszer sem találkozott Guardiola csapatával.

Tipp: Real Madrid 30% - Manchester City 70%

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?

A címvédő Liverpoolt csak egy csapat állíthatja meg

Ha a két csapat idei szezonban mutatott formáját nézzük, akkor a Bajnokok Ligája címvédő Liverpoolnak tovább kell jutnia az Atlético Madrid ellen. Jürgen Klopp csapata utcahosszal, veretlenül vezeti az angol bajnokságot, és ha nem következik be valami elképzelhetetlen sérüléshullám vagy formahanyatlás, akkor a Liverpool 30 év után újra bajnok lesz a szigetországban.

A Liverpoolnak az idei szezonban a Premier League megnyerése a legfontosabb Forrás: AFP/Oli Scarff

Az Atlético Madrid csoportkörbeli továbbjutását sem nagyon fenyegette a veszély, azonban Diego Simeone csapatának a támadójátéka enyhén szólva is akadozik. A matracosok továbbra is a világ legjobb védelmével rendelkeznek – 17 meccsen csak 10 gólt kaptak a La Ligában -, a támadósoruk viszont enyhén szólva is impotens, pedig olyan világsztárok futballoznak elől, mint Álvaro Morata vagy az idei Golden Boy-nak megválasztott Joao Félix, akit nyáron 126 millió euróért igazoltak. Ennek ellenére

az Atlético 17 meccsen csak 18 gólt lőtt a La Ligában, ennél még a 17. helyen álló, kiesés elől menekülő Mallorca is többet szerzett.

Az Atlético formán kívüli támadóinak ráadásul egy olyan védelmet kéne feltörniük, amelyet az Aranylabda-szavazás második helyén végző Virgil Van Dijk irányít, a kapuban pedig a Jasin-díjas Alisson Becker parádézik.

Joao Félix egyelőre nem szolgálta meg a vételárát Forrás: AFP/FP or licensors/Gabriel Bouys

Papíron az Atléticónak semmi esélye a Pool ellen, azonban Simeone csapatát egy percig sem lehet leírni, ugyanis a legnagyobb előnye az, hogy bármikor tönkre tudja tenni bármelyik csapat játékát. Az Atlético zártan védekezik, remekül szűkíti a területeket, ez pedig gondot jelenthet a Liverpool támadóinak, akik akkor vannak igazán elemükben, ha nagy területeket futhatnak be a labdával, és gyors kontrákat vezethetnek. Mivel az Atlético általában kilenc emberrel védekezik, ezért szinte lehetetlen megkontrázni, így a Liverpool legveszélyesebb fegyvere minden bizonnyal használhatatlan lesz, a végkimenetel pedig megjósolhatatlan.

Tipp: Atlético Madrid 45% - Liverpool 55%

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?

A Barcának a nyolcaddöntő még meglesz

AZ FC Barcelona a 2019/20-es szezonban sem fog Bajnokok Ligáját nyerni, de a nyolcaddöntőből való továbbjutása még össze fog jönni. A Barca kulcsjátékosai már korántsem fiatalok. Gerard Piqué, a védelem vezére 33 éves, Sergio Busquets, aki a középpálya lelke, nyáron lesz 32, a vb-ezüstérmes Ivan Rakitic szintén 32 éves, míg a támadósorban Luis Suárez és Lionel Messi szintén 33 évesek, és talán ennek is szerepe lehet abban, hogy a Barca játéka már korántsem olyan dinamikus.

És persze ott van a szurkolók körében közutálatnak örvendő edző, Ernesto Valverde, akinek a 2017 érkezése óta szilárdabb lett a Barca védekezése, azonban a szurkolók sokat bírálják a csapat játékát, amely korántsem olyan gyors és látványos, mint a Guardiola- vagy a Luis Enrique-érában.

Lionel Messi majd lerendezi a Napoli elleni párharcot Forrás: AFP/Josep Lago

A katalánok rengeteg olyan meccset nyernek, amikor rosszul futballoznak, de Ter Stegen bravúrjai megmentik a csapatot a vereségtől, majd Messi villan párszor, és megvan a három pont. Ez a játék a Valladolid vagy a Getafe ellen bőven elég, még egy Napoli szintű csapat ellen is működhet, de ez a Barca el fog hullani a Bajnokok Ligájában, amint találkozik egy olyan dinamikusan futballozó csapattal, mint a Liverpool vagy a Manchester City.

