Vágólapra másolva!
December 20-án ünnepli 21. születésnapját Kylian Mbappé. E jeles nap alkalmából összeszedtük a fiatal francia támadó rövid, ám annál eredményesebb pályafutása eddigi legfontosabb mérföldköveit.

Kylian Mbappé 1998. december 20-án született Párizsban, kameruni édesapa és algériai édesanya gyermekeként. Már hatévesen elkezdett futballozni a francia főváros agglomerációjában található Bondy utánpótlás-csapatában.

Innen került az AS Monaco akadémiájára 2003-ban. Kitűnő cselező készségével, és gyorsaságával már nagyon korán, 16 évesen és 347 naposan bemutatkozhatott a hercegség felnőtt csapatában. 2015. december 2-án egy Caen elleni mérkőzés 88. percében, Fabio Coentrao cseréjeként léphetett először pályára a Ligue 1-ben.

Kylian Mbappé még mindig csak 21 éves, de már a világ egyik legjobb focistájaként tartják számon Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

Nem kellett sokat várni első élvonalbeli góljára sem. 2016. február 20-án,

17 évesen és 62 naposan a Monaco történetének legfiatalabb gólszerzőjévé vált.

Mbappé a legendás Thierry Henry rekordját adta át a múltnak. Sokan a mai napig az új Henry-t látják a benne. Maga a korábbi Arsenal-támadó Mbappé egyik legnagyobb példaképe is egyben.

A 2016-17-es szezonban a Monaco letaszította a francia bajnokság trónjáról a verhetetlennek hitt PSG-t. Ebben kulcsszerepe volt főszereplőnknek is, aki két hónappal 18. születésnapja után megszerezte élete első mesterhármasát a ligában.

Mbappé ekkor tűnt fel a Bajnokok Ligájában is.

A Monacóval tavasszal kiejtették a Manchester Cityt és a Dortmundot is.

Az elődöntőben a Juventus már túl nagy falatnak bizonyult, de a BL-ben szerzett hat gólja végleg feltette őt a legnagyobb csapatok kívánságlistáira.

2017 nyarán el is érkezett a szintlépés ideje: a Paris Saint-Germain kölcsönvette őt. Egy évvel később, a franciák számára aranyérmet hozó világbajnokság után a sztárcsapat 145 millió euróért végleg megvette a Monacótól.

Kylian Mbappé a 2018-ban megnyert Kopa-trófeával Forrás: AFP/Franck Fife

A világbajnokságon bekerült a torna all-star csapatába, valamint ő lett a legjobb fiatal játékos. Négy gólt lőtt a vb-n, a Peru elleni csoportmeccs után Argentína ellen duplázott, majd a horvátok elleni fináléban is betalált.

Legfontosabb egyéni elismerései a 2018-as évből:

  • A világbajnokság legjobb fiatal játékosa
  • Kopa Trophy
  • Az év felnőtt francia labdarúgója

A 2018-19-es szezonban 29 mérkőzésen 33 gólt lőtt a francia bajnokságban, amivel ő lett a gólkirályi cím győztese.

Ősszel sérüléssel bajlódott, így pusztán a számok alapján nem lenne szerencsés megítélni a most zajló szezonbeli teljesítményét. Bár a 17 mérkőzésen lőtt 17 gólja miatt korántsem kell szégyenkeznie, sőt!

A PSG-vel magabiztosan vezeti a francia bajnokságot, a BL-ben pedig a Real Madridot megelőzve csoportelsőként várhatja a Dortmund elleni nyolcaddöntő párharcot.

Mbappé pályafutására eddig a tudatosság volt a jellemző, mind a Monaco, mind a PSG jó választásnak tűnik fejlődése szempontjából. Már csak az a kérdés, hol válik korszakos játékossá: szülővárosában Párizsban, vagy esetleg a Real Madridban honfitársa, Zinadine Zidane kezei alatt.