Vágólapra másolva!
Szerdán este nyolc órától Barcelonában, a Camp Nouban rendezik a 243. El Clásicót, ahol az első helyen álló FC Barcelona fogadja a második Real Madridot. Mivel a két csapat azonos pontszámmal áll a tabellán, a találkozó biztosan nem dönt a bajnoki cím sorsáról, azonban az előzményeket ismerve kijelenthető, hogy elképesztő izgalmakat tartogat a mérkőzés.

A két csapat eredetileg október 26-án csapott volna össze, de a katalóniai tüntetések miatt elhalasztották a mérkőzést. Az indulatok valamelyest csillapodtak, bár a hírek szerint a találkozó alatt 25 ezren fognak tüntetni a stadion környékén, és állítólag a lelátón is lesznek tüntetők.

Az atrocitások elkerülése érdekében a két csapat játékosai ugyanabban a szállodában lesznek a mérkőzés előtt - persze külön emeleten. A helyi rendőrség egyszerre kíséri majd a meccs helyszínére a két csapatot, természetesen külön buszokkal.

Mindkét csapat számára most kezdődik a szezon

A Real Madrid eddigi szezonja egy hullámvasúthoz hasonlítható, amely most éppen fent van. Zinédine Zidane egyik legfőbb feladta az volt, hogy pótolja valahogy a 2018 nyarán a Juventushoz igazoló Cristiano Ronaldót. Az előző idényben ez nem jött össze, éppen ezért idény nyáron a Real Madrid 100 millió euróért leigazolta a Chelsea karmesterért, a vb-bronzérmes Eden Hazardot. A belga támadó egyelőre nem váltotta meg a világot, 13 meccsen csak egy gólt lőtt és gólpasszból is csak négy van a neve mellett – ráadásul sérülés miatt nem léphet pályára a Barca ellen.

Eden Hazard jókora túlsúllyal érkezett a Real Madridhoz Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

A Real Madridot Karim Benzema repíti, aki Ronaldo távozása óta a csapat első számú góllövője lett. A francia csatár a bajnoki gólokat tekintve már Puskás Ferencet is megelőzte a klub örökranglistáján, jelenleg 12 találattal holtversenyben vezeti a La Liga góllövőlistáját Lionel Messivel.

A Real Madrid és a Barcelona is gyengén kezdte az szezont, ennek köszönhetően sokáig a Granada vezette a spanyol bajnokságot. A katalán klub két sztárjátékost is igazolt.

Nyáron csatlakozott a csapathoz a holland Frenkie De Jong és a francia világbajnok Antoine Griezmann. Ennek ellenére korántsem tűnik úgy, hogy erősödött volna a Barcelona, ugyanis a recept nem változott az előző szezonhoz képest.

A katalánok szinte minden meccsen halványan játszanak, Marc-André ter Stegen bemutat néhány bravúrt, a hatszoros aranylabdás Lionel Messi pedig az extraklasszisával eldönti a meccseket. Ez az esetek többségében működik, de az igazán komoly meccseken nem elég – ezt láthattuk tavasszal is a Liverpool elleni BL-elődöntő visszavágó mérkőzésén.

Ha Messinek jól megy, a Barcát lehetetlen legyőzni Forrás: NurPhoto/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A gyenge kezdés ellenére mindkét csapat megtalálta a játékát, mostanra pedig 35-35 pontot szerezve a bajnoki címre hajtanak a La Ligában, így könnyen lehet, hogy az idei lesz az utóbbi évek egyik legkiélezettebb szezonja.

Golf, tripper, sérülésözön

A két csapat játékosai az utóbbi időben rengeteg munkát adtak a sajtónak. A legtöbbet a walesi Gareth Bale-ről írtak, aki a novemberi magyarok elleni győztes Eb-selejtezőt egy "Wales, golf, Madrid - ebben a sorrendben" feliratú zászlóval ünnepelte, ami arra utalt, hogy sokkal jobban szeret a válogatottban futballozni, mint a Real Madridban. A golfozásról nem is beszélve. Az eset óta a Real Madrid szurkolók ki nem állhatják a walesi szélsőt, aki ha pályára lép, minden megmozdulását füttykoncert kíséri.

A Barcánál sincs minden rendben, ugyanis Ousmane Dembélé újabb combizom-sérülést szenvedett. A 2017 nyarán 125 millió euróért igazolt francia támadónak az első idényében 27, a másodikban 14 mérkőzést kellett sérülése miatt kihagynia, a mostaniban pedig hatot sérülés, további kettőt eltiltás miatt. Dembélé kis túlzással többet van a klub orvosi szobájában, mint a pályán, ezért a szurkolók nagy része már rég lemondott róla.

Minden bizonnyal kihagyja a meccset az Barca brazil válogatott középpályása Arthur is. A tavalyi nyáron igazol játékos a klub közlése szerint izomsérülést szenvedett, azonban Andreu Ginola, katalán újságíró információja szerint szexuális úton terjedő betegség, azaz tripper miatt nem bevethető.