A Napoli esélyeire túl sok szót nem érdemes vesztegetni azok után, hogy december közepén, a Genk elleni győztes meccs és a továbbjutás kiharcolása után kirúgták a háromszoros BL-győztes edzőt, Carlo Ancelottit.

Tipp: Napoli 20% - FC Barcelona 80%

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?

A Lyon esélytelen, mert elvesztette a maga Ronaldóját

A csoportkör utolsó játéknapján az Olympique Lyon sokáig kiesére állt, azonban a holland Memphis Depay továbblőtte csapatát az egyenes kieséses szakaszba. A francia csapatnak talán csak a Valencia ellen lett volna reális esélye a nyolcaddöntőben, a végső győzelemre is esélyes Juventus ellen viszont teljesen esélytelenként lép pályára. Nem csak azért, mert a torinói csapatban ott van az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo, vagy a nyáron 75 millió euróért igazolt Matthijs de Ligt, hanem mert december 15-én, a Rennes elleni bajnokiján két kulcsjátékosát is elvesztette.

Memphis Depay talán a nyári Eb-re visszatérhet Forrás: AFP/Romain Lafabregue

A nyáron 25 millióért szerződtetett Jeff Reine-Adélaïde és a csapatkapitány Memphis Depay egyaránt keresztszalag-szakadást szenvedett, így tavasszal nem léphetnek pályára – nagy valószínűséggel a teljes szezont kihagyják. A holland támadó a 2019-es naptári évben minden sorozatot figyelembe véve 26 gólt és 16 gólpasszt adott, és a legnagyobb európai topcsapatok állnak sorba érte. A Lyonnak a legjobbja nélkül kell felvennie a versenyt egy olyan csapattal, amelyben Aaron Ramsey és Douglas Costa is csak kispados, nem beszélve minden idők egyik legjobb kapusáról, Gianluigi Buffonról, aki már szintén csak a beugró szerepét tölti be.

Tipp: Olympique Lyon 10% - Juventus 90%

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?

Negyedik nekifutásra továbbmehet a PSG

A Paris Saint-Germain a Real Madridot megelőzve – és leiskolázva – megnyerte az A csoportot. Persze, ebben semmi meglepő sincs, hiszen a párizsiak általában sziporkáznak a csoportmeccseken, majd eljön a tavasz, és drámai körülmények között már a nyolcaddöntőben búcsúznak a Bajnokok Ligájától. A francia sztárcsapat megnyugtató előnnyel vezeti a bajnokságát, ami február végére már minden bizonnyal tetemes lesz. A PSG kapcsán sokszor felmerült, hogy azért esett ki a legutóbbi három szezonban a legjobb 16 között, mert nem lehet győzni összevásárolt sztárokkal, ha azok nem tudnak küzdeni egymásért. Lőw Zsolt, a PSG másodedzője viszont elmondta, hogy remekül halad a csapatépítés, ami a mutatott játék mellett abban mutatkozik meg a legjobban, hogy a játékosok megtanultak egymásért küzdeni. Jó példa erre Neymar esete, aki a Galatasaray elleni csoportmeccsen átengedte a tizenegyes elvégzését Edinson Cavaninak.

A Dortmund az utolsó csoportmeccsen harcolta ki a továbbjutást – a sorsa nem a saját kezében volt. Lucien Favre csapata általában gólgazdag, nyíltsisakos meccseket játszik, van is potenciál a csapatában, de amikor egy igazán nagy meccsen kéne nyerni, akkor valahogy mindig alulmarad a BVB. A párizsiaknak nem lesz egyszerű dolga a remekül kontrázó németekkel, de ha tanultak az utóbbi években elkövetett hibáikból, akkor simán hozniuk kell a továbbjutást.

Tipp: Borussia Dortmund 25% - Paris Saint-Germain 75%

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?

