Vágólapra másolva!
2018 augusztusában a Ferencváros az ukrán Szergej Rebrovot nevezte ki a focicsapat vezetőedzőjének. A régi szovjet iskolán, a legendás ukrán edző, Valerij Lobenovszkij kezei alatt nevelkedett korábbi klasszis csatár kinevezése másfél éves távlatból telitalálatnak tűnik.

Szergej Rebrov első sajtótájékoztatója után kiderült, határozottan más vonalat képvisel, mint az elődje, Thomas Doll. A német sorsát egyébként a nemzetközi sikertelenség pecsételte meg, a klubvezetőknél a Maccabi elleni kiesés jelentette az utolsó cseppet a pohárban.

Dollnak mennie kellett, a helyére pedig a játékosként és edzőként is komoly nemzetközi kupatapasztalattal rendelkező Rebrov érkezett.

„A tréner akkor járhat jól, ha az európai kupaporondon jelentős eredményeket tud majd felmutatni, nevezetesen csoportkörbe viszi a csapatot.

- jegyezte meg Orosz Pál Rebrov 2018-as bemutatásakor. Orosz hangsúlyozta, emellett már ugyanilyen fontos az is, hogy a csapat bejusson valamelyik európai kupa csoportkörébe. Hozzátette, a klub hátterét nézve reálisan az Európa-liga-csoportkör, ami mindenképpen elvárható.

Szergej Rebrov, a Fradi vezetőedzője Fotó: Polyák Attila - Origo

Orosz Pál minden bizonnyal csak remélte, hogy a jövőbe lát, de Rebrov egyelőre beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A Lobanovszkij-iskola itt is működik

Szergej Rebrov a külső szemlélőnek kicsit mogorva, magának való embernek tűnhet,

de ez egyáltalán nincs így. Amikor 2019 januárjában először találkoztam vele, közvetlen, jókedvű embernek ismertem meg. Ha nem munkáról van szó, Rebrov is többet mosolyog, egyáltalán nem az a citromba harapott fickó, mint amit akár a tévéközvetítésekben is mutat magából.

Szergej Rebrovval egyértelműen a kőkemény munka érkezett meg a Ferencvároshoz. A tréner elmondta, a Dinamo Kijev korábbi legendájától, a híresen kemény edzőtől tanulta a legtöbbet, és a mai napig van, amit használ a módszerei közül.

„Lobanovszkij nem volt kemény ember.

Tudta, hogy keményen dolgozunk, a pályán kívül igyekezett mindenben támogatni minket. Sokat viccelődött, és nagyon jól értett a játékosok nyelvén. Mindig tudta, kinek, mikor, mire van szüksége, és mindenki nagyon tisztelte. Nekem kicsit olyan volt, mint a második apám" – mondta akkor januárban Rebrov Lobanovszkijról.

Dibusz – Lovrencsics, Botka, Blazic, Heister – Spirovski, Leandro – Varga, Gorriaran, Petrjak – Lanzafame.

Így állt fel a Fradi Rebrov első Fradi-meccsén, csereként beállt Böde, Bőle és Sigér Dávid is a Mezőkövesd elleni, 1-0-ra megnyert meccsen.

2019 januárjában kéthetes edzőtáborba ment a Fradi Törökországba, Rebrovnak pedig itt volt lehetősége alaposabban feltérképezni a játékosokat, és olyan felkészülést levezényelni, ami megalapozta végül a 30. bajnoki címet, majd mint később kiderült, a december közepéig tartó nemzetközi kupaszereplést is.

Szergej Rebrov a Dinamo Kijevvel játékosként és vezetőedzőként is szerepelt a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Jack Guez

A téli átigazolási időszakban a Fradi megszerezte Igor Haratint, Lasha Dvalit, Tokmacot, Nyikolaj Szignyevicset és Isaelt is, valamint nyáron érkezett még Eldar Civic, Danylio Ihnatenko és Olekszandr Zubkov, Franck Boli és a kapus Gróf Dávid is.

A fentiekből is jól látszik, Rebrov célja az volt, hogy már télen felkészítse a csapatot a vágyott hosszú, nyári és őszi szereplésre. A Fradi megszerezte a 30. bajnoki címét, minimális pihenőt követően pedig jöhetett az erőltetett menet.

Nem félt a népszerűtlen döntésektől

Rebrov nem az a fickó, aki, ha a csapat érdeke úgy kívánja, nem mer meglépni népszerűtlen dolgokat. A Fradi 30. bajnoki címe után távozott a csapattól a klub ikonja, a szurkolók kedvence, Böde Dániel, a nemzetközi selejtezők között igazolt vissza Kispestre a másik sztárcsatár, Davide Lanzafame.

A szurkolók egy része a pokolba kívánta az edzőt a két kedvenc elvesztése miatt, de végül Rebrovnak lett igaza.

„Keményen dolgozunk, hogy a játékosok fejében átállítsunk bizonyos dolgokat. Át kell adni az új edző elképzeléseit a játékosoknak, de szerintem jó úton haladunk, és remélem, gyorsan lezajlik majd ez a folyamat. A Ferencvároshoz nem lehet igazi topjátékosokat csábítani, ők a nagyobb európai bajnokságokban akarnak szerepelni. Meg kell találni a legjobb lehetőségeket, olyan játékosok érkeztek most is, akik tudnak majd segíteni a csapat fejlődésében.