A kapusokon nem fog múlni

Lionel Messi mellett a Barcelona legjobb játékosa egyértelműen a kapus, Marc-André ter Stegen. A katalán csapat már 20 gólt kapott az idei szezonban, de ha a német kapus nem lenne, ez könnyen a duplája is lehetne, mert sokszor kabaréba illő mutatványokkal rukkolnak elő a Barca védői.

A másik oldalon Thibaut Courtois sokáig közellenség volt Madridban, hiszen miatta kellett távoznia a közönségkedvenc Keylor Navasnak.

Thibaut Courtois-re minden bizonnyal rengeteg munka vár szerda este Forrás: NurPhoto/Jose Breton

A belga kapus első madridi szezonja felejthetőre sikeredett, de ősszel kirobbanó formában véd. Courtois az idei szezonban már hat meccset is túlélt bekapott gól nélkül, ráadásul a legutóbbi 21 kapura tartó lövésből 19-et megfogott, ami elképesztő statisztika. Nem mellesleg, vasárnap este tevékeny részt vállalt a Real Madrid egyenlítő góljában a Valencia elleni meccs hosszabbításában.

Messi lehagyja Puskást?

A hatszoros aranylabdás Lionel Messi és a francia Karim Benzema 12-12 találattal vezeti a La Liga góllövőlistáját. Az argentin támadó december 8-án mesterhármast lőtt a Mallorca elleni összecsapáson, ezzel megszerezte 35. tripláját a La Ligában, amivel megdöntötte Cristiano Ronaldo rekordját. Messi fejében minden bizonnyal csak a győzelem, nem pedig egy újabb mesterhármas jár, azonban ha szerdán triplázna a Real Madrid ellen, akkor ő lenne az első játékos az El Clásicók történetében, akinek három mesterhármasa lenne – Puskás Ferencnek is kettő van.

Bale kezdhet, a Barca nem készül extrával

Zinédine Zidane, a Real Madrid edzője bízik a csapatában, amely az utóbbi hetekben egyre jobban játszik.

„Jó formában várjuk a mérkőzést.

- mondta a Real Madrid edzője, aki elárulta, hogy Mateo Kovacic lenne a megfelelő ember Messi őrzésére, de mivel a horvát játékos a Chelsea-hez igazolt, így új tervet kell készítenie az argentin klasszis megfékezésére.

Zidane bizakodva várja az összecsapást Forrás: AFP/Javier Soriano

Gareth Bale a 69. percben csereként állt be a Valencia elleni vasárnapi rangadón, Eden Hazard sérülése miatt pedig könnyen lehet, hogy szerdán este kezdeni fog a Cam Nouban.

„Fontos játékosunk, aki ezt többször is bebizonyította. Készen áll a játékra"

– tette hozzá a francia szakember.

Frenkie De Jong, a Barca holland sztárja pályafutása első El Clásicójára készül.

„A világ két legjobb csapata lesz a pályán. Megpróbáljuk majd irányítani a játékot, ahogy mindig.

Megpróbálunk minél több helyzetet kidolgozni, hogy szórakoztassuk a Barca-szurkolókat" - mondta Frenkie De Jong, aki az előző szezonban az Ajax játékosaként tevékeny rész vállalt a Real Madrid kiejtéséből a Bajnokok Ligájában.

De Jong le van nyűgözve Messi játékától Forrás: NurPhoto/Jose Breton

„Mindenki tudja, Messi milyen fontos számunkra. Mára már senkinek nem meglepő, ha három gólt lő egy mérkőzésen.

- jellemezte csapattársát a holland középpályás, aki nem feledkezett meg az előző szezonbeli El Clásicóról sem, amikor az 5-1-re megnyert mérkőzésen Luis Suárez mesterhármast lőtt. De Jong bízik benne, hogy az uruguayi csatár szerdán este is előrukkol valami hasonlóval.

Ramos a rekorder, a Real visszaszerezné a trónt

  • A tavaszi madridi 0-1-es győzelmével a párharc történetében először a Barcelona vezeti az egymás elleni mérleget.
  • Ez lesz a két csapat 243. hivatalos mérkőzése.
  • A Real Madridnak vissza kell szereznie a hazai trónt, ugyanis 2005 óta a bajnoki címek száma 10-4 a Barca javára.
  • Ha Sergio Ramos pályára lép, ő lesz a legtöbbet foglalkoztatott játékos a Clásicók történetében. Jelenleg holtversenyben áll Manuel Sanchísszal, Paco Gentóval és Xavival (43-43 meccs).

La Liga 10. fordulóból elhalasztott mérkőzés: FC Barcelona-Real Madrid
Barcelona, Camp Nou, 20.00. Játékvezető: Alejandro José Hernández
A várható kezdőcsapatok. FC Barcelona: Ter Stegen - Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba - De Jong, Busquets, Vidal - Griezmann, Suárez, Messi.
Real Madrid: Courtois - Carvajal, Varane, Ramos, Nacho - Modric, Casemiro, Kroos - Bale, Benzema, Rodrygo.

Szavazzon!

Mit vár a szerdai Barcelona-Real Madrid mérkőzéstől?