A többismeretlenes párharc

A Chelsea-szurkolókban gyönyörű emlékeket idézhet fel a Bayern München, ugyanis a londoni csapat 2012-ben, Münchenben érte el 114 éves fennállása legnagyobb sikerét, amikor drámai körülmények között legyőzte a bajor együttest az Allianz Arénában rendezett BL-döntőn.

A találkozónak egyelőre a Bayern München az esélyese, de a rangadók közül talán ez tűnik a legkiszámíthatatlanabbnak. A bajor klubnál november elején, a gyenge bajnoki szereplés miatt megköszönték az edző Niko Kovac munkáját, a helyét segítője, Hans Flick vette át. A német szakember azóta tíz meccsből nyolcat megnyert a Bayernnel, vasárnap be is jelentették, szezon végéig biztosan marad a csapat élén.

Korábban felmerült José Mourinho, Arséne Wenger és Mauricio Pochettino is. Mourinho közben a Tottenham edzője lett, Wenger állást kapott a FIFA-nál mint fejlesztésért felelős vezető, Pochettino pedig nem tud németül, ezért lehúzták a listáról.

A Bayern München sztárjai kezdik elkapni a fonalat. A lengyel Robert Lewandowski az idei szezonban 24 meccsen már 30 gólnál jár, és már a klub történetének harmadik legeredményesebb játékosa.

Lewandowski legutóbb mesternégyest lőtt Belgrádban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

A Barcától kölcsönkapott Philippe Coutinho is ráérzett a játékra. A brazil karmester a Werder Bremen elleni 6-1-es győzelemből három góllal és két gólpasszal vette ki a részét. Ha a Bayern tartja a jó formáját, egyértelmű esélyese a fiatalokra építő Chelsea elleni párharcnak.

Ami az angolokat illeti: a nyáron kinevezett Frank Lampard hatalmas fába vágta a fejszéjét, mert úgy kellett csapatot építenie, hogy a FIFA-eltiltás miatt a Chelsea egy évig nem igazolhat játékosokat.

A klublegendát sokan féltették a feladattól, a szakértők úgy gondolták, hogy az idei egy átmeneti év lesz a londoni csapatnál. Ennek ellenére Lampard továbbjuttatta a csapatot a Bajnokok Ligájában, az angol bajnokságban pedig BL-szereplést érő helyen áll a Chelsea.

Frank Lampard remek munkát végez a Chelsea-nélé Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az idei szezonban sajátnevelésű játékosokra is bátran építő londoni csapat esélytelen lenne a Bayern München elleni párharcban, azonban decemberben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megfelezte a Chelsea büntetését, így Frank Lampard januárban megerősítheti a csapatát. A londoni kékek az elmúlt fél évben kényszerből alkalmaztak saját nevelésű fiatalokat – ami bejött -, januártól azonban igazi világklasszisok érkezése is várható, innentől kezdve pedig teljesen kiszámíthatatlan a párharc, mert könnyen lehet, hogy február 25-én már teljesen új Chelsea fogja fogadni a Bayern Münchent a Stamford Bridge-en.

Tipp: Chelsea 45% - Bayern München 55%

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?

Mourinho visszatérhet a csúcsra

A Tottenham Hotspur az előző szezonban óriási meglepetésre döntőt játszott a Bajnokok Ligájában, azonban a gyenge bajnoki szereplés miatt november 19-én kirúgták Mauricio Pochettinót. Az argentin mester helyét José Mourinho vette át az észak-londoni csapatnál, ami egyelőre jó döntésnek bizonyult. Egy hónap után még korai következtetést levonni, de egyelőre úgy tűnik, Mourinho kapott egy remek csapatot, amit nem szeretne az alapjaitól kezdve újjáépíteni.

A Spurs kerete tökéletes passzol Mourinho stílusához, mert a portugál leginkább a kontrajátékot kedveli, ehhez pedig megvannak az olyan villámgyors játékosai, mint a dél-koreai Szon Hung Min vagy a brazil Lucas Moura.