A játékosoknak nem kell az elvárásokkal foglalkozniuk, nem kell négy-öt hónappal előre gondolkodniuk, mindig csak a következő meccs vagy a következő edzés a fontos. Minden nap, minden edzésen koncentrálni kell, és akkor jön majd az eredmény. Azt nem lehet megtenni, hogy most beleadok 60-70 százalékot, hogy a döntőre vagy a sorsdöntő meccsre tartalékoljunk. Minden nap tenni kell a sikerért" – mondta Rebrov lassan egy éve az Origónak, és igaza lett.

Az ukrán vezetőedző tartotta a szavát: minden poszton komoly konkurencia alakult ki csapaton belül, mindenhol van legalább két, hasonló képességű játékos. A csapat folyamatosan fejlődik, mióta Rebrov a Fradi mellett van.

Szergej Rebrov és a Ferencváros Európában is letette a névjegyét Forrás: MTI/Kovács Tamás

A zöld-fehérek összesen 14 nemzetközi kupameccset vívtak a nyár és az ősz folyamán, ezeken csak kétszer kapott ki a Fradi, ráadásul a kettős terhelés ellenére is több pontja van ebben az őszi idényben, mint volt egy évvel ezelőtt ilyenkor. Így nem csoda, hogy listavezetőként vonulhatott rövid téli pihenőre az NB I-ben a Fradi.

Európai sikerek

A Ferencváros 15 éve nem látott sikert ért el azzal, hogy bejutott az Európa-liga csoportkörébe. A csapatnak hosszú út vezetett a csoportkörbe, négy párharc, összesen nyolc meccs kellett július és szeptember között ahhoz, hogy összejöjjön a bravúr.

Az első körben rögtön egy meglepetéssel indított a Fradi azzal, hogy a rendszeres csoportkörös szereplő, bolgár Ludogorecet kiejtette a Bajnokok Ligája selejtezőjének első köréből. A bolgárok kiemelésének köszönhetően a második körben könnyebb csapatot kapott a Fradi, a máltai Valletta nem jelentett komolyabb akadályt.

A harmadik körben jött a horvát Dinamo Zágráb és az idegenbeli bravúrdöntetlen, majd a hazai komoly vereség. Rebrov és a játékosok is elismerték, ez még nem a Fradi szintje, a horvátok meg sem álltak a BL-csoportkörig, a magyar bajnok lecsúszott az Európa-liga playoffjába, ahol a litván Suduva kiütése kimondatlanul is kötelező feladatnak számított.

Olekszandr Zubkov, Lovrencsics Gergő és Dibusz Dénes ünnepelnek az Espanyol elleni döntetlen után Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A továbbjutást végül hazai pályán vívta ki a Fradi, 2004 után került újra a csoportkörbe, ráadásul a CSZKA Moszkva, Espanyol, Ludogorec hármas mellől csak egy gól választotta el a továbbjutástól a Ferencvárost. Ha a CSZKA elleni hazai, a két Espanyol elleni vagy a razgradi meccsen egy góllal többet szerez az FTC, akkor most arról írhatnánk, hogy soha nem látott továbbjutást ért el a Ferencváros, de így is komoly bevételre és együttható-növekedésre tett szert a magyar bajnok.

Mekkora ebben Rebrov szerepe?

Minden bizonnyal óriási, természetesen a szakmai stábbal egyetemben. A játékosok is minden meccs után elmondták,

soha nem látott alapossággal készítik fel őket a meccsekre, az ellenfél taktikájából, a játékosokból, akik szembe kerülhetnek velük a pályán, mindenből.

"Nagyon jól összekovácsolódtak a játékosok és a mester, valamint a szakmai stáb.

A taktikai felkészítés nagyon magas szinten van, a mester minden apró részletre odafigyel, kikéri a véleményünket, hogy mi hogy érezzük a dolgokat, megbeszélünk mindent" - mondta Lovrencsics Gergő, az Espanyol elleni hazai döntetlen után.

Szergej Rebrovot még soha nem láttam úgy felszállni repülőgépre, hogy ne lett volna a kezében laptop, ha éjszaka a meccs után indult haza a csapat, ha csak másnap reggel. De nem ő az egyedüli, aki újra és újra végignézi a meccseket a stábtagok közül.

Edzéseken is látszik, Rebrov bízik az embereiben, ami nem az ő dolga, azzal egész egyszerűen nem ő foglalkozik.

Ha azonban valami olyat lát, ami nem úgy történik, ahogy szeretné, megállítja az edzést, és újra elmagyarázza, mi a pontos feladat.

Egy biztos, Rebrovval hatalmasat nyert a Fradi, a kérdés az, hogy meg tudja-e ismételni a jó szereplést. A sikeres nemzetközi kupaszerepléshez előbb a bajnoki cím szükséges, akkor lehet reális eséllyel nekiindulni a négykörös selejtezőnek, akkor lehet egy kieséssel az El-be átkerülni.

Ha összejönne még egy csoportkörös szereplés, akkor már az lenne a kérdés, meg lehet-e tartani a Fradi mellett Szergej Rebrovot.