A Spursnél senki nem várja Mourinhótól, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját, ez pedig kedvezhet a "Special One"-nak becézett edzőnek. A portugál szakember kétszer nyert Bajnokok Ligáját – 2004-ben a Portóval, 2010-ben az Interrel – mind a kétszer olyan csapattal, amely remekül kontrázott, és senki nem várta a végső győzelmét.

José Mourinho az európai futball egyik legnagyobb jelengsége Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ami a lipcseieket illeti: a Gulácsi Pétert is Willi Orbánt foglalkoztató 10 évvel ezelőtt alapított klub már azzal is történelmet írt, hogy bejutott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába. Julian Nagelsmann csapata őszi bajnok lett a Bundesligában, ráadásul két góllal többet lőtt, mint a bajnoki címvédő Bayern München. A csapat legnagyobb sztárja a német válogatott Timo Werner, aki az idei szezonban 24 meccsen már 23 gólnál és 10 gólpassznál jár, nem véletlenül szeretné leigazolni az összes európai top csapat. A találkozónak egyértelműen az angolok az esélyesei, de bármi megtörténhet, mert lipcseiek rendre gólgazdag meccseket játszanak, és bárki is legyen az ellenfél, mindig támadólag lépnek pályára. Még ha nem is ez a legnagyobb rangadó, minden bizonnyal a nyolcaddöntők egyik legélvezetesebb párharca lesz.

Tipp: Tottenham Hotspur 60% - RB Leipzig 40%

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?

A meccs, ami kilóg a sorból

A csoportküzdelmek után több helyen megírták, hogy a Bajnokok Ligája az öt európai top bajnokság játszótere lett, mert a 16 közé csak az olasz, az angol, a spanyol, a német és a francia bajnokság csapatai jutottak be. Azonban az Atalantát és a Valenciát korántsem lehet a szűk értelemben vett top csapatok közé sorolni, bár az előbbi továbbjutása valóságos tündérmese lenne.

Az Atalanta történelmet írt az őszi szezonban Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az Atalanta úgy jutott tovább a legjobb 16 közé, hogy az első három csoportmeccsét elvesztette. Ilyenre még soha nem volt példa a Bajnokok Ligája történetében.

Az olaszok mellett szól, hogy az előző szezonban Gian Piero Gasperini csapata lőtte a legtöbb gólt a Serie A-ban, és ez a mutató ősszel sem változott.

Az Atalanta a 43 bajnoki góljával magasan a legtermékenyebb csapat az olasz bajnokságban, pedig a bergamói csapatban nem játszanak Cristiano Ronaldók, sem Ciro Immobilék.

Albert Celades szeptember közepén vette át a Valencia irányítását Forrás: AFP/Maurice Van Steen

Persze a Valenciáról sem feledkezhetünk meg, mert az a csapat, amelyik kiejtette az előző szezonban elődöntős Ajaxot, megérdemli a figyelmet. A szeptember 11-én kinevezett Albert Celades remek munkát végez.

A korábbi Barca-nevelés az első bajnoki meccsén pont korábbi klubja ellen szaladt bele egy ötösbe, azóta viszont nem nagyon vesztett rangadót. A Valencia Londonban legyőzte a Chelsea-t, a bajnokságban pedig döntetlent játszott az Atlétcióval, a Reallal és a Sevillával is, a BL-ben pedig legutóbb Amszterdamban nyert.

A Valencia nem hemzseg a sztároktól, de rengeteg jó képességű játékosa van. Elég csak a spanyol válogatott Rodrigót vagy a 19 éves Ferran Torrest említeni.

Ami az esélyeket illeti: az Atalanta továbbjutásához óriási szerencse is kellett, míg a Valencia top csapatokat győzött le a csoportkörben. Az olaszok továbbjutása egy gyönyörű tündérmese folytatása lenne, de spanyolok az idei BL-szezonban már győztek le jobb csapatokat is.

Tipp: Atalanta 35% - Valencia 65%

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?

A párharcok első meccseit február 18-19-én és 25-26-án rendezik, a visszavágókat március 10-11-én, valamint 25-26-án rendezik majd, a meccseket egységesen 21.00 órakor kezdik majd.